5 любими TED видеа

iveto

няма да крия – едно от местата, на които търся вдъхновение и винаги намирам е TED

изгледала съм доста от тях и имам много любими. няма как да ги сведа до 5, но ето първите пет, за които се присещам и искам да споделя с вас

Ken Robinson: How schools kill creativity

Stephen Ritz: A teacher growing green in the South Bronx

Sheryl Sandberg: Why we have too few women leaders

Йордан Жечев: Рационални причини да останем в България

Иван Кръстев: Защо е толкова трудно да променим света

участвах и аз миналата година в TEDxNBU с лекция на тема любимата ми кауза децата и четенето, но не откривам видеото 🙂

с пожелание за успех на TEDxNBU

влакът за Емаус. Теодора Димова

photo

„нещо в мен се затвори завинаги, вглеждам се в това затворено пространство, опипвам го, изследвам го, искам да разбера какво е то, по дяволите, какво точно е то, всеки има право да се влюби … защо тогава тази болка в мен, тази изтръгнатост, защо бродя нощем по улиците, а не благодаря и не вървя по пътя си … Една и съща кухота. Една и съща липса на Бог. Една и съща яловост.“

обичам Теодора Димова да ме отвежда в този свят на болка и обич, на трескавост и спокойствие, на приятелство и любов, на лутане и вяра, на мъка и освобождаване, тъга и оптимизъм, из малките улички на всеки български град и влаковете тракащи през полетата. един безкраен път. в който човек открива още и още от света и от себе си. и иска още и още.

задължително четиво е Влакът за Емаус, също както и Майките

и съм толкова щастлива, че имаме човек като Теодора Димова сред нас днес тук, който твори така прекрасно!

пяната на дните

l-ecume-des-jours-affiche

пяната на дните на Борис Виан. четох я вероятно 2-3 курс, отдавна. сюрреалистична, като всичко на Виан. и да, депресарска. помня как апокрифно си ги разменяхме с приятели. и дълго ги обсъждахме след това.

пяната на дните (L’Ecume des jours) филмът, екранизация на Мишел Гондри с великолепните Ромен Дюрис и Одри Тоту ме изненада, очарова, разсмя, разплака, отнесе, изуми, смачка, размисли, върна, размаза, натъжи, усмихна, обнадежди. силно препоръчвам на всички любители на европейското кино, на Гондри и Виан.

благодаря, Вася!

крадци на ядки

nutsярко, забавно, актуално по темата си – Крадци на ядки ни хареса много. случва се беля и животните в парка остават без зимнина. трябва да се действа бързо и да се набавят ядки. какъв е изходът? единственият изход е всички да се обединят и заедно да намерят решението.

ето и две реплики от финала на филма:

„Животът трябва да бъде споделян“

„И във всеки от нас се крие герой“

още за филма тук в Kafene.bg

писах още:
най-готините детски филми на еко тема
най-готините детски филми на тема семейство

г-н Плевнелиев, наистина ли ще отидете в Сочи?!

1925135_10151990898011723_146256202_n

дните ни стават от абсурдни по-абсурдни. лудостта не е само тук, навсякъде е. затова спешно всички ние имаме нужда от нормалност. поне малко. поне капка. за да запазим цялост. за да запазим разсъдък.

г-н Президент. до момента сте тази капка нормалност, в която мнозина вярваме. на фона на политическия цинизъм, лъжи, измъквания, заобикаляния, шикалкавене, задкулисие, подмолност, безскрупулност, жестокост, безхаберие, печалбарство, продажност, подкупност, популизъм, лукавство, мазнене, ехидност, безпардонност, улятост, непукизъм, грубост, плоскост, лудост Вие ни давахте някаква надежда, че има и „от нормалните хора“ в политиката. емпатичните хора. добрите хора. давахте надежда, че има шанс за загриженост, съпричастност, човечност.

наистина ли ще отидете в Сочи?! след всичко …

защо, г-н Президент?
Протестна мрежа призовава Президента да бойкотира Сочи

най-яките 5 анимационни филма за деца на тема семейство

brobear-bunbbarth-l-7508-625x0

направихме класация на най-готините детски анимации на тема семейство. и я споделяме.

Братът на мечката. От тези великолепни истории, които те оставят без дъх. Филмчето е музикално и всяка от песните се запява лесно веднага. „Кажи на всички, че идвам аз, и вървя напред и все напред! А пък слънцето ярко ме топли с лъчи и усмихнат съм все до уши! Кажи на всички, че идвам аз …!“

Майло на Марс. Сладурска история за Майло, който спасява майка си, отвлечена от извънземни. За обичта, която е най-важното нещо, за да съществуваме.

Лило и Стич. Лило си няма родители, а само по-голяма сестра. Двете търсят пътя една към друга, но към семейството се присъединява извънземното Стич и нещата се заплитат и разпликат по забавен начин. От тук е репликата „Никой не е изоставен, когато имаш семейство“

Замръзналото царство. От всичко напоследък Замръзналото царство е фаворит и по изпипана и ярка анимация и по сюжет и разработка. Двете сестри, разделени от любовта и събрани от нея в края. Чудно пътешествие!

Цар лъв. Вероятно най-познатата и класическа история в тази колекция. Красива анимация. Силни моменти. У нас винаги се разплакваме на това филмче поне два пъти.

заслужава си да се изгледат, дори да нямаш деца.

писах още за най-яките детски анимационни филми на еко тема тук

Майло на Марс

Mars-Needs-Moms

Майло на Марс (Mars needs Moms) е супер свежа детска анимация, в която фантастичното се преплита с реалността на много пластове. случва се така, че Майло се отзовава на Марс, отнесен от космически кораб на извънземни, отвлекли майка му. на Марс той среща приятели, лута се в търсене на правилния отговор за какво са майките и … разбира се спасява майка си.

за какво са майките ли?
– тя ми дава храна;
– тя ме завива вечер;
– тя пере дрехите ми;
– до … тя ме обича!

и сладурска реплика за родителите: „Рейгън ме изпрати. Борим се срещу заразата на комунизма в Галактиката!“ 🙂

препоръчвам силно.

героите на протеста: Теодор

IMG_6347

сред моите герои на протеста е Тео (Теодор Михайлов). скромен, усмихнат, закачлив, артистичен, категоричен когато е нужно, до безцеремонен. измисля великолепни проекти и ги реализира тихо и кротко. вдъхновява. продължава.

#lafka #оставка #промяна #България

още от моите герои на протеста: Юлия, Мишо, Люба, Апостол, Мария, Иво, Христо, Петър, Яшу, Николай, Мария

вярвам в свободното образование

IMG_6002

„ако мислиш за 1 година напред, посей ориз, ако мислиш за 10 години напред, засади дърво, а ако мислиш за 100 години напред – образовай населението!“ Конфуций

дълго се питах от къде трябва да започне реформата, промяната е образованието. от училище – не. от университета – не. днес дойде просветлението – от родителите! само мотивирани, образовани и обичащо-отдадени родители са способни да започнат и извършат промяна в образованието! желанието на родителите, тяхната настоятелност и търсения ще доведат до решение.

и като говоря за образованието не си мисля за едно семейство, за един клас или едно училище. защото и днес има много „спасени“ от семейство, готин класен или супер училище, но единични позитивни явления и тук. говоря за масово, за училище, което учи, радва, възпитава личности, достъпно за всеки.

представям си свободното образование:

  • със свободни личности в него, учители и ученици, водени от жажда за знания, любопитство, а не от страх и назидание;
  • със свободно и активно участие на родителите на всеки етап;
  • без оценки и без изпити;
  • с постижения и съпреживявания за всички;
  • чрез действие и правене;
  • без 8 часа зад чина;
  • с много книги и четене;
  • с въвличане и вдъхновение.

радвам се, че и в България вече активно се говори за това. радвам се, че се поставиха и първите важни стъпки за случването на свободно образование и тук. поздравявам всички съучастници и ни желая кураж, защото пътят ще е дълъг, но смислен! и само заедно ще успеем!

от туитовете на Деси Бошнакова и Крис Михайлов:

  • To be a teacher is the high level in society you can reach in Finland.
  • Efucation is a live body, is not a machine.
  • Democracy is not when someone in power govern the people. Just the opposite.
  • 4 principles: Pluralistic learning. Democratic community. Dialogic relations. Democratic conten.
  • The first rule if you want to make a change is: not to ask permition from anyone.
  • If you want to achieve something, you have to do a lot of things that you don’t want.
  • To be able to learn from others people experience mean that you have to have confidence in yourself.
  • Reading books is very important, but schools kill our desire to read.
  • Няма статии, в които да се казва, че е добре да стоите мирно на стол по 8 часа на ден 9 месеца в годината.
  • Всички пирамидални структури в организациите ще изчезванет до 20 години.

поздравления за организаторите на тази първа национална среща за свободно развитие на образованието! посоката е ясна. продължаваме!

#nmrbg

Sofia Zoo и браво за проекта й с Wikipedia

1

едно от местата, които посещаваме често в София е зоопарка. ние, както и хиляди други хора. с всичките му минуси и плюсове, въпреки голямата мизерия, нещата тук някак се случват. не е лесно. но днес лесно никъде няма.

в годините зоопаркът стана някак по-зелен. животните са много. е. нямаме си жираф и пингвини, но има много други. не са в прекрасни условия, но децата им се радват.

поредното посещение ни изненада приятно с нови табели в целия зоопарк. всяка табела с qr код! и всяко животно – добре описано, подредено, онагледено, с чудни снимки, с индивидуален qr код, който отвежда към подробна информация за него в Wikipedia на български език! уау!

2

разбира се, подосетих се, че тук няма как да не е замесена супер-wiki-Вася (aka Вася Атанасова) и се чух с нея за подробности. и това е – доброволците, създаващи Wikipedia на български език са свръх-човеци! освен всичко останало са случили и този прекрасен проект, който прави софийския зоопарк една идея по-приветлив, по-полезен и приятен!

  • проектът е финансиран на 64% от от Wikimedia Foundation и на 36% от доброволни дарения от един българин-уикипедианец;
  • използвани са 130 снимки на животни под свободен лиценз от Wikimedia;
  • първото животно от списъка с близо 300 с нови табели е червения гривест лемур

Вася: „Покрай зоопроекта аз имах откритие, свързано обаче не толкова с животните в зоопарка, колкото с хората в Уикипедия. Проектът увлече освен мен и още няколко човека в писане и редактиране на статиите, в създаване и на някои съпътстващи статии – за болести по животните, за термини от екологията.“

проектът:
https://meta.wikimedia.org/wiki/Grants:Sofia_Zoo_and_Bulgarian_Wikipedians/Sofia_Zoo_Powered_by_Wikimedia

отчетът му, включително и финансов:
https://meta.wikimedia.org/wiki/Grants:PEG/Sofia_Zoo_and_Bulgarian_Wikipedians/Sofia_Zoo_Powered_by_Wikimedia/Report

тук е описано и цялото сътрудничество между Wikipedia и зоопарка:

https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A3:%D0%97%D0%9E%D0%9E

няма как да не ме радва факта, че има подобни хора, които случват подобни проекти! доброволчеството е могъща сила!

с благодарност.