Филмът Виктория на Майя Виткова.

5393Viktoria_poster

Майя Виткова работи 10 години, за да създаде филмът Виктория. Майя и уникален екип. 10 години. От идея до филм, който днес почели редица престижни международни награди.

Виктория е филм, който ще ви остави безмълвни за дълго, ще ви изпълни с мисли, ще кънти в ушите ви с дни и седмици.

Изключително красив филм, въпреки грозотата на епохата, за която разказва.

Виктория за мен е филм за крещащата нужда на всеки в този живот от любов – от даряване и получаване на любов.

Виктория за мен е филм за жаждата за свобода, травмираща, но силна.

Виктория за мен е филм за соц-а, за хората, които той успешно деформираше, за ограбеното човешко у човека, за търсенето, за спасението, за семейството.

Виктория вече е по кината. Гледайте го.

А Майя, Майя е велика.

Деца-предприемачи: Мария, която издава вестник

IMG_7271

Мария Ганчева е само на 11, но вече има предприемачески опит зад гърба си с няколко различни инициативи. Една от последните е да издава вестник, заедно с две свои приятелки. Във в-к Русалка Мария пише за музика и новини в областта на науката – темите, които я вълнуват. Оставя го за продан в магазина на своите родители – Дюкян Меломан. Това е, разбира се, на бартер – във вестника има реклама на магазина, а срещу това Мария получава опция за дистрибуция 🙂
Усмихната, делова и все пак волна като дете – Мария разбива митове и върви уверено по свой собствен път. Харесва ми и затова си говорим с нея тук за бизнес идеите и как се случват те, когато се раждат в главите на децата.

Разкажи ни накратко за себе си – на колко си години, къде и какво учиш.
Аз съм на 11 год. и уча в Образователен център „Навсякъде“, и уча всичко което ми е интересно. Обичам да танцувам, да пея, да изобретявам.

А сега и за твоите бизнес идеи – как ти хрумват и какво предприемаш, за да се превърнат в реалност?
Бях на 7 г. когато изкарах първите си пари на стойност 160 лв.с презентация за фламенкото и си купих ролери с тях. Във момента се занимавам с направата на вестник, изработка на обеци и шия подвързии за книги. Тези неща ми хрумват по най-различни, даже понякога смешни, начини, а за това какво предприемам, за да ги направя първо питам родителите си и после запретвам ръкави купувам необходимите продукти и… и… и ги правя.

Могат ли, според теб, децата да правят бизнес и да се занимават с подобни дела? Кога им остава време? Защо е важно това според теб?
Разбира се, че могат децата да се занимават с такива неща, нали това е най-хубавото – да сътвориш сам нещо и после да имаш успех! Винаги намираш време, ако го желаеш силно и е важно да правиш такива работи, ако ти се правят.

Как би окуражила други млади хора със симпатични идеи да опитат?
Аз бих казала – следвай мечтите си!!!

Какво е нужно за успешната реализация на подобна идея?
Да имаш въображение и да влагаш любов в нещата, които правиш.

Какво си пожелаваш?
Пожелавам си да следвам мечтите си!

На снимката: Мария разказва пред деца, участващи в работилница по предприемачество в Серендипити, за своя опит на предприемач. Юли 2015 г.

Писах по темата още: Предприемачите се учат от малки, Как да създаваме предприемачи, Жени и правото на всеки да е най-доброто си Аз, Бизнесът от идея до мисия.

Ангел Игов: Кротките

12368996_10153793874643988_7188235817280149063_n

 

Чаках я отдавна. Кротките на Ангел Игов. Именно такава.

Как се случва 9-ти септември 1944-та за обикновения човек. Как той, обикновеният човек, приема и позволява Народния съд? Какво се случва в онази „невъзпитана зима“? Защо „бащите ни, само като чуеха думата „партия“, плюеха ядно в жълтата ючбунарска прах“? „След произнасянето на първите два съдебни състава, смъртната присъда изведнъж се очертаваше не просто като реална възможност, а като стандарт, с който беше редно да се съобразиш.“

„Ама наистина ли трябва всички да ги разстреляме, запита се Лиляна. Сигурно трябваше. Не по някаква човешка, простичка логика, а по логиката на историята, която действаше със замах и не се интересуваше от дреболии.“

За това как случващото се наоколо променя хората. За възхода на злото. За лесния начин, по който мъстта и безпричинната омраза поемат още и още души и променят съдби.

Изумително детайлен и многопластов прочит на едно мътно и кърваво време в близката ни история. Ангел Игов го прави със стил, внимание към момента, заравя се в мислите на хората, скрити зад зидове, стени, страхове, тайно надзъртащи, с надежда всичко това да е само лош сън.

Една смела книга, с много баланс, с не малко препратки към  случващото се сега (поне аз ги откривам).

Задължителна, ако близката история на България те вълнува.

Юнас Юнасон: Стогодишният старец, който скочи през прозореца и изчезна

IMG_1361

Много трудно посягам към прехвалени книги. По тази причина Стогодишният старец, който скочи през прозореца и изчезна на Юнас Юнасон дълго чака на купчинката. Но сега, след като я завърших бързичко с ръка на сърце мога смело да кажа – юхууууу тази книга е чудна! Едновременно забавна (ама наистина се смях на глас много пъти), интригуваща (четях я по алеята на път за офиса, вървейки, смеейки се, какво ли са си мислели хората), мъдра, съвременна, поучителна, лека, заплетена, оплела в себе си всички велики диктатори на 20-ти век – Франко, Сталин, Ким Ир Сен, Мао плюс Айнщайн, Берия, слоницата Соня, жълт автобус, куфар с много пари, още много пари случайно появяващи се неочаквано, два трупа, бомби и взривове, много водка, ЦРУ, ГРУ, ГУЛАГ, Турандот, Владивосток, Библията и още и още.

Знам, че звучи абсурдно така поднесено, но Юнас Юнасон явно освен доооста богата обща култура има и изключително богато въображение и съумява по великолепен начин да подреди приключенията на 100 годишният Алан и да го разходи по всички „горещи“ точки на света в ключови моменти за световната история от миналия век до днес.

Най-завладяващото за мен в романа, отвъд историите, отвъд характерите на героите е излъчващото се безкрайно спокойствие и вечен оптимизъм на главния персонаж – Алан. Зареди ме много.

Вече я подарих на двама приятелиСтогодишният старец, който скочи през прозореца и изчезна на Юнас Юнасон. Планирам да закупя още бройки – идеална за Коледен подарък е!