онлайн маркетинга в началото на 2010-та

четвъртият семинар за 2010-та, в който изнасям лекции, свързани с онлайн маркетинга отмина преди няколко дена, презентацията ми вече е споделена тук, а „Краят на маркетинга такъв, какъвто го познавахме“ ме очарова с присъствието на хора от малки и средни компании, а също и държавни институции (wow!) които искат да знаят повече за адекватното онлайн присъствие и го приемат като важна част от своя комуникационен микс.

след неочакваното недобро представяне на онлайн маркетинга през 2009-та надежните за 2010-та са за малко по-високи, ръст от поне 10-20%.

очакваме още окрупняване на пазара, което така и поизостана в последната година.инвеститорите се оглеждат. предполагам скоро ще се чуе. скоро, скоро – в началото на второ полугодие.

чуждите ресурси ще продължат да завличат не малка част от онлайн рекламните бюджети, разбирай fb и google. особено първите намислят все по-предизвикателни формати и за alt, след като успяха да привлекат доста cpc. в същия дух силно копаят и easy ads, които наследиха easytrader и в момента се трудят активно за привличане на по-висок дял, в т.ч. и в cpm.

корпоративните блогове, страници в социални мрежи и туитър акаунти ще продължат да нарастват, но ефективно използваните такива все още ще се броят на пръсти и в края на годината, според мен.

най-голямата пречка пред бранша ли? липсата на кадри. и на доверие в онлайн средата. недоверие, което в условия на криза се засилва …

добрата новина е, че вече можем да мерим всички онлайн медии (или 98% от най-важните) с един аршин. но за това – скоро.

прочети още обзора на 2009-та за онлайн бизнеса у нас