за Кирил Христов

днес по обяд получих мейл от необичайно естество от г-н Кирил Христов. не познавам г-н Христов, но съм зачитала някои постове в блога му. ето, г-н Христов ми задава няколко въпроса, чиито отговори иска да публикува в блога си. отговарям тук, в моя блог. и благодаря за въпросите – рядко мога да говоря по точно тези теми и възможността сега ми допада.

„Пиша ви тук в блога си с надеждата да ми отговорите на няколко въпроса. Те са породени от факта, че вие, г-жо Томс пишете във всеки брой на списание .NEТ и до колкото знам сте и преподавател в НБУ, виждал съм и ваши книги за интернет маркетинг. Приемана сте за изтъкнат специалист в областта, но искам да ви задам няколко въпроса за практическата страна на вашата професия.“

Въпрос: От каква позиция разглеждате интернет маркетинга? Не съм забелязал голяма кампания да минава през вашата агенция? Говоря за бюджет над 20 000 EUR.
Отговор: г-н Христов, с онлайн бизнес се занимавам от 1998-ма година. Специализирала съм в чужбина. За вече повече от 12 години имам стотици кампании, сайтове, клиенти, много от които значими брендове, които са ми се доверили на мен и моя екип. Не знам имате ли Вие самият представа колко годишно кампании в България са с бюджет над 20 000 Евро. Повярвайте ми – не са много. Със сигурност част от тях са били клиенти и на компаниите, с които се занимавам. Трудното е да не върнеш клиент и с 2 000 лв за кампания, а да намериш добро, работещо решение и за него.
Относно студентите и мнението им за мен – доста са се изказали, можете да прочетете, ако имате желание.
Нека поясня също, че съм написала сама или в съавторство 8 книги за онлайн медии и онлайн маркетинг. И тези книги са уникални по рода си, защото реферират именно към българоезичното уеб просранство и дават родни примери и възможности.
В допълнение от 1999-та година насам организирам конкурса БГ Сайт, за най-добър български уеб сайт. Това ми позволява отблизо да следя и тенденциите и новите сайтове и проекти, както и професионалната общност като цяло. С това имам честта най-големите експерти и имена в родния уеб да са ми приятели.
Благодаря на Биляна Лаундс, издател на списание .Net за поканата да съм техен автор от първия брой. Мисля, че това е едно добро партньорство, а списание .Net е наистина много добро, полезно и сплотяващо бранша издание. Главният му редактор, г-н Бойчев също е страхотно попадение и заедно с екипа на списанието правят наистина много добри неща, наред с останалите им инициативи като Web After Hours и семинарите.
Пропускате, г-х Христов, в професионалните ми ангажименти да споменете и лекциите, освен в НБУ изнасям лекции на множество конференции и семинари в България и Европа. Темата е – онлайн медии, онлайн маркетинг и ПР.

Въпрос: Защо вашите сайтове са едни от най-не…
Отговор: Всеки има право на лично мнение. Приемам и Вашето. Хубаво е, че и го споделяте.По-долу цитирам колко души месечно имат различно от Вашето мнение.

Въпрос: Какви по-големи рекламни кампании се случват във вашата мрежа от сайтове? Защо да си построим сайт по ваш пример?
Отговор: Случват се достатъчно интересни, добри и големи кампании. Екипът, с който работя е повече от прекрасен! Има много клиенти, които ни имат пълно доверие. И за тях правим наистина много добри неща! Стига да искате да ги видите – можете да го направите. Не карам никого да си построи сайт по мой пример. Сайтове се правят с различни цели. Всеки, който инвестира избира целите и начините, по които да ги достигне.
Очевидно, също така, не сте наясно, че Алекса далеч не е нещото, на което вярваме и по което да си ги мерим. За успеха на родните сайтове вече две години и половина можем да попитаме независимият арбитър – Гемиус. По данните на Гемиус медиите, с които се занимавам имат 15% покритие за декември 2010, т.е. около 500 000 читателя месечно и се нареждат в топ 15 на родните онлайн медийни групи.

Въпрос: Как бихте ме убедили да ви се доверя и да ми направите сайт или да планирате рекламната ми кампания?
Огтовор: Не искам да Ви убеждавам, г-н Христов. Достатъчно ми е да работя с хората, които ми се доверяват и без да се налага да ги убеждавам публично при определено негативен подход. Знаете ли, явно сте далеч от бизнеса, но в бизнеса хората, които работят заедно по един проект са от един отбор. Проблемите възникват, когато си нямат доверие, нападат се и вместо да градят позитивно копаят негативно в градинката на другия. Е, предполагам няма да зачетете мнението ми, имайки предвид, че с лека ръка зачерквате и други, доста по-популярни имена в маркетинга. Но, естествено, това е Ваш избор.

позволявам си, от своя страна също да задам няколко въпроса:
– г-н Христов, Вие с какво се занимавате, че в средата на работния ден да имате време да се ровите в делата на другите? или това именно Ви е работата?
– г-н Христов, Вие самият какво правите, с което да сте полезен и на друг, освен на себе си?
– г-н Христов, колко кампании над 20 000 Евро имате зад гърба си?
– А Вие от каква позиция разглеждате Интернет маркетинга?
– Спите ли добре? Имате ли достатъчно приятели, ама истински? А семейство? Искате ли да Ви препоръчам интересен филм или книга, с които да запълвате по-пълноценно времето си?

още веднъж благодаря за вниманието, с което удостоихте скромната ми персона!

Жюстин Томс