бабите да си гледат внуците

бабите* преди месеха баници – днешните ги купуват замразени

бабите преди гледаха пилета и от тях правеха пилешка супа – днешните набързо – с кубче бульон или малки тайни

бабите преди варяха компоти, правеха лютеници и туршии – днешните търчат по намаления за същото в хипермаркетите

бабите преди готвеха първо, второ и трето – днес купуват пица на парче

бабите преди си гледаха внучетата – днес бабите гледат сериали

разглезиха ли се днешните баби? нещо много бързо привикнаха към някои аспекти на новото време. може преди да са били претоварени, а днес да искат цялото си време за себе си. уж не разбират от технологии, а с телевизионното управление се справят чудесно. и са много заети.

но нека им кажем на бабите, че да гледат внуците си е привилегия и чест. да гледат внуците си не е задача за отмяна на младите, а за общуване с приятели на живо, вместо с айшета и индришета. пълноценно, добро и дори полезно, много полезно общуване за двете страни. защото каквото баба ти те научи, друг не може да те научи. това е опит. това е светоглед. това е мъдрост.

е, баби, бъдете си баби, а не модерни, а?

не, няма да говоря за бабите на форум Родителство, макар темата да ми допада. ще говоря за децата и Интернет, друга моя любима тема. е, този пост имаше за цел да ви прикани да присъствате, но май вече няма смисъл, защото местата свършиха. ще се видим на 25-ти с късметлиите, сдобили се вече с билет.

*говорим за баби, но и дядовците да не се ослушват!

с благодарност към Роал Дал

днес е денят на Роал Дал. до скоро не знаех за него, но от пролетта насам знам, че е най-готиният детски автор от последните десетилетия и дори изчетох книгите му на български. по-важното тук е, че ги изчете и моят син, който е на 9. и именно Г.Д.В., Матилда и Чарли бяха май повратната точка в отношението му към книгите.

„В чест на писателя се организират различни забавления за малките читатели – партита, на които гостите задължително са преоблечени като любимия си герой от историите на Роалд Дал, рисуват се покани и плакати, украсяват класните стаи с пъстри балони и знамена. Надпреварват се в състезания за най-красива пощенска картичка с героите от забавните истории, организират четения и играят постановки. Помагат им родителите и учителите, а понякога се включват и спонсори. Раздават награди за най-хубав костюм или най-добре свършена работа.“

у нас ИК Ентусиаст, които издават последните неща на Роал Дал у нас, издават ги с мерак и хубави корици, което е доста важно също правят малка промоция и мисля, че ако нямате в библиотеката си книга от този автор, без значение от възрастта ви – сега е моментът да се възползвате. а кампанията им се казва „Не ме безпокойте, чета“, което също ми се струва яко.

писах вече за Чарли, Матилда и други тук