най-скъпият подарък

pc240045

Коледата е за да подаряваш. да но …

най-скъпият подарък не е този, който си купил срещу най-голяма сума пари, а този, който си намислял, подготвял, правил дълго, в който си вложил мисъл, желание, емоция, с който си се забавлявал и накрая се е получило нещо наистина добро. поне така мисля. е, може да не издържи до другата Коледа, но пък със сигурност ще е по-траен от масовките произведени в Китай. освен това ще има едно огромно предимствоще е уникален и никой няма да има друг именно такъв подарък! и това го прави безценен.

досадно е да получаваш подаръци, които никога няма да използваш, защото не ти харесват или просто не ти трябват. подобно на Лидия намирам повечето подобни подаръци за налагане на чужди виждания и вкус и яростно навлизане в личното пространство. този вид подаръци са или агресивни (искат да те променят, да ти наложат чужди възгледи и начин на живот) или фиктивни, формални (просто за да отбият номера). затова и съдбата им е предрешена. според мен трябва подобни вещи да намерят пътя към други хора, на които биха били от полза или които биха им се радвали. ужасно е да се трупат ли трупат излишни непотребни вещи. не е еко, не е рационално, не е икономическо изгодно, не е морално. освен това, както вече споменах – е изключително досадно.

ето защо съм фен или на първите, т.е. скъпите подаръци, а в последно време и аз като Лидия стигам до извода, че е по-добре да се подарят вариант а) пари, отколкото скъпо (или не), но непотребно нещо. или пък вариант б) – нещо за ядене, но задължително вкусно 🙂

на снимката – един от изработените от нас с Томи коледни подаръци тази година – купа от непотребни хартийки. забавлявахме се около две седмици да я направим. и ние си я харесахме и баба я хареса много!

а вие какви подаръци подарихте тази Коледа?

3 thoughts on “най-скъпият подарък

  1. Най-скъпият подарък за мен е този, който ти хрумнал специално за човека; този, за който не си влязъл в магазина, а си видял на излизане и си се върнал; този, който сам ти е извикал: „Ето мееее! Не ме подминавай, защото това съм Аз – Точният Подарък; този, който ти е хрумнал да направиш специално за човека и в който си вложил цялото си усърдие и същество, за да го направиш така, че да се хареса и да се усети колко специален и уникален е. Парите винаги вършат тази работа, защото крият в себе си правото на избор, но удоволствието от това, че някой те познава и е усетил какво ще харесаш и го е направил за теб, без да е нужно да те пита „Какво искаш за Коледа?“ е в пъти повече от всяка една сума пари и всяка една лимузина.

  2. Една приятелка нарича ненужните вещи, които хората подаряват „Прахосъбирачки“…защото не служат за нищо освен да събират прах. Не съм се замисляла, че може би са опит за налагане на чужд вкус, интересна теория. Но напълно се съгласявам че мисленият подарък, в който са вложени „ръце и сърце“ е много по-ценен и се помни по-дълго от набързо избраната в магазина скъпа вещ.
    Весела Коледа 🙂 И много вдъхновение!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *