Роджър Уотърс дойде. въпросът е кога ще падне стената?

IMG_8490

една легенда. един колос. един нечовек. Роджър Уотърс.

в края на 80-те тайно разменяхме касети, слушахме, знаехме наизуст, пеехме, мислехме и обсъждахме „Стената“. защото без съмнение именно „Стената“ беше един от най-важните маркери на нашето порастване. на нашето пробуждане. на преодоляването на страха. на добиването на вяра в себе си. „Мамо, да вярвам ли на правителстово?!“ „Има ли някой от другата страна?!“

нямаше как този гранциозен спектакъл да се случи в по-подходящо време от днешното. десетилетия по-късно. именно в края на едно изключително нажежено лято. лятото на българското недоволство.

поклон. огромен респект. и благодарност.

и все пак. години по-късно България още не е съборила своята стена. мисля, че последните три месеца показват, че има шанс това да се случи. но да видим.

#дансwithme #оставка

снимка И. Ружин
специална благодарност за Г. Илиев

имаме силата да създаваме щастие и свобода #дансwithme

Бих искал да помогна на всички … евреи, езичници, черни и бели. … Ние всички искаме да живеем в щастие, не в бедност. Не искаме да се мразим и презираме. На този свят има място за всеки. Земята е добра и богата, дава за всички. Животът може да е свободен и красив, но изгубихме пътя …

Алчността обсеби човешката душа, издигна барикади от омраза, доведе до бедност и кръвопролития.
Мислим прекалено много и чувстваме прекалено малко. … имаме нужда от хуманност и доброта.

Чуйте ме – не се отчайвайте. Омразата ще отмине, диктаторите ще умрат и силата, която са взели от хората ще се върне обратно у хората.

Не мразете! Само който не е обичан мрази!

Силата е с вас! Вие, хората имате силата! Силата да създавате машини. Силата да създавате щастие! Вие имате силата да направите този живот свободен и красив, да направите този живот като чудно приключение.

В името на демокрацията – нека използваме тази сила, нека я използваме заедно. Нека се борим за нов свят – свят, който ще даде възможност човек да работи, който ще даде на младите бъдеще, а на старите сигурност. Позволихме да ни лъжат! Но не изпълниха обещанията си. И никога няма да го направят!

Диктаторите освобождават себе си, но поробват хората!

Да се преборим с алчността, омразата и нетолерантността! Да се борим за свят със смисъл, свят, в който науката и прогресът ще отведат всички ни към щастие!

цялата реч на Великият Чаплин от Великият диктатор на английски тук

#дансwithme
#оставка

да си спомним за жертвите на Хитлеризма и Сталинизма

IMAGE

било е вероятно 90-та. бяхме студенти и четяхме основно на руски, защото нямаше книги на други езици, а на български излизаха рядко. всяка книга се предаваше от приятел на приятел и четяхме жадни. една от тези книги беше Архипелаг Гулаг на Солженицин.

няколко цитата:
Всеки, който веднъж е провъзгласил насилието за свой метод, неумолимо трябва да избере лъжата за свой принцип.

Най-тежък е животът не на тези, които тънат в морето, които ровят земята или търсят вода в пустинята. Най-тежък живот води този, който всеки ден, излизайки от дома си, си удря главата в горния праг на врата, защото е твърде нисък за него.

Ако не умееш да използваш минутата, ще пропилееш и часа, и деня, и целия живот.

говоря за Солженицин с болка. макар книгите му да са изпълнени с дух. споделям и личната си болка и от днешния ден, в който объркани хора контрапротестират в София с портрета на Сталин.същият Сталин, чиито жертви достигат 20 милиона … и се чудя какво би станало някой немец да се разхожда из Берлин, например, с портрета на Хитлер? и ми е тъжно. и ме е срам.

в деня, който Европа отбелязва в памет на жертвите на Хитлеризма и Сталинизма …

Архипелаг Гулаг в Читанка

#дансwithme
#оставка

почему? Bulharsko se omlouva България се извинява 45 години по-късно #дансwithme

BulharskoSeOmlouva-500x332

21 август, 1.55 ч. – Държавното радио съобщава за нахлуването на армиите на Съветския съюз, Полската народна република, Германската демократична република, Унгарската народна република и Народна република България, извършено без знанието на чехословашките власти и призовава да не се оказва съпротива, тъй като защитата на границите е невъзможна. Военният министър заповядва на армията да остане в казармите и да не оказва съпротива.

21 август, 3 ч. – Съветски десантчици арестуват първия секретар Дубчек, министър-председателя Черник, председателя на парламента Смърковски, ръководителя на Националния фронт Франтишек Кригел и Йозеф Шпачек.

21 август, 4.05 ч. – 12-и МСП преминава държавната граница на ЧССР в колона с 398 ТП и 327 МСП на съветската 128-а гвардейска мотострелкова дивизия и пристига в Кошице в 10,30. В Кошице колоната се натъква на барикади и на съпротивата на гражданите, които се опитват да смъкнат нападателите от машините, чупят стъклата и вратите на колите и антените на радиостанциите. Окупаторите стрелят по гражданите. Убити са: 16-годишния Михал Хамрак, 19-годишния Ян Хатала, 21-годишния Бартоломей Хорват, 35-годишния Йозеф Колесар, 53-годишния Ян Ласло, 24-годишния Ладислав Мартоник, 27-годишния Иван Шмйед. 35 души са ранени тежко, а 28 – леко.

21 август, 8 ч. – Сблъсък на граждани и съветски войски на Староместкия и Вацлавския площади. Танкове стрелят по сградите и по Националния музей.

21 август, 11.05 ч. – Първата група от българския 22-и МСП е стоварена на летищата Рузине и Водоходи и в 15 ч. поема от съветската 7-а въздушнодесантна дивизия обектите за охрана и отбрана. Втората група пристига в 19,30 ч.

21 август – Цялата територия на Чехословакия е под контрола на силите на Варшавския договор. Населението оказва масова пасивна съпротива. Правителството, Националното събрание, президиума на ЦК на компартията и други организации осъждат окупацията.

В центъра на София са разпространени листовки: Хора, спите ли, хора, събудете се. Днес вашите деца убиват свободата, утре ще убиват хора, недейте позволява.

днес България се извинява. 45 години по-късно. неофициално.

респект за авторите и реализаторите на проекта. довечера който желае може да е в розово на протеста. шествието ще се отправи към Чехско посолство, където смирено ще приведем глава.

подробности за Чехословакия 68-ма тук

документалният филм на Найо Тицин тук

по темата още
Стефан Иванов
Пейо Попов
Асен Генов

снимката е от интернет

#BulharskoSeOmlouva
#дансwithme
#оставка

българското знаме в подкрепа на протеста #дансwithme

IMG_5991

един лесен и много видим начин да покажеш подкрепата си за протеста е без значение къде живееш да поставиш българското знаме на прозореца или балкона си.

снимката е от Цариградско от преди около месец, а домовете със знамена из цяла България стават все повече и повече.

хайде и ти.

IMG_6003#дансwithme
#оставка

опасностите, които крие гражданското общество #дансwithme

IMG_4272

няма съмнение, случващото се в последните два месеца безвъзвратно събуди родното общество и дори да имаше наченки на гражданско съзнание преди 14-ти юни, то след тази дата вече се формира едно стабилно движение, което ще кара хората винаги в бъдеще да са неспокойни, да знаят правата си, да четат законите и да търсят справедливост

опасността, която крие това пробудено съзнание е голяма. „покорна глава меч не я сече“ и тихи, примирени, сплашени, неграмотни, невярващи в себе си хора се управляват лесно. за разлика от начетени, отворени, знаещи до къде се протстират правата им хора. хора, решени да защитават свободата си.

хора, които плащат данъци, но и имат правото и искат да знаят как са изхарчени тези пари,
хора, които избират народни представители, но и искат тези народни представители наистина да ги представляват,
хора, които са готови да дадат от времето си, от средствата си, но да защитят правата си.

на срещата с ЕК Вивиан Рединг преди месец тя се обърна към нашия президент Росен Плевнелиев и му каза „Уверете се, че децата още в начално училище изучават правата си, четат Конституцията и знаят!“. добре е всеки да знае, че с бързо търсене онлайн ще може да прочете всеки закон и да търси правата си. разбира се, успоредно с това е редно да знае и задълженията си.

не е далеч времето, в което гражданите, хората ще имат все по-решаващ глас при създаването, обсъждането и гласуването на законите. в някои северни държави това вече е факт. и България с добро темпо, в последните месеци, върви в тази посока, макар текущото управление да се прави, че не чува и не признава случващото се.

да, господа управници, знам, че това не ви допада. искате бедни, уплашени и с това подчинени хора, а не осъзнати граждани. но времената са такива. а процесите са необратими. спазвайте правилата, както го правим ние.

#дансwithme

IMG_4557

приятел съм ти, не съм твой враг #дансwithme

IMG_7099

хей, господин депутат, или ти, който си някъде в системата и гледаш с укор към протестите. вероятно виждаш в мое лице враг, вероятно си мислиш, че искам да ти взема мястото, вероятно ме виждаш като заплаха за твоето бъдеще.

не, нека ти разкажа. аз съм ти приятел, не съм твой враг. аз, както всички други на улицата днес, ти посочваме грешките. защото, съгласи се, не е ОК да променяш закони, за да нагласиш някого на даден пост. защото, съгласи се, не е ОК 60 дена да има масови недоволства от теб и твоята работа, а ти спокойно да излизаш в отпуска, криейки се по пода на белия автобус и да отпрашваш далеч от тук. да, не е ОК да правиш грешка след грешка.

като твой приятел ти казвам, че е по-добре да се откажеш. не ми казвай, че който дойде след теб ще е същия – няма да е. а дори да е – и неговите грешки ще посоча, аз и хората по площадите.

като твой приятел ти казвам, че хората искат да живеят нормално, в нормално работеща държава. не в държава, в която лицемерието, пропагандата и липсата на морал доминират.

като твой приятел ти казвам, че не е добре да взимаш дълг, който децата ми ще връщат. и да строиш централа, която никой тук не иска.

като твой приятел ти казвам, че протестирам мирно. и не знам защи беше нужно да изпратиш толкова полиция срещу мен. полиция с палки, полиция, която би мен и хората до мен, хората от мирния протест. не беше нужно, повярвай.

разбирам те – хванал се на хорото и ще играеш. да, ама не. нямаш ли съвест. като твой приятел те питам – как спиш? какво казваш сутрин на децата си?

знам, неприятни бяха плакатите на някои „мразя ви безплатно“. такива сме си – силно любим и мразим. но повечето хора на площада са като мен – не те мразим. мислим ти доброто. искаме приятелски да ти кажем, че нещата не са добре, че не могат да продължават така. защото стигнаха предела.

и като приятел ти казвам, подай оставка.

#оставка

съединението прави силата #дансwithme

IMG_7029

в последните дни доста се каза, изписа за Протестна мрежа.

ще се включа в това говорене с моята гледна точка. и ще започна с това – коя е основната сила на този протест? кое е новото в този протест? кое е това, което прави този протест жив вече 58 дена в цяла България и по целия свят?

първо: спонтанност. всеки излиза на площада сам. не воден от партийни или нечии интереси, а воден от своите разбирания за морал и дълг и чест.

второ: хоризонталност. в протеста няма йерархия. няма лидери, няма лица. всички сме лица на този протест. всички сме лидери.

спонтанността и хоризонталността правят този протест витален, различен, нов и успешен.

чуждестранните анализатори и медии вече ни сочат с възхита и се радват на този уникален феномен – протестът в България.

да, за хората, свикнали да мислят в схеми, да смятат всичко в пари и да не правят нищо без заплащане им е трудно да повярват, че е възможно хиляди хора да излизат спонтанно на улицата, без заплащане, дни и още дни. за хората, които са в матрицата нещо извън нея им се вижда чуждо и непонятно и затова го отричат всякак. искат да го „натопят“, изопачат, сведат то техния малък свят.

но исктината е, че този протест е отвъд класическите модели, познати до момента. и именно това е силата му!

58 дена по площадите ние вървим и говорим. формираме неформални групи – приятели, хора с еднакви мисли. макар да сме различни. макар сред протестиращите да има и леви и десни, ние сме различни, но искаме едно #оставка и нови избори. а като цяло – повече морал в политиката.

едни събаряха Берлинската стена, други пускаха фенери, трети рисуваха на Орлов мост, четвърти целуваха полицаи, а пети караха бял автобус насред протеста, шести окупираха Евксиновград. акциите бяха много и различни, организирани спонтанно, но даваха тази допълнителна живинка на протеста. и да, правеха го забавен, забележим.

е, всички тези различни групи, съвсем естествено е да се опитат да се коодинират помежду си. защото чух от поне три места за три различни проекта за „Берлинската стена“, например. именно това е и Протестната мрежа. тя не е партия, защото обединява хората от протеста, за които казахме, че са с различни политически пристрастия. Протестна мрежа е само координационното звено, съединението, което ще ни направи още по-силни.

#дансwithme

вестник Протест брой 1 #дансwithme

Screenshot-174

истина. звучи ужасно демоде в 2013-та да се прави вестник. но предвид обстоятелствата се оказа, че е важно. в момента пред завършек е брой две, но пропуснах да кажа за брой едно.

вестникът включва текстове от блогове и снимки от социалните мрежи. авторите са дали съгласието си материалите им да бъдат публикувани. няма хонорари. всичко се прави с доброволен труд. и се получава.

вероятно ако четеш това имаш принтер. моля, изпринтирай поне едно копие и занеси на човек, който не използва Интернет и се чуди защо и как протестират хората. предваритело ти благодаря!

страницата на вестик Протест във фб е тук, ако решиш – харесай я
ако искаш да принтираш брой 1 – най-лесно е от тук

и готин текст в НЕ!новините за вестника

#оставка

#дансwithme

оставка в бутилка или #дансwithme навсякъде

message-in-bottle1

кой не е мечтал поне веднъж в живота си да пусне писмо в морето, писмо, запечатано в бутилка.

е, ето една сладурска идея, подсказана от Апостол Дянков – да изпратим на нашите любими политици посланието ни, ясно кое – ОСТАВКА – запечатано в бутилка, поднесено по море!

важно е да се използва стъклена бутилка и коркова тапа, а не пластмасови такива (нека щадим природата!)

кой е навит?!

още идеи как да изразите протеста си където и да сте през ваканцията има в блога на Йовко

#дансwithme