книгите от български автори на 50% за 3-ти март

mart-print

Сиела отново с добър жест към родните автори и техни почитатели – само на 3-ти март всички заглавия от български автори са на 50% от коричната си цена!

какво виждат децата ни онлайн?

keeping-kids-safe-online

не, не виждат страхотии в randome търсене или ей така случайно

НО, децата ни виждат неща, за които дори не сме се замислили, а в голяма степен именно ние им „ги сервираме“:

  • какво пишем ние на стените си във фб (защото твърде вероятно са ни приятели там);
  • какво пишат и качват нашите приятели по стените си (а ние сме лайкнали, коментирали);
  • какво пишат и коментират учителите им и техните приятели (защото и те са им приятели);
  • виждат всеки банер, който им обещава, че печелят безплатно iPhone или таблет или всякакви джаджи (да, над 80% от децата, които срещах по време на кампанията Сърфирам безопасно бяха виждали и доста над 50% бяха кликали на този банер);
  • и да – децата вярват, че ще получат iPad или някаква чудна джунджурия безплатно, ако си оставят личните данни …;
  • да, децата ни могат свободно да поръчват онлайн и го правят, дори без да разберем …

т.е. социалните мрежи многократно увеличават шума и за децата ни и скъсяват всяка дистанция между тяхното общество и това на големите. това за децата между 1 и 5-6 клас. след това повечето се научават и имат два (или повече) фб профила – един за родители, учители, общество и един за приятели, съученици, нови запознанства.

децата ни живеят в истинска дигитална джунгла. оправят се добре в нея. тези, които не се оправят добре сме ние, родителите. а училище за това няма.

доброто е жизненоважно за оцеляването на света

„Доброто е от огромно значение. Доброто е единственият шанс, единствената възможност да оцелеем като общество, като народ и светът да оцелее като цяло. Просто нямаме друг избор. Със злоба, с алчност, с егоизъм, със самолюбие светът се руши. Бог е дал основни закони, върху които се крепи обществото и целият свят.

Ние трябва да обичаме всичко: не само хората, но и природата – да я тачим, да я поддържаме. Трябва да обичаме дори и тези, които ни вършат зло, защото ако връщаме на злото със зло, спиралата на злото продължава без край. Кръвта не се измива с кръв. Тя се измива с вода. Някой е направил зло – за да се сложи край трябва да му се прости, а не да отмъстим.

Доброто е жизненоважно за оцеляването на света. И трябва по всякакъв начин да се опитваме да го вършим, да го творим, да го търсим, да го поощряваме. Основна задача на родителите и на нашето общество, на училището, е децата да се приучават към добро. Още от малки децата трябва да разберат, че да си добър не значи бездушие или малодушие, да позволяваш да те тъпчат и пренебрегват. Доброто е жизненоважно и само благодарение на него светът може да съществува. Но ако това не е възпитано в децата от малки, те няма как после те да го познават и да го творят и то да се множи.“

цялото интервю с този уникален и изключително земен човек – отец Лашков  е в Kafene.bg

де е България

marta

днес в Чудо голямо с децата правихме мартенички. в края бяха останали куп парченца прежда, като за боклука. но с малко въображение се превърнаха в тази красива мартенска картичка.

дадох й име: де е България

защото България е в сърцата ни. в обичта, а не в омразата. в градивното, а не в разрухата. в малките пръстчета, които сплитат мартенички …

животът на Пи

Life_Pi_13517714496965

животът на Пи – един красив филм, който бих гледала много пъти. същевременно – много мъдър и много тъжен филм.

за вярата, без значение от конкретната религия. за избора, който всеки един от нас прави. за това дали ще живеем със спомен от кошмар или с красива приказка, в която сме герои.

доста актуални размисли за днешния ден. гледай го.

безопасният интернет за нашите деца.

4

вероятно за мнозина темата за безопасния интернет за нашите деца в контекста на днешния ден е не на място, не актуална. истината е, че тази тема е доста неглижирана и от родители и от учители и от институции, а докато се вълнуваме от политики и скандали децата ни са онлайн, без контрол, без насоки, без предпазен колан

в последните дни обикалям училища на много места и срещам много деца. говоря с тях. ето и първи впечатления:

– децата са масово онлайн, няма дете от 1 до 4 клас, което да не влиза в Интернет – това се предполага;

– децата масово са онлайн с часове и без родителски контрол – хм, и това някак го знаем;

– децата са с мобилните си телефони на училище – телефоните звънят в час, децата излизат да говорят, без да има изключителна нужда от това; задължително да се събират мобилните телефони на входа или поне да не звънят в час;

– да, почти всички деца лъжат (със знанието на родителите си) за възрастта си в Интернет и ползват фейсбук и социални мрежи;

скоро ще имам и подробни статистики и още по темата

една кампания на Фондация БГ Сайт

помощ, простете

fb

в ден на фарсове и цинизъм като този реших, че е подходящо да споделя впечатления от новоизлязлата на български книга на култовия Фредерик Бегбедепомощ, простете„. да не си мислим, че само тук и само сега е така.

„като всички останали се правех на нормален. … приличах на моята лишена от структура епоха. признавам, че е отвратително да се живее без гръбнак. наистина не знам как се справят останалите безгръбначни“

„всъщност бих искал да ви разкажа как разбрах, че тъгата е необходима“

„нашето общество вярва, че може да мине и без воля, но в крайна сметка да знаеш какво искаш, е доста сериозен проблем.  всеки има нужда от точно определена цел, а нашата цел става все по-мъглява. без мечти се превръщаме в безцветни животни, в блуждаещи скиталци. обезсмисляме се и се изгубваме. за кратко може и да е приятно …“

„толкова е сложно да си самотен. самотата е бреме, с което трябва да се свикне, като със смъртта …“

има още свежи изречения, но въпреки тях вероятно няма да дочета я дочета. може би книгата все пак на мнозина ще се хареса.

неохотният фундаменталист Мохсин Хамид

IMG_6933

купих си тази книга заради заглавието, прекрасната корица (наистина е много добра) и издателството (харесва ми изборът на съвременни автори на Манол, Жанет 45). не я бързах и я изчетох лежерно Неохотният фундаменталист на Мохсин Хамид.

вероятно всички влюбени в Америка няма да харесат книгата. защото малко или много тук бляскавостта е допълнена от груби детайли, които иначе остават на много заден план. да, в очите на всички нас, живеещи от американска гледна точка в „по-бедни държави“ Америка е страната на мечтите. но ако се замислим малко и излезем от клишетата можем да видим, че не всичко е еднозначно

„Америка я е грижа единствено как изглежда отвън. Като общество, вие не желаехте да разсъждавате над общата болка, която ви свързваше с вашите нападатели. Вие потърсихте убежище в измислиците за собствената си значимост, повярвахте в илюзията за собственото си превъзходство …“

мда, колко лесно се превръщаме доброволно в еничари. и дори мечтаем децата ни да са такива …

в допълнение научих доста за Пакистан. книгата бе повод да се поразтърся и полюбопитствам още за тази страна със 165 милиона население

хареса ми.

аз съм неохотен фундаменталист.

Парижката Света Богородица в театър София

BIG_PHOTO_BIG_4857

доживя и този блог да пиша освен за куклен театър и за театър не за деца – новата постановка на Лилия Абаджиева в Театър София – Парижката Света Богородица – един грандиозен спектакъл, с 25 души на сцената, модерно поднесена класическа драма, много добър Калин Врачански за Квазимодо, раздвоена публика – скандализирани възрастни зрители и ентусиазирани млади, аплодиращи 15 минути след края.

подробности – на сайта на Театър София

и като сме на театрална вълна – абсурдно е да затваряме театри! смятам, че случващото се с Родопски драматичен театър е скандално!

Мартин Бакров за тренирането на тялото и мисълта

Screenshot-29

Мартин Бакров е от най-симпатичните и човечни фитнес треньори, които познавам. спокоен, усмихнат, с много знания за тялото и как да го тренираме добре, за да сме във форма. и защото спортуването за здраве ще е тема, по която ми се иска да пиша от време на време, започвам я именно с кратко интервю с Марто:

кога човек „узрява“ за идеята, че е добре да спортува редовно?
Понякога когато разбере, че му липсва изграждащо хоби, a понякога когато човек загуби форма и започва да се чувства слаб и НЕздрав (не стигайте до тук). Спортуването трябва да се приема като хоби, а не като брой тренировки , т.е. да се практикува често и от сърце .

екстравагантност ли е тренирането със свободни тежести?
Всъщност не, те представляват естествените движения на човека изпълнени с усилено съпротивление (тежест, ластик , промяна в опорните точки и дължината на лостовете в човешкото тяло), докато тренирането с машини кара човек да се движи според модела на движение на машината, водейки до проблеми в нервната система и работата на мускулите .

Щом става дума за познаването , възприемането и търсенето на тренировки със свободни тежести може би са екстравагантни , просто не се лансират както останалите модели на трениране, но ефективността, безопаснотта на тренирането със свободни тежести винаги е било и ще продължи да бъде актуално .

три съвета, които би дал на всеки, за да води по-здравословен живот?
Да умее да чувства тялото и съзнанието си, за да може да разбира значението на това което прави. Всяко качество на тялото на човек се тренира първо в ума му. Било сила, гъвкавост, бързина и т.н. това са все качества на нервната система на човек, така че трябва единствено време и натиск, за да се развие всяко едно. Да си набавя качествена храна и да се занимава с приятно за него движение (спорт).

какво си пожелаваш на себе си?
пожелавам си да мога да правя това което обичам и да живея с него, да пътешествам с дамата си и да сбъднем мечтите си заедно.

ако ти се тренира и си в София – телефонът на Марто е 0886 359 154

писах за Марто и преди – четенето е за всеки