за Кирил Христов

днес по обяд получих мейл от необичайно естество от г-н Кирил Христов. не познавам г-н Христов, но съм зачитала някои постове в блога му. ето, г-н Христов ми задава няколко въпроса, чиито отговори иска да публикува в блога си. отговарям тук, в моя блог. и благодаря за въпросите – рядко мога да говоря по точно тези теми и възможността сега ми допада.

„Пиша ви тук в блога си с надеждата да ми отговорите на няколко въпроса. Те са породени от факта, че вие, г-жо Томс пишете във всеки брой на списание .NEТ и до колкото знам сте и преподавател в НБУ, виждал съм и ваши книги за интернет маркетинг. Приемана сте за изтъкнат специалист в областта, но искам да ви задам няколко въпроса за практическата страна на вашата професия.“

Въпрос: От каква позиция разглеждате интернет маркетинга? Не съм забелязал голяма кампания да минава през вашата агенция? Говоря за бюджет над 20 000 EUR.
Отговор: г-н Христов, с онлайн бизнес се занимавам от 1998-ма година. Специализирала съм в чужбина. За вече повече от 12 години имам стотици кампании, сайтове, клиенти, много от които значими брендове, които са ми се доверили на мен и моя екип. Не знам имате ли Вие самият представа колко годишно кампании в България са с бюджет над 20 000 Евро. Повярвайте ми – не са много. Със сигурност част от тях са били клиенти и на компаниите, с които се занимавам. Трудното е да не върнеш клиент и с 2 000 лв за кампания, а да намериш добро, работещо решение и за него.
Относно студентите и мнението им за мен – доста са се изказали, можете да прочетете, ако имате желание.
Нека поясня също, че съм написала сама или в съавторство 8 книги за онлайн медии и онлайн маркетинг. И тези книги са уникални по рода си, защото реферират именно към българоезичното уеб просранство и дават родни примери и възможности.
В допълнение от 1999-та година насам организирам конкурса БГ Сайт, за най-добър български уеб сайт. Това ми позволява отблизо да следя и тенденциите и новите сайтове и проекти, както и професионалната общност като цяло. С това имам честта най-големите експерти и имена в родния уеб да са ми приятели.
Благодаря на Биляна Лаундс, издател на списание .Net за поканата да съм техен автор от първия брой. Мисля, че това е едно добро партньорство, а списание .Net е наистина много добро, полезно и сплотяващо бранша издание. Главният му редактор, г-н Бойчев също е страхотно попадение и заедно с екипа на списанието правят наистина много добри неща, наред с останалите им инициативи като Web After Hours и семинарите.
Пропускате, г-х Христов, в професионалните ми ангажименти да споменете и лекциите, освен в НБУ изнасям лекции на множество конференции и семинари в България и Европа. Темата е – онлайн медии, онлайн маркетинг и ПР.

Въпрос: Защо вашите сайтове са едни от най-не…
Отговор: Всеки има право на лично мнение. Приемам и Вашето. Хубаво е, че и го споделяте.По-долу цитирам колко души месечно имат различно от Вашето мнение.

Въпрос: Какви по-големи рекламни кампании се случват във вашата мрежа от сайтове? Защо да си построим сайт по ваш пример?
Отговор: Случват се достатъчно интересни, добри и големи кампании. Екипът, с който работя е повече от прекрасен! Има много клиенти, които ни имат пълно доверие. И за тях правим наистина много добри неща! Стига да искате да ги видите – можете да го направите. Не карам никого да си построи сайт по мой пример. Сайтове се правят с различни цели. Всеки, който инвестира избира целите и начините, по които да ги достигне.
Очевидно, също така, не сте наясно, че Алекса далеч не е нещото, на което вярваме и по което да си ги мерим. За успеха на родните сайтове вече две години и половина можем да попитаме независимият арбитър – Гемиус. По данните на Гемиус медиите, с които се занимавам имат 15% покритие за декември 2010, т.е. около 500 000 читателя месечно и се нареждат в топ 15 на родните онлайн медийни групи.

Въпрос: Как бихте ме убедили да ви се доверя и да ми направите сайт или да планирате рекламната ми кампания?
Огтовор: Не искам да Ви убеждавам, г-н Христов. Достатъчно ми е да работя с хората, които ми се доверяват и без да се налага да ги убеждавам публично при определено негативен подход. Знаете ли, явно сте далеч от бизнеса, но в бизнеса хората, които работят заедно по един проект са от един отбор. Проблемите възникват, когато си нямат доверие, нападат се и вместо да градят позитивно копаят негативно в градинката на другия. Е, предполагам няма да зачетете мнението ми, имайки предвид, че с лека ръка зачерквате и други, доста по-популярни имена в маркетинга. Но, естествено, това е Ваш избор.

позволявам си, от своя страна също да задам няколко въпроса:
– г-н Христов, Вие с какво се занимавате, че в средата на работния ден да имате време да се ровите в делата на другите? или това именно Ви е работата?
– г-н Христов, Вие самият какво правите, с което да сте полезен и на друг, освен на себе си?
– г-н Христов, колко кампании над 20 000 Евро имате зад гърба си?
– А Вие от каква позиция разглеждате Интернет маркетинга?
– Спите ли добре? Имате ли достатъчно приятели, ама истински? А семейство? Искате ли да Ви препоръчам интересен филм или книга, с които да запълвате по-пълноценно времето си?

още веднъж благодаря за вниманието, с което удостоихте скромната ми персона!

Жюстин Томс

18 thoughts on “за Кирил Христов

 1. Извинявай че ти се меся в личната комуникация. Обаче ми се струва, че пропускаш един фундаментален въпрос 🙂

  Киро, кой си пък ти?

  Мерси 🙂

 2. Здравейте, Жустин,
  По принцип сте ми доста симпатична и смятам, че работата Ви по развитието на бг уеб пространството е значима. Наистина, въпросите на господин Христов са доста безпочвени, тъй като явно не познава работата ви, не е посещавал семинарите ви, което не е престъпление. Но все пак не е необходимо да отговаряте в защитна позиция, с ирония. Вие имате един бизнес модел, който следвате и върши отлична работа през всичките тези години. Киро ( google-нах , за да разбера кой евентуално ви е задал тези въпроси ) е явление в своя бранш, и може би не по най-добрия начин той също е успешен бизнес модел. И колкото до преподаването, извинете ме, яко греша , но не сте водили курсове в Софийския или Техническия Университет, където по мое мнение учат все още най-добрите бъдещи ИТ кадри.

 3. 🙂 Ва вас съм никой. Съжалявам, но ако някой ден направя нещо значимо, обещавам да пиша.

 4. Здравейте,
  До преди малко не знаех нищо за Вас нито за Киро (мисля, че съм посещавал блога му доста отдавна), но днес в Гугъл Рийдъра ми попаднаха разменените между двамата въпроси. Четох и двата поста (вашия и неговия) паралелно и ми дойде идея, която вече написах като коментар в блога на Киро и ще копи-пейстна в долните редове :
  „Продължете с 20 въпроса (от всеки по 10) и ги публикувайте в блоговете си, като редактирайки, чрез леко орязване отговора на другия подкрепяте своята теза, като най-важното е да не излизате от рамките на считаното за нормално… всъщност просто продължете.
  Идеята за “хазарски речник” в блог вариант е доста добра, ама доста!“

  С изказаното като идея не искам да обидя нито Вас нито Киро, но ако това все пак е станало, моля да бъда извинен.

  Юлий

 5. Мисля че забраних интервюирането през ваканцията, но от мен да мине този път.
  Програмата в главата ми имаше съвсем различен вид: първо, щеше да се настаниш точно срещу офиса, с изглед към парка. Закуска, обяд и вечеря се сервират на долния етаж и готвача е..да не ти разправям, трябва да джогвам 45 мин на ден, за да запазя форма. Има сняг не просто за ски и шейна, иглу можеше да спретнем на двора. Музика, филми и книги имахме за три века. Това ако гледаме по филм на ден, четем по книга и се ограничим с песничка на час.
  В програмата имаше още сладолед, домашно приготвен. От мен. С плодове от личната ми колекция.
  Навън е приказно красиво.Тихо. Тихо се сипе – е израз, измислен тук, за това време, за такива ваканции.

  Киро си праи трафик с теб. Това сме го виждали в дир.бг и навсякъде където българи маат по клавишите. Има такива периодични зацикляния, в които лайнометите карат със скоростта на светлината.

  Групата коментиращи е ясно разделена на две – нека това да ти е legacy то. Нявга вместо да ти извадят очите ти изписват вежди, случая тук е същия.

  Не за първи път те нападат. Не за последен път ти забиват нож в гърба. Това е бг, място лишено от свободи. От случката киромета не научава н-и-щ-о. Самата идея за кръгчетата около интервюто му предизвикват тежки стомашни проблеми. Това ще остане единственият път, в който блога му е посетен от повече от трима в един ден.

  Според мен сега е добре да се потупаш по гърба. Онова което вършиш прави разлика и с един блог пост киромета филтрира онлайн доста бг отрова…гадничко е за четене. Да нямаш съмнения обаче, че днес е страхотно да си ти

 6. Дам, аз тъкмо в края на работния ден реших да отделя 10 минути на глупостите, които се изписаха във въпросния блог – но се отказах да споделям умни мисли с подобни хора.

  Един нарича въпросната тъпотия „интервю“ – абе, Вие някога правили ли сте интервю?

  Отивам малко да спортувам и после ще си изпия една биричка за здравето на хейтърите 🙂

 7. Благодаря ви! Много сте мили.
  Приготвих кафе и крем, играх с децата и гледах бялата пуснош навън. Така забравих глупостите от последните часове.

 8. Жюси, ако искаш да се съхраниш, не се връзвай на недобронамерени жестове по твой адрес, защото такива неизбежно се случват на всички, които се опитват да са личности и да постигнат нещо. Знаеш какви неща се изписаха по мой адрес по време на борбите в ЮЗУ. И още се пишат, макар и не в същото темпо и не в блога ми. На всичко отгоре ми приписват коментари, които не съм писала. Най-тъжното е, че двамата, които пишат най-гадните неща по мой адрес, са хора, за които преди години съм била готова да си заложа главата. Ама какво, да се гръмна ли.

  Както казва Ола, кеер on walkin’ :-). Трябва да умеем да се съхраняваме за важните и хубавите неща…

 9. Za zlobata pochive den nqma! Zasto voobste si si igrala da mu otgovarqsh… Tova e chovek, koito na tvoi grab se starae horata da chuqt za nego…
  Potresena sam!

 10. Ахааа ! Сиреч като съдържанието на портфейла ти; не сме в една категория доходи с теб. Не сме били и няма да бъдем. Кротко, малкия.

 11. Очарователно. Помислих ,че става дума за поета Кирил Христов и влязох да прочета. 🙂
  Какво недоразумение, но все пак трябва да отбележа, че и поетът Кирил Христов никак не е бил friendly към околните. Светла му памет.
  Относно язвителните нападки, при мен работи правилото „до 10 минути“. Толкова си позволявам да страдам, ако се почувствам уязвена, и веднага се захващам с работа, която винаги имам в изобилие.
  Дори съм още по-мотивирана.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *