съединението прави силата #дансwithme

IMG_7029

в последните дни доста се каза, изписа за Протестна мрежа.

ще се включа в това говорене с моята гледна точка. и ще започна с това – коя е основната сила на този протест? кое е новото в този протест? кое е това, което прави този протест жив вече 58 дена в цяла България и по целия свят?

първо: спонтанност. всеки излиза на площада сам. не воден от партийни или нечии интереси, а воден от своите разбирания за морал и дълг и чест.

второ: хоризонталност. в протеста няма йерархия. няма лидери, няма лица. всички сме лица на този протест. всички сме лидери.

спонтанността и хоризонталността правят този протест витален, различен, нов и успешен.

чуждестранните анализатори и медии вече ни сочат с възхита и се радват на този уникален феномен – протестът в България.

да, за хората, свикнали да мислят в схеми, да смятат всичко в пари и да не правят нищо без заплащане им е трудно да повярват, че е възможно хиляди хора да излизат спонтанно на улицата, без заплащане, дни и още дни. за хората, които са в матрицата нещо извън нея им се вижда чуждо и непонятно и затова го отричат всякак. искат да го „натопят“, изопачат, сведат то техния малък свят.

но исктината е, че този протест е отвъд класическите модели, познати до момента. и именно това е силата му!

58 дена по площадите ние вървим и говорим. формираме неформални групи – приятели, хора с еднакви мисли. макар да сме различни. макар сред протестиращите да има и леви и десни, ние сме различни, но искаме едно #оставка и нови избори. а като цяло – повече морал в политиката.

едни събаряха Берлинската стена, други пускаха фенери, трети рисуваха на Орлов мост, четвърти целуваха полицаи, а пети караха бял автобус насред протеста, шести окупираха Евксиновград. акциите бяха много и различни, организирани спонтанно, но даваха тази допълнителна живинка на протеста. и да, правеха го забавен, забележим.

е, всички тези различни групи, съвсем естествено е да се опитат да се коодинират помежду си. защото чух от поне три места за три различни проекта за „Берлинската стена“, например. именно това е и Протестната мрежа. тя не е партия, защото обединява хората от протеста, за които казахме, че са с различни политически пристрастия. Протестна мрежа е само координационното звено, съединението, което ще ни направи още по-силни.

#дансwithme

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *