ГМО размишления

интересни дискусии се оформят около темата ГМО. експериментът с предния пост по темата също доведе до любопитни коментари. при Григор се е завихрила още по-доляма дискусия. на много други места из нета – също.

основните неща, които правят впечатление:
– темата се коментира основно или най-вече от мъжете. жените относително по-рядко изказват мнение, а когато изказват такова то е против ГМО, докато при мъжете по-скоро клони към „за“;

– много от коментиращите защочват с „аз не ям ГМО, предпочитам БИО продукти, но нямам нищо против ГМО“ или „ами не купувай кренвирши от 4 лева“, сиреч – абе нека за бедните има манджа, пък било то и вредна, нали аз съм си добре;

– хората се замислят по темата, четат, някои ги хваща и параноя;

–  доста казват, че са се уморили да говорят и споят по темата, в последните седмици, но продължават да го правят.

според мен целият този процес на разнищване на темата онлайн е важен защото показва, че вече имаме основи на гражданско общество (сори за клишето, но всъщност това е много важно нещо, пък било и клиширано), което за съжаление е основно онлайн, но все пак се чува, буни, действа и понякога е чуто от управляващите (без значение кои точно са те). показва, че темата е важна и хората тук четат, информират се, искат да знаят още, влизат в спорове и имат становище. и не могат лесно да бъдат излъгани. а това е добре.

6 thoughts on “ГМО размишления

  1. Според мен „общественият дебат“ се превръща в една пародия. Вчера нахвърлях някои мисли по въпроса на моя блог:
    http://www.petkofiziev.com/2010/02/blog-post.html
    Като цяло хората се изказват адски некомпетентно и никой не подкрепя твърденията си с научни изследвания и резултати. Това просто не е сериозно! Все едно да спорим дали трябва да има закон за извънземните в България.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *