ГМО размишления

интересни дискусии се оформят около темата ГМО. експериментът с предния пост по темата също доведе до любопитни коментари. при Григор се е завихрила още по-доляма дискусия. на много други места из нета – също.

основните неща, които правят впечатление:
– темата се коментира основно или най-вече от мъжете. жените относително по-рядко изказват мнение, а когато изказват такова то е против ГМО, докато при мъжете по-скоро клони към „за“;

– много от коментиращите защочват с „аз не ям ГМО, предпочитам БИО продукти, но нямам нищо против ГМО“ или „ами не купувай кренвирши от 4 лева“, сиреч – абе нека за бедните има манджа, пък било то и вредна, нали аз съм си добре;

– хората се замислят по темата, четат, някои ги хваща и параноя;

–  доста казват, че са се уморили да говорят и споят по темата, в последните седмици, но продължават да го правят.

според мен целият този процес на разнищване на темата онлайн е важен защото показва, че вече имаме основи на гражданско общество (сори за клишето, но всъщност това е много важно нещо, пък било и клиширано), което за съжаление е основно онлайн, но все пак се чува, буни, действа и понякога е чуто от управляващите (без значение кои точно са те). показва, че темата е важна и хората тук четат, информират се, искат да знаят още, влизат в спорове и имат становище. и не могат лесно да бъдат излъгани. а това е добре.

за преките пътища и истинските неща

„Не вярвайте, че има как да възпитате детето си в свестен човек, освен с всяка своя дума и постъпка, като пример, през целия му живот, от преди раждането до след зрелостта, та докато не си отидете.

Не вярвайте, че има как да получите големи заплати и хубав живот, ако не ги заслужавате непрекъснато – и да стане, няма да ви донесат щастие, защото няма да можете да оцените какво получавате.

Накратко – не вярвайте в преките и лесни пътища към каквото и да е истинско. Животът не е пазар, в него няма как да купиш много с малко. За да можеш да излизаш от формата, трябва първо да влезеш във формата.

Истинското в живота има своя кихон. Скучен, проливащ тонове пот, гълтащ хиляди часове време. Но без него няма майсторство, и резултатите вместо отлични са комични, а понякога и трагични.“

Григор е много мъдър човек. Прочетете целия му текст тук.
Благодаря ти, Григор! Благодаря!