български ученици и студенти създават уникални еко автомобили

3

учениците от Чепеларе и техният прототип, задвижван от plug-in и соларен панел, 400 км с 1 кВтч енергия, вдига до 52 км/ч
ето и подробности как са работили върху автомобила

2

автомобилът на студентите от ТУ Варна, задвижван със зареждаща се в ел мрежа батерия, вдига до 60 км/ч и изминава 190 км с 1 кВтч ел енергия

1

и участниците от ТУ София, отбор, заел второ място na Shell Eco-marathon Европа 2012. сега, разбира се, са с амбиции за първо. задвижва се от водородна горивна клетка и развива до 40 км/ч и може да измине 80 км с 1 кВтч ел енергия
интервю с Атанас Кефсизов, пилот на този чуден автомобил – тук

харесва ми да знам, че има хора, които могат и мислят за бъдещето, експериментират, мислят и случват подобни проекти. дори и да звучи наивно днес, вярвам скоро човечеството ще стигне до там.

харесва ми да знам, че има амбициозни, креативни млади хора тук и сега, в тази България, които правят неща от утрешния ден

и им желая успех!

асамтой

IMG_1652

асамтой. допаднаха ми повечето разкази. в търсене на себе си и смислите. в това нашето безлично-шашаво време.

„не ме бива кой знае колко в разбирането на самия себе си. понякога в събота вечер приятели се отбиват на гости и почват разпалено да се припират по всякакви теми. веднъж дори един от тях стана насред разговора и си тръгна. а аз си седя край тях, зяпам телевизора с изключен звук и чета субтитрите. понякога, в разгара на спора, се случва някой да ме попита аз как мисля. тогава обикновено се преструвам, че наистина мисля нещо, но ми е трудно да го изразя гласно, при което задължително се намира някой, който ми взема думата и тръгва да обяснява своето мнение.“

междусезоние

Screenshot-16

междусезоние се нарича стихосбирката на Поли Гатева, излязла преди броени дни.

познавам Поли от няколко години и основно през прекрасните й стихове. те често са ме разплаквали. размечтавали. разнежвали. думите в поезията на Поли топуркат еротично, милват нежно, сграбчват, яхват, обвиват, отмиват, разтопяват, отвяват, омагьосват, изплуват, изтупват от прахта спомени и чувства, през лупа показват детайли за миг, а след това ги захвърлят неочаквано насред някоя софийска улица.

из тази книга притичват страсти. погълнати от цветове във всички нюанси. любовта е не само желана, търсена, тя е като въздуха нужна, за да туптят тези стихове в пълната си красота.

Понеже си забравил да ми пратиш

Измислям оправданото несрещане:
например – две не виждаш от умора,
или пък вчера нещо много грешно
прошепнала съм, докато се моля –

това да е съдбовната минута,
в която две души съединяват
очаквания. А е много трудно
пространствата да ги сближават.

Измислям оправдание за бягството
зад онзи зид, който сама издигам.
Отказвам още да повярвам в баснята,
че съм пропуснала, че ме подмина.

Но ето, пиша в нета, търся в мейлите,
оставено писмо от теб за вричане.
Понеже си забравил да го пратиш,
изпращам аз. С две думички: „Обичам те“.

и интервю с Поли в Kafene.bg

свалки в облаците на Алмодовар

600y338

рядко много харесвам комедии, но това не е просто комедия, това е филм на Алмодовар!

както предупреждават разпространителите, отвъд това, че е за лица над 12: „„Свалки в облаците“ не е препоръчителен за лица които:
– нямат чувство за хумор
– лесно се изчервяват
– смятат, че „секс“ е мръсна дума
– не знаят значението на думата ирония
– смятат, че „секс“ е тайна дума
– се вземат прекалено на сериозно
– не обичат да се смеят
– предполагат, че филм означава – Холивуд, 2 милиона гилзи, тотално забравяне на видяното още преди прибиране у дома
– са забравили, че светът е оцелял, защото се е смял. при това доста честа сам на себе си.

– и от мен, защото чух подмятания, допълвам, че филмът не е препоръчителен за всички, които намират хомосексуалните любовни връзки за неприемливи.

абсурд след абсурд, точно както реалният живот ни ги поднася. сладка актьорска игра, удивително лежерна.
филмът е много свеж, много различен, много Алмодовар. и ми хареса.

още за Свалки в облаците – в Kafene.bg. в кината – от 19-ти април

ру на Ким Тхуи

ru

Ким Тхуи ме хвана леко за ръката, приятелски, нежно и ме поведе из ситните си истории, на своя живот, на Виетнам, които ме натъжиха и разплакаха. спомени от „онази част от историята, която не ще намери място в класните стаи“. идването на „новата власт“, жестокостите, нереалностите, които тя води със себе си, бягството, оцеляването, проговарянето наново, в новия свят. тих разказ, въпреки виковете, нежно разказан, въпреки бруталните сцени, пълен с любов, със семейство, с топлота и живот.

„войната и мирът вероятно са приятели, които си играят с нас, както им е угодно“

„родителите ми често ни казват, че няма да могат да ни оставят пари в наследство, но какво от това, след като вече са ни завещали богатствата на паметта си, които ни позволяват да доловим красотата на грозд глициния, деликатността на някоя дума, силата на очарованието. И още по-важно – подарили са ни крара, които да ни носят към безкрая на мечтите ни“

от всички книги, които изчетох за соц-а и прехода, за пътя от онова време в това, сякаш тази най-силно, най-дълбоко ме достигна. искрено я препоръчвам.

сестри Палавееви в бурята на комунизма

photoв последно време излизат толкова добри български книги, че човек трудно насмогва.

не очаквах, че ще я прочета бързо. не очаквах и, че ще ми хареса толкова. въпреки че Алек Попов ми е любим. имах си едно на ум „уф, партизанска книга …“ пък то какво излезе! зад една силна стилна корица една с много послания и колкото усмиваща, толкова замисляща история. на места с пряк реверанс към днешния ден.

Екстра Нина, Ленин, Медвед, Храста, Копача, Винт, две близначки в Даданския лес … пародия, с нотки на фантастика, безумни ситуации, тъжен край.

много се изписа за Сестри Палавееви, няма да добавя повече, само един цитат ще вмъкна:

„- А как стои въпросът с маструбацията в СССР? …

Медвед придърпа краищата на куртката си, покашля се и важно рече:

– Въпросът за маструбацията не стои на дневен ред в СССР. Съветските хора имат да решават по-важни задачи. Те не могат да си позволят да пилеят енергията си толкова лекомислено. Съветвам и вас да пестите силите си. Не можем да разчитаме на редовно снабдяване. Всяка калория е нужна за целите на борбата!“

за книгата писаха още  Библиотеката, Литературата днес, Аз чета, Книголандия

още за книгата – в Kafene.bg

бис за Мемфис

Screenshot-13

поздравления за целия прекрасен екип млади хора от Американския университет в Благоевград, замесени в мюзикъла Мемфис! чудна емоция ни подарихте!

още за мюзикъла – в BoxOffice.bg

предприемачество: Sofia StartUP Weekend Mobile

2

този уикенд тече четвъртото издание на Sofia StartUP Weekend с тема Mobile. 120 млади хора с идеи и желание за работа (non technical, дизайнери, програмисти) се събират за 52 часа и работят върху селектирани измежду всички 25 проекта.

имах удоволствието да съм част от менторите на проектите и вчера следобед говорих с 8-9 от екипите. бях на място и усетих страхотната атмосфера, жужащи като кошер готини хора, цъкащи по компютрите си, рисуващи схеми и таблици, дизайни и сметки, щъкащи напред-назад, обменящи идеи и хрумки. яко.

1

доста идеи се повтаряха, което е някак нормално. гравитираха около свободно време и организирането на хората офлайн през мобилни приложения или около мода и шопинг. няколко проекта ме впечатлиха с това, че бяха доста различни. естествено – повечето екипи нямаха ясна идея за монетаризация на проектите си или за маркетирането им. но пък мислиха, говориха, срещаха хора, с които да обсъдят всичко това.

ясно е, че от 25 идеи 1-2 наистина да проработят си е същински успех. останалото е опит, които смятам е доста ценен. за да успееш трябва да опиташ едно, второ, трето. да минеш пътя си.

важното, според мен е, човек да не се разочарова от първия си неуспех. и от втория. да продължи. да търси. да работи. да влага всичко от себе си.

браво на Vivacom за подкрепата! и на Superhosting, които както винаги са супер подкрепящи подобни добри инициативи! браво и на екипа на Sofia StartUp Weekend Mobile, най-вече на Крис!

пълен списък с проектите от Sofia StartUP Weekend Mobile има в NewTrend

писах още за StartUP Благоевград 2013, жените са много добри в бизнеса, новите предприемачи на България

след Националната кръгла маса. Петя Кокудева

Rosi_Kota_i _Petia_Kokudeva

Петя има много добра визия за това какви днес следва да са детските автори. те трябва да са посланици и културни аташета на четенето, да отговарят не само за текста, но за визията, илюстрациите, оформлението, представянето пред деца на своето произведение.

четенето, според Петя, трябва да е отправна точка за общуване.

подробности – в Kafene.bg