wiki, неутралната гледна точка, демокрацията

защото често се случва да започнат да те цитират като емигрираш предлагам да изпреварим събитията и да цитираме Комитата, че е от малкото свестни хора, които още не са напуснали страната ни

та той прогнозира събитията от тези дни още преди две години – може да се прочете цялото му размишление тук

и ако отново върнем топката към темата за фрагментацията, демокрацията и ИнтернетНели Огнянова тук даде ценна информация в тази насока с Лесиг, който „Иска да използва повече гражданска инициатива и гражданска енергия, като залага на идеите на уикипедия“,

както и Комитата един цитат отново:
„Хората обикновено вярват в това, което искат, истината е много субективно нещо за всеки, а историята, както е известно, се пише от победителите. Съществува проблем: неутралната гледна точка може да изглежда такава за някой, но пристрастна за друг, това може да се обсъди на дискусионните страници, защото, макар да имаме различия, обикновено всички сме съгласни, че само неутралната гледна точка би позволила на бъдещите читатели и поколения да преценят и сами да изберат своята гледна точка.

Уикипедия трябва да представи информацията по най-безпристрастния начин. Фактите трябва да се изложат, а мненията да се представят като такива. Целта не е да се пишат статии, предлагащи най-разпространената гледна точка, а по-скоро да се представят всички гледни точки върху дадена тема, без вземане на страна и най-коректно: това, което наричаме неутрална гледна точка“

6 thoughts on “wiki, неутралната гледна точка, демокрацията

 1. Благодаря, благодаря за цитата. Но действително нещата отиват натам — фрагментацията наистина се случва – на позиции, на партии, дори на държави.

  Това се вижда дори само ако броите партиите, които влизат в парламента. Сега всеки човек, всеки избирател става позиция. А това можед да се управлява най-добре от механизмите на 2.0 – и най-съвършена форма този механизъм има в Уикипедия.

 2. Капитал/Ива Рудникова определи инструментите от 2.0 като социалното лепило. Нищо повече, нищо по-малко.
  Светът ми Е плосък и в него няма място за политическа коректност. Преди минута разбрах, че Ердоган се е обадил лично на турското семейство, чието дете бе пребито от трима датски тинейджъри в столицата на монархията и им е предложил помощта си. Същото е направил турския министър на семейството.

  това безпристрастната истина ли беше ? Не. Мен ме е грижа. Мен ме интересува растящото насилие по улиците. Моята реалност е застрашена от улични банди, designer drugs и импотентността на полицита да се справи с безредиците.

  Неутралната гледна точка е стерилна. Моят свят не е стерилен – в него има от всичко. Web 2.0 не му е продължение, не е дори алтернатива. Само социално лепило.

 3. Комита, бг политици не са най-неадекватните. Нито най-дрогираните/пияните. Или пък първи гении в корупционните схеми.
  Те са най-скучните.
  Искам ли да заделям време за пътешествия в политически черни дупки ? Да си чувал някой да се е върнал от такова ?

 4. позволете ми да се намеся 🙂

  предпочитам неутралната гледна точка, отколкото напарфюмираната до неузнаваемост обработена „истина“

  пример: историята на България, в частност събитията около 44-та
  предпочитам неутралната гледна точка и сама да си правя изводите

  мисля си, че има и по-скучни от бг политиците
  на нашите други са им проблемите, по-големите, май

  in2h20 дали не ни подсказваш, че е време с Комитата да се преселим извън тази черна дупка?

 5. Никви подсказки, ти пък сега.
  Мислех си, че в пространството дискусията за демокрацията е обърната в дискусия за политиците. Подменени са думите, чат ли си. Като се каже демокрация се разбира партии, политика, политици.
  А тва е само опаковка, амбалаж, форма. Съдържанието под демокрация е друго.

  Преди да сложа глава на олтара на неоконсерваторите бях laissez faire.
  С комитата сте свободни да правите избор (на моята планета), но имам една молба. Дай ми пример дето демонстрира, че бг политиците не са най-скучните индивиди в света.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *