ГМО и здраве

с или без мораториум, ясно е, че ГМО и без законно разрешение си има у нас, да не говорим за вносни храни, не от ЕС (например от Китай)

очевидно генно модифицирани храни у нас има под път и над път, данните са от 2004-та насам, официални

при изследвани соя, царевица, ориз става ясно, че има доста продукти, съдържащи яко (разбирай над допустимите 2%, лошото е че не се казва колко, може да е и 100%) ГМО – вафли, салами, луканки, наденици – все българско производство! тези продукти са на трапезата ни ежедневно …

ето малко цитатче:

Нестандартни проби, които би следвало да бъдат етикетирани са:

–         КРЕНВИРШИ. Пробата е постъпила за изследване от РИОКОЗ Перник, с резултат над 2,0% ГМО, българско производство.
–         СУРОВИ КЕБАПЧЕТА. Пробата е постъпила за изследване от РИОКОЗ Пазарджик, с резултат над 2,0% ГМО, българско производство.
–         КЕБАПЧЕ ОТ СВИНСКО МЕСО. Пробата е постъпила за изследване от РИОКОЗ Сливен, с резултат над 2,0% ГМО, българско производство.
–         СОЕВИ ГРАНУЛАТИ.Пробата е предоставена за изследване от РИОКОЗ Русе, с резултат над 2,0% ГМО, произход Сърбия.
–         СОЕВ ГРАНУЛАТ. Прабата е предоставена за изследване от РИОКОЗ Габрово, с резултат над 2,0% ГМО, произход Бразилия.
–         ВАФЛИ ОБИКНОВЕНИ С ЛЕК ЛИМОНОВ КРЕМ. Пробата  е предоставена за изследване от РИОКОЗ Бургас, с резултат над 2,0% ГМО, българско производство.
–         БЯЛО СОЕВО БРАШНО „IZZI”. Пробата е предоставена за изследване от РИОКОЗ Пловдив, с резултат над 2,0% ГМО, внос от Сърбия.“
пълните данни тук, на сайта на Национална лаборатория за контрол на ГМО

ГМО вреди, за сега доказано на:
репродуктивното здраве
алергии и натравяния
– ракови заболявания – а броят на заболелите от злокачествени заболявания у нас нараства ежегодно!

държа да знам, че даден продукт няма ГМО. моля ако няма – слагайте надпис „без ГМО“! искам да знам, когато дадена храна има ГМО!

11 thoughts on “ГМО и здраве

  1. „ГМО вреди, за сега доказано на: ….“

    Осъзнаваш ли каква глупост е това? Все едно да кажеш „Черните са убийци“, защото са доказали, че черен е убил някого.

  2. voxy, да, хората са убийци по принцип …
    ако искаш да се хваниш с ГМО – давай, аз не искам децата ми да се хранят с ГМО!

  3. Не е хубаво да подвеждате хората, а още по-малко да създавате изкуствена паника. Още през 1977 (Curtis) е доказано, че геномната и плазмидна ДНК от Escherichia coli напълно се разгражда в интестиналния тракт на бозайници, под действие на панкреатичните нуклеази и стомашните киселини. Бозайниците, в частност човекът, от векове консумират огромни количества ДНК от най-разнообразни източници, и няма регистриран случай на вредно влияние. Трансгените не се различават по химичен състав от която и да е ДНК молекула и не представляват по-рисков фактор в сравнение с нормалната диета. Специфичните секвенции на трансгенната ДНК, които са отговорни за синтезата на специфични протеини, напълно деградират в процеса на храносмилане. Още повече, че за да е функционално активна една ДНК молекула, тя трябва да е интегрирана в генома и да е активирана към експресия от тъканно специфични фактори. Интеграцията на гени в човешкия геном става изключително трудно дори при оптимални условия при провеждане на генни терапии, а при консумация на такива орално е напълно невъзможно.

  4. ми тогава не им купувай кренвирши от 4 лв.

    гм са общо взето само част от соята и царевицата у нас, които се слагат само в храни-боклуци като кренвирши, вафли и подобни

  5. Статията е пълна тъпотия! Цитатите са някакви блог постинги, които от своя страна не цитират никакви научни публикации за това, което твърдят. Ако искате да докажете, че ГМО са вредни за здравето, ще трябва да се потрудите малко повече. Поне прочетете нещо от Pubmed! Твърдения от рода „учени са доказали, че“ и „има Х на брой смъртни случаи, заради..“ може да звучат впечатляващо на бабите пред блока или на някой „хипи еколог“, но нямат никаква реална стойност! Това, че някой е написал в блога си, че нещо е вредно, не е никакво доказателство!

  6. Ако ви е интересно какъв е цветът на царевицата и морковите, че има картофи с вкус на ягоди горски плодове или билки, прочетете следващия пост.

    Какво се случва с храната ни? Изгубените гени
    http://poblizo.com/?p=5048

  7. За жалост ГМО-то е едно от малките грижи на БГ консуматорите. В родните храни има далеч по-кофти известни и безизвестни примеси. Общо взето храним се с боклуци, дори и да са от най-скъпите на рафта в магазина!

  8. От големите хипер маркети. Но от където и да пазаруваш в България качеството на храната и контролът е в пъти по-нисък от в други страни където съм бил. Даже маркерите с годност на повечето стоки се подменят на разни хвърчащи лепенки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *