Kafene.bg на 3 годинки

във времето на чалгата да правиш нещо като Kafene.bg си е чиста авантюра. е, захванахме се и с много любов си работим ежедневно по този проект в последните три години. благодаря на всички от екипа, сега и през годините! аз самата се радвам на този сайт, защото ме среща с изключително интересни хора, от които научавам още и още, че животът е такъв, какъвто е, а хората намират начини да му се радват и да го създават такъв, какъвто го искат. стана сложно, а е толкова просто.

рожденият ден ще отбележим утре с по чаша вино на откриването на изложбата Моят град в подлеза до Ректората. който е наоколо и му се наминава – да заповяда 🙂

7529

утре ще опитаме да направим и вируална изложбата и по-скоро блогърска, но за това като дойде Джулая 🙂

и ние с Виктор за читанките и книгите

Виктор е човекът, който преди събираше книги на файлове, беше организирал много хора да сканират и OCR-ват, че да има слепите какво да четат. правеше го преди. имаше „безмонитор.ком“ – виртуална библиотека и много хора му бяха благодарни. после първо го наградиха, а после го заплашиха, Виктор и той спря да се занимава с това. вместо да сканира и да дава на други да четат жена му му чете лично и само на него книгите новоизлезлите, дето още ги няма на брайл или дигитални и така се затвори един голям прозорец за слепите у нас.

по-рано днес Виктор гостува на една влиятелна телевизия, а ето че сега гостува и тук по темата за книгите:

„Тия хора не разбраха, че както светът на книгите се е променил след Гутенберг, толкова, а може би и повече светът на книгите се промени след Интернет.

Ако има сайт с файлови книги, и с есемес аз да си плащам по два лева за файлова книга, Читанката и безмонитора нямаше да ги има. Ама не, те искат всичко, сега, по много, за 20 и повече лева за книга. Е не става, ще трябва да се преориентирате или да се хванете за друг бизнес …
Във издателите са файловете, нека ги продават. Така ще се спасят много дървета, които иначе биват изсичани за хартия. 🙂
Понякога ми е мъчно, жал ми е за тия хора, но не съм чул за фалирало издателство. Значи са добре, ама искат повече печалба. Е нЕма.“

ако питаш мен – мисля, че е не е въпрос на печалба. въпрос е на концепция, на начин на мислене. светът има нужда от нов начин на възприемане на интелектуалната собственост и отношение към нея.

както казва Сет Годин – книгите, хартиените книги са вече само сувенири, хората искат да притежават една за спомен. защо иначе ти е да си купуваш книга на хартия.

тези дни на презентация на готината кампания на тийнпроблемс Якото четене видях, че всъщност библиотеките тотално са изгубили стойност у нас. освен че са изчезващ вид като такива – едва около 6% от младежите са казали, че взимат книги от библиотека.

мисля, че тук и сега е дошло времето на виртуалните библиотеки. те идват с новото мислене за авторството, изкуството, текстовете и тяхното консумиране. в тези библиотеки ще има всяка книга и в оригинал и в превод. може би дори в няколко различни превода. ще има книги, издадени преди столетия на хартия, а и такива, завършени от авторите им вчера. изборът ще е труден и лесен. ще ми липсва само мирисът на хартия. но все някак ще свикна. сигурно и ти така.

а междувременно – скорошното пълно разчистване на огромния масив хартиени книги у дома доведе до два кашона повтарящи се или ненужни ми вече заглавия, отделно от някои пълни нонсенси за днешното време, които видяха своя път към рециклирането. та ако някой има идея къде могат да се дарят тези книги, барабар с временно притежаваните върху тях права, доколкото все пак са купени и ще бъдат подарени – моля да сподели. мога да пусна и списък и да се избират от тук, но се страхувам, че списъкът е дълъг и скучен.

книгите заслужават красиви корици

p6190087

тези две книги се класираха за титлата „най-грозна корица“ при разчистването на библиотеката у нас тези дни

Хорхе Борхес – Пясъчната книга

и

Зигмунд Фройд – Тълкуване на сънищата

мисля, че хората, работили кориците са нямали и най-малка идея кой е автор на въпросната книга и за какво иде реч в нея. тъжно. и двете книги са от 90-те но и днес продължават да се случват подобни недоразумения.

книгите, не само добрите книги, всички книги заслужават красиви корици. защото нали знаете – по дрехите посрещат … това от комерсиална гледна точка. иначе днес говорим за user experience. корицата е част от естетиката на цялата книга. тя носи наслада, после и спомени. и е обобщение на книгата, визуален синопсис.

не се свени, покажи ми и най-най-анти попаденията в твоята библиотека.

топ бг интернет рекламодатели 2010

на 8-ми юни IAB България публикуваха в блога (сайта) си супер списък – ТОП онлайн брандове и рекламодатели в България за януари-март’ 2010 /по азбучен ред/
Bet 366               Аукро България ЕООД
Betfair                 Балкан Стар ЕООД
BMW                    Банка ДСК
Ceresit                БМВ България
Coca Cola          БТК АД
Easy Jet             Ин тайм ООД
Enemona           Консул ООД
EurActiv Plc      Космо България ЕАД
HP                       ОББ
Mercedes         ПИБ
Michelin          Порше България
Milka                 РайфайзенБанк АД
Mr.Bricolage   Уникредит Булбанк
Mtel                    Холдинг Пътища
Nestle
Nivea
Reader’s Digest
Sony Ericsson

Toshiba
Total TV
Toyota
Unibet London Ltd.
Vivacom
VW
Xerox

Източник: Интерактив Асошиейшън България (IAB)

списъкът е повече от любопитен. все пак е добре да се знае, че това са ТОП рекламодателите на 5-те ТОП онлайн медийни групи. твърде веротно е голям рекламодател, насочил малки бюджети из множество други онлайн места да е изпаднал от списъка, защото при тези медии е влязъл с малък бюджет, например. класацията е спорна и защото включва и компании и брендове, което води до объркване. липсата на финансово позвоваване е разбираема, макар именно това да е още по-любопитно като информация. все пак поздравления за IAB за тази класация!

набързо през онлайн и маркетинг събитията до тук

цялата дълга поредица събития, свързани с уеб и маркетинг позавърши. остава само още едно събитие преди лятото, но за него накрая.

ползата от събитията:

. шуми се, много (нови) хора научават за (нови) неща

. виждаш се с хора и си говориш с тях (най-често „а при вас как е с кризата …“)

. научаваш нови неща, между които и клюки

. ако имаш готовност за това и шанс – вдъхновяваш се

като цяло: много събития, много нещо. днес успешно премина и SEO конференцията. организацията на момчетата бе перфектна. не всички лекции – интересни, но все пак за един ден два потока и толкова много хора си е постижение. най-много ме впечатлиха думите на SEO експертите, че нямало „ферми за линкове“ у нас, нямало това, нямало онова. и си мислех – ами като виждате, че го няма, хора, и разбирате от това – защо не си направите. кой друг, ако не вие да го направите. хайде. хайде.

скоро ще пишаза предстоящото през юни събитие и за това през октомври. но има време.

котките на Варна

p6050090

престъпна безотговорност накара този усмихнат блог да стои повече от седмица с намусена тема и да не промърква дори. всички оправдания са недостатъчни и напълно излишни. хората писаха и защо да участвате в БГ Сайт и за Стъклен дом и БГ Сайт и за какво ли още не. а тук усмихващите се зачезнаха. време е да вдигнем оптимизма на обичайните му нива. ето – Варна е град, пълен с котки. много котки. всякакви. и те са на почит. почти като в Истанбул. или като кучетата в София. но котките са по-аристократични същества. малко по-мързеливи, но държат на своето, с характер.  ето я една котка, уникално украсила страната-стена на една книжарничка, някъде в периферията на центъра на Варна.

този кенеф. на втори юни.

„нека учи детето. да понаучи английски, да избяга от този кенеф тук …“ поклати глава той и продължи със сходна терминология да обсъжда бъдещето и миналото на България. а на мен ми стана обидно. и тъжно. не само защото беше пролетно слънчево утро, бях изпратила децата на училище и бях на път за работа, където очаквах един ползотворен ден. не само защото тук познавам прекрасни хора, имам толкова много любими места, живея и дишам всеки ден.

стана ми тъжно, защото мечтата на този човек е била да се развива, а не е имал шанса или може би волята и упоритостта това да се случи. и вини за това другите. и вярва, че навсякъде другаде е по-добре от тук. и пренася несбъднатите си въжделения върху своето дете.

тъжно е, защото тук живеят много хора, които мислят по този начин. и докато много хора мислят това място така нещата няма да се оправят. защото нещата няма да се оправят от самосебе си.

… защото преди всичко трябва да сме човеци, после вече българи и патриоти…  е написал Христо Ботев. именно ако сме човеци няма да се оказва, че сме в кенефа. в този или който и да е друг.

погледнато от друг ъгъл кенефът е навсякъде. защото сме хора. просто е различно почистен и подреден. какъв е – ние си го правим. и от нас зависи.

/а ти пусна ли водата преди за излезеш …/

стартира регистрацията за БГ Сайт 2010 и други уебски

logo

първите няколко сайта вече подадоха своите регистрации в БГ сайт 2010! регистрацията започна от днес и ще продължи до 30-ти септември на www.bgsite.org

мотото ни е „крачка напред“ и наистина се надявам както го показахме в последните две издания – да помагаме на бранша да върви напред

тази година акцентът е към младите и издирването на талантливи хора в областта на уеб програмирането и дизайна, ще има доста инициативи в тази посока, но за това скоро. за момента е важно да се знае че има категория Startup, в която участието е безплатно, но е за хора до 25 години – ако имате свеж нов проект и сте под 25 – заповядайте!

щаслива съм, че журито е толкова про, толкова цветно и истински добро – тук са имената им и им благодаря отново поотделно на всеки един за подкрепата към БГ сайт!

WebXpo тече тези дни – вчера в София, утре – Пловдив и петък – Варна. ще изчакам да завърши и ще разкажа подробно.

при всички случаи ако сте от Варна и се оглеждате за по-добри онлайн решения за бизнеса ви – минете покрай ФК в петък, целия ден и ще се радвам да се обадите и поговорим, ще имам лекция в семинарната част, дори откривам – в 10 сутринта.

Марто (от Интерактив шер) свиква поредна среща на бранша – хората от онлайн медиите, интернет маркетинг спецове и сие – малко лошо съвпада с предното събитие, но който няма да пътува може да е там – четвъртък вечер в Club Inside

SEO експертите, които обикновено тънат в дълбока потайност вече за втора година организират своя SEO конференция! другия петък сме там, ще има два потока лекции. благодаря за специалната покана!

следва да спомена и за Български награди за уеб, организирани от Българската Уеб Асоциация. хубаво е, че се организираха и го правят пак, за втора поредна година. моя милост е в медийното жури, любопитно ми е. добрата новина е че сключихме мир между Фондация БГ сайт и УС на БУА и сме в мир, т.е. двата конкурса не се отричат, а се допълват.

ето толкова много неща на уеб фронта. и за десерт – има начин да спечелите 2 билета за Lord of the Dance за Варна 4 юни и 2 билета за концерта им в София на 9-ти – прочетете подробности тук.

в деня на детето: добри родители ли сме?

p5290079

в деня на детето ми се иска да помисля за това добри родители ли сме? и да поразсъждавам на глас. ще ми се да не се сещаме за децата си само на рождения им ден, Коледа или 1 юни. а да сме с тях, наистина с тях, не формално физически, а отдадени, загрижени, влюбени, забавляващи се, обичащи, усмихващи се ежедневно, т.е. всеки ден.

в деня на детето с болка гледам към младите майки, които не спират да пушат, докато носят детето си и после не го кърмят, защото е по-лесно. и които се събират по градинките не за да са с децата си и да играят с тях, а за да пушат и пият кафе с другите майки, обсъждайки цените по моловете и поредния сериал, докато децата им наоколо се самовъзпитават и израстват в самота.

в деня на детето с учудване  чувам за майки, които пускат децата си в биг брадър или пускат децата си да гледат биг брадър, вместо да поиграят с тях, пък ако ще и пред компютъра, но заедно, хора, които под оправдания от всякакъв вид, като например че нямат пари не завеждат детето си поне в парка или в планината, а го оставят на самотек из кварталните улици.

баба ми казваше „лесно майка се не става“, визирайки някои от по-трудните моменти от бременността. истината е, че наистина не се става лесно майка. няма идеална майка. но може би капчица повече старание, целувка сутрин на раздяла и вечер преди лягане, желание за разговор и споделяне и поне по едно искрено „обичам те“ всеки ден ще сложи повече усмивки на лицата на нашите деца. и така утре ще има повече усмихнати хора по улиците.