як маркетинг трик с жирафи

JIRAFI

сигурно си чул за сайта с милион жирафи. споделих за него преди по-малко от година. е, Ола Хеланд, инициаторът на проекта днес писа на всички, изпратили му рисунки с жирафи, че вече е събрал заветните 1 милион жирафа! необходими са му били един семпъл сайт, 440 дена и хора от 102 държави за тези 1 000 000 жирафа.

и днес от мейла научаваме, че това е една готина маркетинг задачка – от всички нарисувани жирафи, събрани на едно място е излязла книжка! и то доста яка! на три езика и дори вече се продава в Амазон (22.45$)! това се казва хитър ход или по-иначе казано –  партизански маркетинг, смело съчетан с вайръл, user generated content, блог-щафета и още цял куп подобни джаджи. яко.

е, и аз нарисувах няколко жирафа, ще взема да си поръчам книжката, да си ги видя издадени на хартия 😉

днес е денят на уеб – One Web Day

днес е денят на уеб. One Web Day. за жалост за поредна година няма да го отбележим у нас.

все пак у нас има уеб. уеб е успешен бизнес и тук, макар да няма честване на своя ден. уеб е успешен, защото има вече от доста години своя асоциация – Българска Уеб Асоциация, има отскоро своя IAB България, има своя конкурс за най-добър уебсайт – БГ Сайт от 11 години (от 1999-та насам) и своя традиционен уеб семинар към него, има втори път WebIt, който събира и доста международно присъствие, има и своя WordCamp и своя Design Day за втори път и своите семинари по ползваемост (писане за уеб) и още и още …

скоро ще има и голяма среща на основните компании в бранша, на която ще говорим сериозно за това, което правим поотделно и как заедно да го правим по-добре, но за това ще пиша скоро

уеб, макар и да няма своето официално честване у нас днес, се развива стремглаво. доказват го всички тези събития, които реално се случват, реално събират много хора, вдигат нивото им, амбицират ги и ги карат да са все по-добри. което е добре, поне така си мисля. честит ни One Web Day!

писах за One Web Day и на 22 септември 2009

а през 2008-ма по повод деня събирахме компютри за възрастни хора