лек срещу хейтъри

ето рецептата, която съставих с помощта на моите приятели срещу хейтърски атаки и други подобни глупости. надявам се да е от помощ на тези, на които подобно изпитание тепърва предстои:

1. не се връзвай!

2. ако се вържеш – преспи една нощ и отново обмисли. така ще стигнеш до правилното действие – 1.

3. изпий чаша чай от маточина

4. имай за всеки случай и чай с цианкалий – за черпавка на нежелани гости

5. не забравяй също, че шоколадът винаги помага – млечен и по възможност с лешници

6. обади се на готин човек и сподели

7. пусни си любимата музика

8. спомни си, че всичко отминава

9. и още нещо за успокоение – лошотията мъчи повече, тези които я носят в себе си …

40 thoughts on “лек срещу хейтъри

  1. Проблемът е, че не при всички хора тази рецепта действа.
    При мен например няма да работи.

    Аз съм импулсивен и действам според инстинкта си.
    Засегнат ли ме, амбицирам се и си го връщам двойно по силно.
    Не мога да затворя очи и да продължа напред…

    Какво правим тогава?

  2. Привет Иван!
    Прави си. И аз съм като теб. Действах веднага (виж поста преди този) и сега съжалявам. Ето още два дена след това го мисля и съм афектирана. Но после, след време, виждаш, че е било глупаво. Опитай поне една нощ да преспиш, преди да отвърнеш на удара. Утрото е по-мъдро от вечерта и ще ти помогне да погледнеш нещата от леката им страна и да не направиш глупава постъпка. Абе казвам го аз, пиша го, ама отново и отново същата грешка допускам …
    Та, какво правим тогава? Ами пишем си по блоговете 🙂

  3. Провал съм номера с преспиването..единствения ефект е, че на сутринта се събуждам с венозно зареждане на кафе в тялото ми, защото цяла нощ не съм спял, мислейки за проблема.

    Абе като си излея яда на момента, някак ми олеква по бързо и спя спокойно.
    Недостатъка е, че чат пат така си ям и боя.. 😀

  4. Боят може и да е здравословен, понякога. Но има безсмислени ситуации, в които просто е ужасно тъпо вечек да се поддаде. Аз тогава най-много се ядосвам на безсилието си срещу моята собствена слабост да реагирам веднага и то глупаво!

  5. 10. Отдели повече време за да изясниш дали наистина са хейтъри и ако не са, защо ти се е сторило така 🙂

  6. Учудвам се, че се вълнуваш така след толкова време в зверилника. 🙂

    Аз дотам съм претръпнал, че в повечето случаи искрено се забавлявам. Последният път ме заплашваха с наказателно преследване за обида, при това на цяло село 😀 ( намеци за извършвана от мен етническа дискриминация, но това се случва често).

  7. 🙂 И накрая да се убедиш, че са хейтъри и да се ядосаш, че си загубил още повече време за глупости…

  8. Да добавя и аз малко квалифицирано, експертно мнение по въпроса с хейтърите:

    11) Приеми нападката, съгласи се с нея, преувеличи я, разгърни сюжета максимално, добави още обиди и от себе си (за себе си). Накрая ще стане толкова смешно, че само морално осакатен идиот може да погледне на нещата сериозно.

    12) Побъзикай се с хейтъра – вземи думите му и ги изопачи, постави ги в контекст, който няма нищо общо с неговия замисъл, направи случайни предположения, перифразирай го, „цитирай“ неща, които никога не е казвал, напълни му устата с твои думи, налей! И, естествено, никога повече не давай достъп на същото име/айпи/никнейм/имейл до коментарите в твоя блог.

    13) Изработи стройна, но феодална система от правила за коментиране, която да важи за всички други, с изключение на теб: http://asktisho.wordpress.com/rulz/ След това използвай абсолютната власт, която притежаваш. Когато някой наруши правилата – цензурирай го, редактирай го, изтривай го или му връщай тъпкано без право на реплика. Винаги, ама абсолютно винаги използвай правилата като аргумент, хехе. Римляните са казали: „И най-несправедливият закон е за предпочитане пред анархията“

    14) Ако хейтърът е посочил имейл, за който е сигурно, че е негов, не забравяй да му изпратиш отговора си лично, в прикачен файл, който съдържа нов, опасен вирус. Така „хем вълкът сит, хем агнето цяло“ – нито се излагаш публично да отмъщаваш и после да чувстваш вина, нито оставаш хейтъра ненаказан 🙂

    Мога да продължа още дълго с този списък, но няма да го направя, за да не ви отегчавам.

    Най-просто правило наитина е да не им се връзваш. Но това не значи, че няма да се позбавляваш за чужда сметка, ако ти дойде музата 🙂

  9. Някой би ли дал дефиниция за хейтър ? Мен ако питаш тази дума е една измислица на лошите хора, които по този начин се защитават от добрите хора, които ги обвиняват в извършването на лоши неща. Нарочно го дефинирам така по детски идеалистично!!!

    Аз например ако не харесвам изпълнителя на годината Илиян от Пайнер с неговия космически мега хит „Тупалка“, и смятам, че е мазен ссссссиганин дали съм хейтър а, как мислиш?

  10. Жустин, не съм съгласна с точка 9 от твоя списък. 🙂

    Иначе ми хареса думата „хейтъри“.

    И аз се сблъсквам с такива и съм като болна дни наред, защото не може човек да бъде дистанциран от всичко и през цялото време.

    Напоследък съм по-склонна да не отговарям на нападките – нито веднага, нито по-късно. Просто не си струва. Трупам си ги в папка: „Комплексари нещастни, незаслужаващи внимание“ и като ми мине ги забравям. 🙂

    Рецептата – Обади се на готин човек ми хареса. Винаги е подходяща.

  11. Жюстин, малко късно се включвам, но 5 е моята рецепта – шоколад. През последните няколко години, под влияние на децата – ми помага и музиката на Rammstein. Така ме разтоварва и сякаш извлича от мен всичко лошо. Но ти самата ми каза – не им обръщай внимание.

  12. Почетох, почетох – пък се посмях 🙂 Благодаря ти, Деси Б., че ми даде този шанс да се развеселя.

    Жюстин, нямаш нужда от рецепта – ти си си самата рецепта :), но все пак в името на това да споделим опит за разведряване – помисли си само колко свито сърчице имат хейтърите (ей, каква само думичка! та и „х“, и „ъ“ в нея :)) За да излеят толкова негативизъм трябва да им е много, ама много черно пред очите.

    А на теб не ти е. Значи водиш много на нула и от десерт дори не се нуждаеш, но пък никога не е излишен 🙂 (добре – за мен без шоколада моля!)

  13. не се считам за хейтър, нито искам да се заяждам, но според мен този списък е мега безполезен

    И за да не ме обвините в деструктивна критика, ето моят:

    1. Ебавай се с хейтърите, прави ги за смях
    и ако това не помогне
    2. Просто стани един от тях и ги хейтвай 😀

  14. Здрасти, Жюстин, вече няколко пъти преглеждам по диагонала „развитието“ на тая хейтърска история и се изкуших да се обаждам, защото като пишещ човек често се натъквам на такова отношение. Ужасно, ужасно много хора са така негативно настроени, пълно отрицание, всеки срещу всеки. Бродя из чуждоезични сайтове какви ли не и никъде другаде не ми се е случвало да намирам толкова многобройни негативни коментари, колкото по родните – коментари пълни с язвителност, с жлъч, с пренебрежение и директни обиди. Но знаеш ли? Мисля че в последно време другите хора – онези позитивните, ведрите, усмихнатите – те стават все повече и все повече присъствието им започва да се усеща. Все по-често се появяват доборнамерени бележки, разумни въпроси, хубави идеи. Балансът се променя и мисля, че сме на път да изплуваме от морето на негативизма.
    А за оня хейтър… Божке колко много си му написала! Не знаеш ли какво казват по уеб-форумите за такива случаи? – „Не хранете трола!“ :))))

  15. Леле, това Жюстин да каже цианкалий, значи много, ама много са я нервирали. Аз прочетох само нещо там дето един плаши друг, че ще пише на Жюстин от негово име да го върже и да му причинява болка. Хихи, голяма работа. Ама сигурно има и много по-гадно, щом Жюстин така пише.

  16. Аз не разбирам много от онлайн реклама, интернет кампании и подобни сложни неща.
    НО!
    Разбирам от добри обноски и от вчера забелязвам, че у г-жа Томс те май не са налице.
    Значи накакъв тип й пратил личен мейл с конкретни въпроси. Ами това е нормално – това можеше да е потенциален клиент, нали? Въпросите били „провокативни“. Защо? Както знаем, няма тъпи въпроси, има тъпи отговори. Същото () важи и за „провокативните“ въпроси и отговори. Все пак, г-н Христов не е питал г-жа Томс с кого спи и как точно го прави. Нито дали предпочита да гълта (каквото и да е това). Ако г-н Христов беше задал такива въпроси на г-жа Томс, напълно бих я подкрепил в изразяването на благороден гняв.
    Но не видях подобни въпроси.
    Въпросите са логични и много потенциални клиенти биха искали да знаят на кого се доверяват и кому дават парите си.
    Не ми изглеждат логични отговорите и ответните въпроси на г-жа Томс.
    Не ми изглеждат логични и днешните й „правила“. Прекалено злобни са, пък и повърхностни. Не от това имаме нужда!
    All you need is Love!

  17. хм

    мисля, че имам доста голям опит с всякакви видове хейтъри… и според мен само правило 1 има някакъв смисъл. вържеш ли се, вече си на хорото, колкото и шоколад да ядеш и каквито и „стройни“ правила да пишеш 🙂

  18. Преди двадесет години в бг нямаше маркетинг. Еле пък онлайн маркетинг.
    Днес е малко нещо различно, дори Нилсън е представен на пазара.
    Обаче реакцията на някои локални примати с блог продължава да е в нарушение на всяко правило, което маркетинга (офлайн и онлайн) предлага.
    Спомням си един доста тежкарски МВА семинар, на който бях преди време в Хамбург (лицето бе маркетинг шефа на Луфтханза). Трябваше да напишем причина: защо сме в бранша. Сещаш ли се за моята ?

    Не аз съм в маркетинга, маркетинга е в мен. Както и да се въртя в кръг около опашката си, постоянно съм Марка.

    За мен, бг пазар има една онлайн маркетинг марка. Ти. Ако го напуснеш, бг онлайн маркетинг остава без история, без настояще и цялото семейство Аз медия – без майка си. Батковината се връща в срамното, тъмно минало на ъгъла на балканите, някъде в гангстерския рай.
    Ако бе реагирала по всеки друг начин на интервюто, нямаше да си ти.
    Думата не е на киромета, а на историята. Весела ваканция !

  19. Благодаря на всчички за коментарите! И подкрепата!

    @Емо, приема се!

    @Lyd – Замислих се дали цялото не е нагласация. Дали Киро иска само слава на мой гръб или или по“висши“ цели зад идеята си? Искрено съжалявам, че му се вързах!

    @Спас – прав си, от 12 години съм на ринга и това не е първият ми звезден мач. И все пак успя да ме развълнува …

    @Тишо – приемам изцяло! Благодаря!

    @Баче Кико – абе човек, мрази си когото щеш, не го показвай публично и то с цинизъм.

    @Галя – ще ти звънна другия път 🙂

    @Деси – благодаря ти! и че ми звънна ти! доказах на практика, че лесно се дават съвети, трудно се спазват 🙂

    @Любов – 🙂 само името ти и ме стопля! 🙂

    @nage – нямам претенции да е полезен за всеки, блогът си е мой, добре е поне на мен да ми е полезен, например с тази дискусия, подкрепа, или може би ми е било терапевтично да седна да си излея мислите

    @Мария – истина, и слава Богу! радвам се, че моите приятели и хората около мен като цяло са позитивно настроени!

    @Райна – 🙂

    @Виктор – това без 1 и 2 са предложения от мои приятели, които получих във Facebook след началото на тази история … затова и има цянкалий. ако трябва да съм честна никого не бих убила. поне в момента 🙂

    @Шлемовец – потенциалните клиенти не биха действали преднамерено негативно. за „злобното“ може да съм стигнала и до там в обидата от цялата ситуация. разкаях се вече, искрено, че го допуснах. напълно съм съгласна – all you need is love. но ако търсиш мир и любов не вадиш нож, нали?

    @Лонганон – да, предполагам и ти имаш доста подобен опит 🙂

    @Борислав – само как си го казал! хем любезно, хем красиво, хем в прав текст – типично в твой стил 🙂

    @in2h20 – Истина! Все пак съм във ваканция! В оставащите ми почивни дни няма да мисля за това. Обещавам.

  20. От всички хейтъри най-много обичам (средно)интелигентните хейтъри. Тях мога да ги наказвам и заради това, че са (полу)интелигентни.

  21. @ Момчето с каската

    Не си схванал основното в тази ситуация. Въпросите не бяха изпратени само на личния мейл на Жюстин, но и до медии … това според мен я задължи да отговори. Макар, че сега съжалява.

    Не може да наричаш подобно нещо „интервю“.

  22. Защо ли си мисля, че lyd нямаше предвид точно това, което ти си мислиш 😀 Ама кой знае. Аз бих разбрал коментара й по-скоро като „провери дали наистина са хейтъри, или имаш проблем с егото и реалността“.

  23. Случайно се натъкнах на публикацията, от там и на въпросното интервю.

    За съжаление се убедих защо жените не са предпочитан избор за ръководни постове. Толкова емоционални и необмислени отговори на съвсем адекватни въпроси не бях очаквала. Нима всеки трябва да изхожда от позицията, че сте велик гуру? Отделно, ответните въпроси показват слабост, което в никакъв случай не помага да се изобличи другия като „хейтър“. А този пост е капак…

    Най-добрата стратегия в случая би била да си мълчите, а не да се опитвате да се изкарвате жертва.

  24. Жюстин, казваш, че
    „потенциалните клиенти не биха действали преднамерено негативно. за “злобното” може да съм стигнала и до там в обидата от цялата ситуация. разкаях се вече, искрено, че го допуснах. напълно съм съгласна – all you need is love. но ако търсиш мир и любов не вадиш нож, нали?“

    Ок, но защо Киро да е преднамерено негативен?
    Пичът ти е пратил личен мейл. Ти си избрала да извадиш наяве въпросите му. Ти си избрала да направиш една частна кореспонденция публична.
    Ако Киро беше 100% хейтър, просто щеше да си пусне въпросите в собствения блог. Щеше да те нарече с „хубави“ имена и вероятно да остави линк при теб – както казваш, да си прави трафик на твой гръб.
    А той е изпратил въпросите си единствено на теб. Тук даже стои въпросът дали е етично да публикуваш личната кореспонденция на друг човек до теб. Аз например сериозно се замислям дали да ти изпратя мейл, като знам, че може да ме изпишеш в блога си. Къде е гаранцията за конфиденциалност на вълнуващите ме чувства и мисли, които споделям? Няма я. 🙂

    All you need is Love 🙂 Дори някой тръгне с нож към теб, можеш да му изпратиш усмивка.

  25. Шлемовец,
    не си прав, изпрати въпросите към мен и списание .Нет и каза, че ще ги публикува в блога си. Това не е лична кореспондеция. Намерението да публикува това „интервю“ в блога му бе заявено в мейла. Беше писал на .Нет, на мен на служебния ми, личния ми мейл и в туитър. Съвсем не толкова невинно, колкото изглежда. Отделен въпрос е, че много му се вързах. 🙂

  26. Да, ама Жюстин, ти самата преди да започнеш да му отговаряш каза, че ти е писал личен мейл и не спомена за другото. Както и да е, аз не разбирам от работата ти, но защо не погледнеш от друга гледна точка – Киро може да не иска да си прави реклама, нито пък да те очерни, а наистина да се интересува от отговорите на въпросите. Да, някои въпроси могат да се зададат и малко по-иначе, но може би това е начинът му да се изразява. И твоите отговори можеха да са по-иначе, ама както коментираха някои, това е твоят начин 🙂

    Както и да е. Всеки може да ни каже всичко, но дали ще му се ядосаме и как ще му отговорим зависи само от нас. Да пишеш блог и да позволяваш коментари и добра тренировка в това отношение 🙂

  27. Вера, грешите. Идеята на киромета е съвсем прозрачна – трафик. В дефинициите за проект, управление на проект и онлайн маркетинг изобщо (където аз държа академична степен от две западноевропейски държави със специализация дизайн), интервюиращия задава откровено идиотски въпроси с една цел – да бъде забелязан.
    Мълчанието в случая не би запълнило нито един от кратерите в личните му нужди.
    А това за жените на високи постове е позиция на човек без амбиции – което, вие, имате право да напишете. Обаче е в сблъсък с всичко, в което вярвам. И последните изследвания що сме във финансова криза в момента. Бъдете здрава, но сте далеч, дааааааааллллллеееееееееееч от истината.

  28. @in2h20 не сте ме разбрали. Имах предвид, че има стереотип, че жените са твърдде емоционални и действат необмислено и поради това не бива да заемат ръководни постове. Един вид – щом е жена, не може да обмисля ходовете си, а действа първосигнално. Ето с това клише се боря и в точно този капан е влязла авторката. Съжалявам, ако съм прозвучала по-остро, но реално, винаги може да се извъртят нещата, така че ответната страна да стане за смях. Е, опитала се е, но не се е получило. Мълчанието е по-добрата стратегия. Тук хем се е опитала да се покаже по-извисена от него, хем препоръчва цианкалии.

    Всъщност не искам да засягам никого и съжалявам, ако съм го направила, но човек трябва да се учи от грешките си, а за да стане това, трябва добре да проумее къде е сгрешил. А и прекаленият светец и Богу не е драг.

  29. Когато Жюстин започне да не отговаря директно, импулсивно и емоционално на лични нападки, ще напусна блога. Блогосферата бълбука в политическа коректност и извинения как да не се заеме лична позиция.
    Вижте, Вера
    надявам се човека, зад чието мнение стоите, да е научил нещо от цялата ситуация. Действията ни, зад блог или по друг не персонален модел, имат последствия. Направете три стъпки вдясно по заглавията на героя си из блога му – нападките като тази срещу Томс са му модус операнди.
    Всеки дето малко нещо се е занимавал с маркетинг, е попрочел цитираните книги, е бил страна в голям проект вижда напъни, ама напъни.. били сме млади, всички сме търсели признание.
    Не мож да стреляш по всичко, дето шава и да се пишеш пацифист !
    Аз също си позволявам да давам съвети за това или онова към Аз медия концепцията, кога с право, кога щото ме е грижа да ги има още столетия и да дават хляб на млад талант. Обаче го правя на езика на маркетинга, за да се разбираме. Всичко друго не би било градивно и ..кхъм, все пак нявга хората трябва да бъдат оставени на спокойствие да творят както намерят за добре.

  30. lyd, в конкретния случай не беше човека хейтър, по-скоро смес от второто и третото, но използвах да поразмишлявам и за хейтърите. благодаря за поста! добре е да има любопитни и любознателни хора. мисля, че разликата е в настроението. когато си любопитен си позитивен. а когато имаш недобри намерения задаваш негативни въпроси. и така 🙂

  31. Еее, Жюстин, излез малко от тази схема. Какво пречи да имаш добри намерения и да задаваш негативни въпроси, както и да имаш лоши намерения и да задаваш положителни въпроси?

  32. Ех, хора, защо се опитвате да видите света само в черно и само в бяло. Хората са интересни, защото са различни. Чета блога на Киро от доста време и той просто така си се изразява. Всъщност нестандарното му мислене и изразни средства са сред основните неща, които харесвам в него. И в интерес на истината бях чувал за него, но не бях чувал за Жустин… Може би съм глуповат и ограничен. Донякъде и хейтър. И финансист. Напоследък е модно да се мисли, че са синоними.

    Жустин, разбирам позицията ти. Но опитай да излезеш „out of the box“ за малко. От това, което съм чувал за вашия бизнес това е особено полезно 😉

    П.П. С размислите по-горе за световната финансова криза…айде няма нужда, наистина.

  33. lyd, знам, че може да се излезе от схемата, но в случая ми е трудно. с твоя / ваша от всички коментари тук, малко по-лесно де 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *