последно за тази година

от Айн Ранд за финал:

„Чувстваше, че може да прости всичко на всекиго, защото щастието беше най-сигурното средство за пречистване … Хората бяха толкова жадни да видят радостта, колкото винаги е бил и самият той – за миг на облегчение от сивия товар на страданието, което изглеждаше така необяснимо и ненужно. Никога не беше успял да проумее защи хората трябва да са нещастни.“

последно и от 2008

2009-та за родния онлайн бизнес

криза. това е ключовата дума на 2009-та. ако до сега винаги сме приключвали годината с навирен нос и с около 80-150% ръст, е това е годината, първата за родния онлайн бизнес, в която очакванията бяха по-големи от тези, поднесла ни реалността и по-скоро излизаме от 2009-та с провисен нос и за някои с -20, а други до +15%, но средно около нулата, което предвид инвестиции, планиране и всичко друго от предходните средно от +100 си е реално минус много

започнахме годината оптимистично – всички говорехме, че кризата ще е добра за онлайн бизнеса, защото рекламата в Интернет е най-ефективна, достъпна, примамлива с възможности за интерактивност и таргетиране и какво ли още не, говорехме за едно +30 и +40% (на организираната в началото на годината дискусия Интернет 2009), положихме всички, всеки по своему, много усилия, за да направим тези положителни заявки, но не се справихме. факт. междувременно телевизиите смъкнаха тарифите си, а радиата, може да се каже, че са победителите, справиха се доста добре. явно при криза бизнесът предпочита да заложи на нещо по-познато, а не да инвестира в онлайн, което за бг си е все още силна екзотика

защо се случи така? традиционно големи рекламодатели свиха драстично бюджетите си за Интернет. традиционно големи рекламодатели онлайн се възползваха силно от cpc модела, с което постигнаха не малко за по-малко пари. и още

годината на cpc-то. наличните доставчици се надпреварваха успешно в лова на клиенти, медии и вкараха в битката продажбата и на премиум пакети и гъвкави ценови модели, както и нетрадиционни формати. затова пък онлайн медиите преминаха и на перформанс собствени платформи (някои от тях) за всеобщо учудване. както казват някои „ами вие, онлайн медиите, сте си виновни, вие смъкнахте гарда и допуснахте цялото  това cpc“. но в условия на битка за оцеляване всякакви средства за позволени. връщане към стария модел на основно cpm и за малки и за големи е невъзможно. в същото време на перформанс пазара не малък дял според мен отнесе fb.

изборите като цяло преминаха вяло в Интернет и не дадоха очаквания си дан. една кампания доминираше силно (и с бюджета си и с покритието си), бе хитра, агресивна, дори безпощадна, бе проведена много професионално, с различни криейтиви, супер много медии и канали, но, в крайна сметка (след резултатите от самите избори) – със съмнителен ефект. поредното доказателство, че и с много реклама непродаваемото не можеш да го продадеш.

годината беше и на оцифиалното навлизане на цял куп по-малки играчи на полето на онлайн медиите. факт е, че въпреки появата им и легитимирането им със замерване в Гемиус, те не успяха да заемат голям дял от общото. все пак – криза е. големи или обещаващи нови звезди на хоризонта също не се явиха. не се случиха и предвижданите в края на предната година още сливания и продажби на онлайн медии. едната, за която се чува, все още като сделка не е финализирана и ясна.

2009-та бе годината на многото приказки за IAB. доста слухове, кой и как ще ги представлява, тайно събиране на 5-те най-големи (Дир, Нетинфо, Инвестор, Економедиа, Дарик – редът на изброяване не е класация) в началото на август, обявено публично в края на септември, с почетно председателство на доста неутралната личност на Жанет Найденова (добър избор). нещата продължиха да са с „ограничен достъп“ и с продължението по темата и неофициалната битка за IAB България на WebIt. което продължи да налага песимизъм като цяло у бранша, че нещата и този път ще се случат. за момента няма други изяви и индикации, че ще се случи нещо наистина полезно за всички. развръзката се очаква скоро, предполага се в началото на 2010-та. да видим.

както бе обещано или предречено от мнозина – 2009-та бе година с много обучения, семинари и прояви, пропагандиращи онлайн рекламата и присъствието. серията семинари на списание .Net – поздравления за Биляна и екип, Огнян с похвалната първа SEO конференция, продължилите усилия на Богомил с блог-кампове, фестове и подобни, безспорно най-шумното събитие на годината – WebIt – тук комплименти за Пламен, който наистина се справи отлично с това всеки у нас да чуе, че има Интернет реклама. Жанет продължи активно със семинарите си из страната. Лукрат също бяха активни на полето на образоването. не мога да не добавя и успешния семинар към БГ Сайт 2009. да се надяваме, че ще берем плодовете на всички тези усилия през 2010-та.

към шуменето по темата онлайн – БУА се събуди от дълга летаргия и проведе един експресен, но все пак привлякъл не малко участници конкурс през юли. после отново замълча за дълго. проведоха се две Web After Hours от .Net и няколко срещи на рекламистите и медиите онлайн, с покана от Мартин. Тодор с Нова визия проведе състезание за корпоративни блогове и с това вдигна не малко шум. отмина, според мен много успешно, и 10-тото юбилейно издание на БГ Сайт. нескромно ще добавя в този списък и новата ни книга с Гори – Уеб сайтът. Мисия задължителна, която дописахме и Сиела издадоха през юни.

през тази година Mail.bg честваха своя 10-ти рожден ден, но отново завършват годината без очакваните си нови лого и дизайн. Нетинфо си имат нов шеф. Инвестор се подкрепиха добре като привлякоха Лазар. доста (почти всички) от медиите и агенциите поразредиха (някои чувствително) състава си поради икономическата ситуация. на всички им беше трудно.

ще завърша с един коментар на Kaladan „Беше шибана година, но за сметка на това ще си я спомняме цял живот. Това, което не те фалира, те прави по-силен.“ да се надяваме, че наистина излизаме по-силни от 2009-та. аз лично съм умерен оптимист за 2010-та и считам (=знам=вярвам), че ще е по-добра!

накратко вече писа и Деница Попова, а Сашо Бойчев направи обзор в последния .Net.

коментари по темата докъде стигна онлайн маркетингът у нас има тук

поглед към темата година назад 2008-ма за родния онлайн бизнес

най-скъпият подарък

pc240045

Коледата е за да подаряваш. да но …

най-скъпият подарък не е този, който си купил срещу най-голяма сума пари, а този, който си намислял, подготвял, правил дълго, в който си вложил мисъл, желание, емоция, с който си се забавлявал и накрая се е получило нещо наистина добро. поне така мисля. е, може да не издържи до другата Коледа, но пък със сигурност ще е по-траен от масовките произведени в Китай. освен това ще има едно огромно предимствоще е уникален и никой няма да има друг именно такъв подарък! и това го прави безценен.

досадно е да получаваш подаръци, които никога няма да използваш, защото не ти харесват или просто не ти трябват. подобно на Лидия намирам повечето подобни подаръци за налагане на чужди виждания и вкус и яростно навлизане в личното пространство. този вид подаръци са или агресивни (искат да те променят, да ти наложат чужди възгледи и начин на живот) или фиктивни, формални (просто за да отбият номера). затова и съдбата им е предрешена. според мен трябва подобни вещи да намерят пътя към други хора, на които биха били от полза или които биха им се радвали. ужасно е да се трупат ли трупат излишни непотребни вещи. не е еко, не е рационално, не е икономическо изгодно, не е морално. освен това, както вече споменах – е изключително досадно.

ето защо съм фен или на първите, т.е. скъпите подаръци, а в последно време и аз като Лидия стигам до извода, че е по-добре да се подарят вариант а) пари, отколкото скъпо (или не), но непотребно нещо. или пък вариант б) – нещо за ядене, но задължително вкусно 🙂

на снимката – един от изработените от нас с Томи коледни подаръци тази година – купа от непотребни хартийки. забавлявахме се около две седмици да я направим. и ние си я харесахме и баба я хареса много!

а вие какви подаръци подарихте тази Коледа?

повече места за игра

igraкакто всеки човек, особено звездите, така и всяка фирма, особено големите и успешни такива трябва да имат кауза, според мен. вече писах за симпатиите си към Бербатов, въпреки че не се вълнувам от футбол, смятам, че е от малкото спортисти и въобще родни имена, които с лицето си, енергията си, а евентуално и с друго застават зад кауза и то последователно не само кампанийно.

ето една добра кауза – за повече места за безопасна игра на нашите деца, подета от Белла България през лятото, а от вчера официално обявена, че ще е дългосрочен проект на компанията.

сайтът е mestazaigra.bg и на него всеки е поканен да подкрепи изграждането на нова детска площадка в неговия град, а за повече справедливост ще бъдат изградени площадки три в големи градове и три в малки, с до 100 000 жители – така всяка година ще има по 6 нови площадки, които ще бъдат за градовете и районине на най-активните потребители.

гласуването вече започна – ако искате да се включите и сдобиете още пролетта с площадка в квартала – гласувайте! разбира се не само хората с деца, но всички, вълнуващи те от щастливото детство са поканени да дадат своя глас 🙂

клик тук за разглеждане на сайта и за поддържка на идеята

за Блогопедия в аванс

време е да разкажа и аз за този наш проект – Блогопедия, стартирал по идея на Пламен и в който се включихме цяла банда блогъри и ги докарахме до удивителните 15 съавтора – Богомил Шопов, Борил Богоев, Борис Луканов, Боян Юруков, Десислава Бошнакова, Димитър Николов, Емил Марков, Ивелина Атанасова, Майк Рам, Марио Пешев, Огнян Младенов, Пламен Петров, Поли Козарова, Събина Панайотова и моя милост. както е видно компанията е приятна! всички сме амбициозни, но и много заети, та писането върви с едни умерено добри темпове.

добрата новина е, че Блогопедия вече е преполовена почти като съдържание, има си дрехи, т.е. Емо бе така добър да направи превъзходни корица и дизайн на вътрешни, а в момента дори се оглеждаме и избираме кой как ще я издаде нашата книга скоро, като й дойде времето.

опасенията ми бяха, че с толкова съавтори книгата ще е разностилна и разнопосочна, но като цяло съм приятно изненадана от резултата за момента. същите опасения имах и относно взимането на решения, но и там се справяме добре, привсе че, или може би именно защото комуникацията ни е основно онлайн, а и използваме удобни улесняващи ни инструменти за групово споделяне.

е, толкова от мен за момента. продължаваме писането. вярваме, че ще има кой да чете, а освен това – ще му е интересно и полезно 🙂

Ето постовете по темата: Ивелина Атанасова, Пламен Петров, Димитър Николов, Поли Козарова.

защо Бербатов е пич

когато си звезда, за да си истинска звезда трябва да имаш кауза, иначе си еднодневка или безхарактерна персона, поне така мисля аз. това всъщност важи по принцип ако си човек, пък камо ли ако си звезда.

на родния звезден подиум, обаче, почти не се забелязват истински звезди и поправете ме ако греша изключенията се броят на пръстите на едната ми ръка

е, сред тях, т.е. изключенията е и Бербатов и аплодисменти за този човек!

Screenshot-18

Няма успех без първа крачка … След нея идват стъпалата нагоре, за които талантът има нужда от усилия и характер.“, а фондацията на нашия футболист подпомага именно деца-таланти, не само спортни, което му прави чест!

„Ние от фондация “Димитър Бербатов” вярваме, че колкото повече се работи с потенциала на децата, толкова по-добро бъдеще чака страната ни. Всички трябва да се гордеем с изявените деца и да ги насърчаваме – нашите аплодисменти са най-малкото, което техните постижения заслужават.“

ако бях Дядо Коледа

Ето какво би направил Томи, 8 г., ако беше Дядо Коледа, а ти?!

„Ако бях Дядо Коледа …

на София щях да подаря София Ленд,

на България – весела Коледа,

за пингвините – щях да спра Глобалното затопляне,

на Планетата щях да подаря по-хубаво бъдеще“

време за оптимизъм, време за подаръци

koricaза да направим от нещото традиция, ето Райна вече подхвана с подаръците от блога си, продължавам и тази година и аз

подаръкът е книгата за оптимизма и оптимистите – Законите на Мърфи наопаки 4

и той ще е за един от всички, коментирали тук с отговор на въпроса

с какво искам да ме изненада 2010-та?

отговорите очаквам до 1.1.2010. а победителят ще стане известен на 10.01.2010. няма да е този, с най-кратък отговор, нито този с най-оригинален, а просто ще го изтегля в томбола, или отново за да спазим традицията – ще покана Райна да изтегли името на късметлията от купа с имената на всички участвали оптимисти!

вие сте на ход 🙂

ето какво се случи през декември 2008

дай им само тема, например – чудни чудовища

децата са невероятно креативни, докато ние, възрастните, околните, обществото не ги вкараме в матрицата, ограничим фантазиите им, притиснем и последните им стремежи за различност и уникалност и ги направим скучни сухари. и не ми се слуша, как днешните деца били лишени от въображение, без желания и мисъл заради висене пред телевизора, мързеливи и какво ли още не.

децата са изключително изборетателни и талантливи – дай им само тема и гледай какво става

MIlena_Petrova_11_Sofiq

Pavel_Dichev

темата е чудни чудовища и ако ви се страхува или усмихва заповядайте за още много тук