българското Голямо четене

всъщност ако се замислим съвсем логично е именно български автори да да на първите места в подобна класация

не че Под игото е по-добър роман от Майсторът и Маргарита, но просто няма да е логично (дори и при червено управление) да сложим руски автор за любим на българите, нито пък Стайнбек, например

Под игото вероятно е най-започваният (а може би и прочитан) роман от български автор, логично; за Време разделно се съмнявам да е по-четен от Тютюн, но сигурно хората са гледали филма и затова са го посочвали

и четирите Под игото, Време разделно, Тютюн и Железният светилник са като че от учебната програма от 8-10 клас и това, което излиза е, че българите четат основно до тази възраст и каквото тогава прочели – това

предполагам, че при реални резултати Бай Ганьо би бил в десятката

радостно е все пак, че в 100-тицата има имена на съвременни български автори, които предполагам след 100 години ще са в 10-ката – Георги Господинов (37), Свобода Бъчварова (72), Захари Карабашлиев (78)

и както бе казано в коментарите към предния ми пост по темата от in2h20 „Предаването бе опит да се намери нещо дето е общ знаменател за нацията. Е, провали се. Нацията е без общ знаменател. Което я прави почти модерна.“

One thought on “българското Голямо четене

 1. Британците отдавна сондират популацията какво влиза в britishness
  Не поради някаква много висока причина, дето ги кара да се чувстват като в Нощта на прома: владетели на вълните. Бритишнес е монетаризирано. Най-доброто образование. Факт.Най-достъпните музеи. Факт. ВВС – тв без конкурент в цифровата ера. Рицарите на кръглата маса. Единствената страна, справила се с терора. Маги. Джеймс Бонд. Фиш енд чипс.Голф. Абсолютният, единственият, неповторим Mighty Queen. Хари Потър.

  Как се познава че седиш с британци в едно купе ? Те са тези с книга в ръка. Страната с най-много вестници, в тч – безплатни.

  Ако Вазов бе писал Под игото в Лондон, а не в Одеса напъден от майце си – що ли големите възрожденски творби са писани все навън, бльокат от носталгия с пет ч л национализъм – пак щеше да има разминаване между авторовата картина и реалността. Все си мисля че като те накисне студен дъжд и мъгла, музата присяда …и; та трябва ли да се четат класиците ? сигурно. Може би има място и за поредната кифладжийница под името на БНТ, изд Отечество или друга вкамененост от по близкото минало с идея Назад към четенето.

  Само дето замисъла да храниш поредното поколение българи с лъжи за историята не води до Европа. Да печаташ бг хроники, в които позастаряващия Ст Цанев, на не толкоз ясен български обяснява засъхването на таланта си срещу 19 лв не те прави модерна нация.

  Четенето е толкова модерно, колкото четящия разполага себе си в един модерен свят. Антон Дончев има жесток проблем да видя творбата му като зачената и завършена в модерен свят. Но нямам проблем да го видя като труд на доносник. И докато не изчистим поръчковата литература от рафтовете, българщина ще е кухо упражнение за пенсионери от кръга около Андрей Пантев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *