8 идеи за як подарък за 8 март – лични препоръки

IMG_3341

  1. Книгата Баба. Разкази, която излиза тези дни. Разказите са писани специално за сборника от 14 автора със съставител Кремена Димитрова. Има и мой разказ 🙂
  2. Фотокнига или календар с ваши снимки с най-милите на сърцето ви майки, сестри и дъщери от PixiPhotobooks – много са ефектни, стават бързо и са си персонални със семейните ви спомени на снимки.
  3. Отидете заедно на ескейп рум, като препоръчвам тези на 3KEY Rooms или Лудостта на гения.
  4. В любимата ми Книжарница зад ъгъла има много сладки ръчно работени подаръци, както и книги, разбира се, на ул. Найден Геров 6 са, в София.
  5. Може да подарите разкошни лалета от плат, като подкрепите Предай нататък.
  6. Чудна ръчно правена козметика от Буболинкас е много мил подарък според мен.
  7. Книгата Моята София и други образи на талантливата млада художничка Вяра Бояджиева ми е много любима за подарък и я препоръчвам с голяма усмивка.
  8. Която и професионална книга да изберете от книгите на РОЙ или пък книгата на Ивелина Атанасова Методът БРАВО. Тук мога да добавя с лекота и бутилките Dopper.

Специално подарък от родители за учители имам идея за много различен подарък – участие в 8-то издание на Училище за бъдеще, което ще се проведе във Велико Търново в края на март.

И още едно бонус-предложение – сугестопедичен езиков курс в 7 ключа.

Мда, да не забравя да спомена, че подаръкът е малък жест. Може да е някое от горните предложение, може да е просто едно цвете, картичка или само усмивка. Но задължително върви с уважение. Не само на 8 март, не само през март, а винаги.

Тази публикация не е платена, просто съм фен на тези брандове и организации и ми се ще да ги подкрепя. Всички те са инициативи на жени (които много уважавам и обичам) и с активното участие на жени, така че това си е малък жест за женския месец и за тях.

#ChristoJeanneClaude в Софийска градска художествена галерия и още

IMG_8003
Не успях да стигна до Париж този път. И не видях опакованата Арка.
Но я съпреживях през десетките репортажи на приятели, които я стигнаха, пипнаха, изживяха.

Но успях с изложбата в Софийска градска. И ви я споделям, защото още имате време да отидете.
До 7 ноември 2021.

IMG_7999

Не, не защото Кристо е българин. Защото сам е избягал и не е искал да се асоциира със страната си. Това няма никакво значение.

А защото, поне за мен, размахът на мисълта на всички проекти на Кристо и Жан Клод отива отвъд човешкото. И казва толкова много. За всички нас.

За стените, за границите, за мостовете. За суетата. За времето. За преходността ни. И не/значимостта ни.

И нищо, че са творени преди години. Днес имаме още повече нужда от тези творби и посланията им.

IMG_8001

Пред снимките на творбите на Кристо и Жан Клод останах безмълвна и погълната за дълго. Какво би е било да ги усети човек тези великани на живо …

И тук ще цитирам Петя (Димитрова), която сподели при вида на арката в Париж:
„изкуството е за каквото си искаме. именно за тая свобода е. нищо друго. то повече от това има ли.
да ни харесва, да не ни харесва, да ни вълнува, да ни вдъхновява, да ни възбужда, да ни отвращава, да ни провокира, да ни окрилява, да ни замисля, да ни кара да спрем да мислим.
и да дишаме. и да спрем да дишаме. и пак да дишаме. дълбоко. осъзнато.“

IMG_8002
„на мен ми става от тази гледка. от мисълта само. от целия процес. идея. мечта. подготовка. реализация. оргазъм.
масово освобождаване от хилядолетна фрустрация. тихо, кротко уж. ама категорично. пред целия свят.
дойдох на арт поклонение. а избухването е отвъд.“

В СГХГ има и филм за Кристо и Жан Клод. И стена с още снимки и творчески търсения.

До 7 ноември. Минете.

Ура за Коко Трейман и покана за Фотошкола Паралакс

Има хора от които можеш да учиш, да учиш, да учиш. Освен учители, те са задълбочени мислители, съвременни философи, творци, които умеят лаконично и тихо да бръкнат дълбоко в душата ти. Коко Трейман е от малкото такива, които имам щастието лично да познавам.

Николай Трейман за поредна година организира нещо много ценно и заслужаващо си – Фотошкола Паралакс, която стартира в началото на ноември.

Ето информация за Фотошкола Паралакс:
Девиз:
 „Научи за да видиш“, може би единствена сентенция преведена от български на латински, а не обратното.
Disce ut videas означава , че зад качествения образ стои сериозно познание, на което с удоволствие се посвещаваме.

Преподаватели:
проф.Цочо Бояджиев – изключителна многостранна личност, истинска радост е , че е влюбен точно във фотографията.
– доктор на изкуствоведските науки Катерина Гаджева – нейното задълбочено познание в областта на историята на фотографията превръща всяка тема в част от световното изобразително наследство.
Николай Трейман – потомствен фотограф с богат преподавателски и професионален опит.

Tази година темата е „Време и фотография“, като акцентът е активно снимане по предварително определени задачи. Въвеждащите лекции ще дадат насоките, по които всеки ще мисли и твори. Предвидени са пленери, работилници и т.н.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Начало: 8 ноември 18.30ч. Граф Игнатиев 70. Записването става след среща-разговор с Николай Трейман.
Контакт: treyman@abv.bg

10034_3

Още – на сайта на Фотошкола Паралакс http://www.paralaxphoto.com/

Ура за Разперени криле! И браво на екипа на КАЖИ

243924637_904390710179254_5145410846779857014_n

В събота от 10 на езерото Ариана има бягане 5 км – Бягане за животните. Каня ви на него – регистрацията е тук.

Но ако темата за животните ви вълнува – нека ви срещна със Светослав Чекелев, Координатор кампания „Разперени криле„, КАЖИ – Кампании и Активизъм за Животните в Индустрията.

Разкажете ни повече за кампанията „Разперени криле“? Кога стартира за България и каква подкрепа намирате до момента?

Името “Разперени криле” идва от там, че при клетъчното отглеждане кокошките, използвани от хората за производство на яйца, се държат в клетки, в които всяка птица разполага с място колкото лист А4 и за тях не е възможно да изпънат крилете си. В тясното пространство те нямат почти никаква свобода да се движат или да правят повечето от нещата, които са естествени за тях — да се протягат, да тичат, да се чистят с пясък или да ровят и кълват в земята. Крайната цел на кампанията е да се премахнат жестоките и ненужни клетки, защото вярваме, че никоя птица не заслужава да живее живот без да може дори да разпери криле.

Вдъхновихме се да стартираме “Разперени криле” след като станахме членове на Open Wing Alliance – глобална коалиция от организации, обединени в обща цел: да се прекрати насилието над кокошки и пилета по целия свят. Теорията на промяната конкретно за проблема с клетъчното отглеждане е, че информирайки потребителите, ние променяме нагласите им. → Виждайки нагласите на потребителите, компании от цял свят пoемат ангажименти да спрат да използват яйца от ферми с клетки. → Производителите на яйца съответно преминават към алтернативни методи, за да отговорят на търсенето. → Така фермите с клетки постепенно намаляват и това прави забраната на клетъчното отглеждане възможна. Видяхме, че това успешно се случва по света и започнахме да говорим за проблема в България през юни миналата година.

В началото се фокусирахме основно върху това да информираме хората за това каква е реалността зад яйцата, белязани с код започващ с цифрата 3 (за клетъчно отглеждане). Установихме, че голяма част от тях досега не са обръщали внимание при пазаруване или че изобщо не знаеха за значението на кодовете върху яйцата, но щом разберат колко са жестоки клетките почти всички реагират с възмущение. Към момента близо 11,000 български граждани са подписали петиция, в която обявяват, че се отказват да купуват яйца от ферми с клетки. Освен с обществото комуникираме и с компании, използващи яйца или яйчни продукти, защото смятаме, че те носят отговорността да се вслушат в исканията на потребителите и да предприемат действия, за да се задвижи промяната. Вече 30 компании от различни сектори у нас са приели политики за преминаване изцяло към яйца и яйчни продукти от алтернативни системи за отглеждане.

Може би да споделите малко от историята на движението по света?

Доколкото знам „cage-free“ (без клетки) движението започва в САЩ, където през 2015 г. McDonald’s поемат революционен ангажимент до 2025 г. да се снабдяват само с яйца и яйчни продукти от ферми с алтернативни системи, докато те представляват едва 6% от всички ферми в страната.Оттогава насам освен че стотици други компании в Северна Америка са поели ангажименти, в 9 американски щата клетъчното отглеждане на кокошки бива забранено. В резултат само за 5 години, броят на кокошките във ферми без клетки в страната се е увеличил над 4 пъти — от 6% през 2015 до над 26% през 2020 година. Това означава, че около 68 милиона птици няма да прекарат живота си в тесни клетки.

Движението се разраства и достига Южна Америка, Европа, Азия, Австралия и дори Африка. Към момента над 2 000 компании в цял свят от всички сектори, сред които са и най-големите световни производители на храни, вериги супермаркети и ресторанти, са поели ангажименти да спрат да се снабдяват с яйца от клетъчно отглеждане.

Защо е важно в обществото ни да има повече разбиране за проблема?

Мисля, че е важно да има повече разбиране за всички проблеми свързани с индустриалното животновъдство. Страданието на животните в индустрията е огромно, а същевременно е и най-прикрито. Вярвам, че всеки човек заслужава да бъде информиран за реалността, за да може пазарувайки мислено да проследи пътя на продуктите до супермаркета и да има възможността да направи съзнателен избор дали иска да подкрепя жестоки и вредящи на хората и природата практики или не.

243037460_903223190296006_2168403838216252444_n

Конкретно за проблема с клетките, в момента разликата в цената на едно яйце от клетъчно и подово отглеждане е около 2 стотинки, а за кокошката възможността да разпери криле предполагам, че няма цена. Въпреки че условията при алтернативните системи за отглеждане са далеч от прекрасни, признаването на естествените поведенчески нужди на кокошките и премахването на клетките е стъпка напред към един по-добър свят.

Вашата лична мотивация да участвате в организацията?

Участвайки в организацията имам възможността да допринасям за това хората да стават все по-информирани и загрижени за животните. Според мен никое същество не заслужава да живее живот изпълнен със страдание и вярвам, че ако всеки от нас започне да живее по-състрадателно, светът може да стане едно по-добре място за всички.

Кой и как е поканен да ви подкрепи?

Всеки потребител може да допринесе за промяната като спре да купува яйца с код 3, подпише петицията и по този начин отправи ясно послание към компаниите.

Ако пък сте част от компания и желаете Вашият бизнес да приеме политика за по-етично потребление на яйца и яйчни продукти, свържете се с нас на contact@razperenikrile.bg, за да Ви помогнем с насоки.


От сърце подкрепям КАЖИ и желая наистина по-малко страдание за всички животни. Ако ги подкрепяте – дайте по един лайк във фб, следвайте ги, доброволствайте, дарете им, подпишете петицията или елате да бягаме в събота.

Ура за Предприемацки и насърчаване на момичетата предприемачи

158867007_107592901399800_2364225290515933170_o

🤔 „Не всичко, което лети се яде…“

Мда, в този блог съм ви срещала с много готини жени-предприемачки и съм разказвала за успехите им и лъкатушещите им пътеки:

и още и още тук в блога през годините 🙂

Ели и Ал стартират през март 2021 инициатива за насърчаване на момичетата в предприемачество – Предприемацки 🙂

Ето какво казват те:
❓Преди да се потопите в света на предприемачеството, спрете за малко, поемете си дълбоко въздух и отговорете на въпроса: “Защо искам да бъда предприемач?”. Може би отговорът на този въпрос започва с друг въпрос „Какво е за мен предприемачеството?“
🔍 Отговорът може да е различен, няма правилно и грешно. Важно е да знаете вашата мотивация и цели, защото те ще определят и действията ви впоследствие.
🌟 Нека отговорът бъде вашата пътеводна звезда, която ще ви спести много тревожни мисли.
💌 За да бъдете сред първите, които ще получат нашата книжка, регистрирайте се тук: https://bit.ly/3lwwpO6

Ура за Предприемацките!

Дайте им и по един фб лайк тук 🙂

Каня ви, мили момичета, да се включите 🙂

Коледни идеи за подаръци: фотокниги и фотокалендари от Pixiphotobooks

131927009_139140897979227_8637876256093851287_n

В тези предпразнични дни ежедневно ви срещам с хора с мил, локален, добър, смислен бизнес, които познавам и съм виждала и използвала продуктите и услугите им и затова ги препоръчвам. Много е хубаво да ги подкрепим, мисля си.

Затова и споделям с вас 🙂 Ден 7 – Ирина от https://pixiphotobooks.com

В тази година, когато доста сме си у дома, пътувах много, правейки албуми от минали години и супер места, където сме били със семейството си в платформата на Pixi Photobooks и ми беше голям кеф да ги преглеждам подреждам, именувам и украсявам снимките в книга на хартия. Също съм подарявала ваучери за това – на екипа си и на приятели. Много нетрадиционен подарък!

Какво сте подготвили за Коледните празници за Вашите клиенти?
Специално за Коледа подготвихме Премиум фотокниги – фотографското качество, което ги прави на практика почти вечни. Това е продукт резултат от безупречен печат, висококачествена фотохартия – твърди корици и твърди страници. Всичко това съчетано с дългогодишен професионален опит в печата и ръчна довършителна книговезка работа. Така Коледните професионални и домашни фотосесии намират своя дом по приятен съвременен smart начин в елегантен краен продукт. Предлагаме ги в 3 размера, подходящи както за ежедневни, така и за специални случаи. Срок на изработка и доставка в цялата страна до 7 работни дни. Поръчваш онлайн и получаваш до желан адрес! И да не забравяме, че закъснелите подаръци понякога са най-сладки!
 85164417_553204098617498_8341991099279081472_n
Какво те мотивира и вдъхновява да си предприемач?
Самото естество на моята предприемаческа дейност е щастие! Знаех, че когато една идея си я представяш и можеш да я видиш пред очите си, тя непременно е изпълнима. Да сбъднеш цял един проект от лист хартия е огромно удовлетворение. Но най-хубавото е, че клиентите ни я припознават. Ние не предлагаме поредната стока-вещ, а чисто човешка емоция. Чрез нашата услуга, докато подрежда собствената си лична история във фотокнига, клиентът се връща към любимите си преживявания. Фотокнигата ги съхранява и допринася за вътрешно спокойствие, че човек не е живял напразно и, че ще може да споделя съкровеното отново и отново, спокоен, че няма да му се загубят в телефона! Това е позитивна и търсена услуга. Щастието на потребителя от крайния резултат на хартиен носител се отразява в нас и ни зарежда допълнително!

 


Подарете на Ирина и чудните Pixi фотокниги по един фб лайк или си направете як подарък – фотоалбум на сайта!

Познаваме се с Ирина от няколко курса, които съм й водила и менторството в Ринкърс, където проекта й бе финалист и взе награда.

Това не е платена публикация, а приятелски пост с голяма усмивка и вяра в доброто.

Срещала съм ви с Ирина и Пикси фотокниги и преди – когато стартираше в началото на тази година.

 

Коледни идеи за подаръци: изживяване в стая на загадките на 3KEY ROOMS

xMAS all vouchers

В тези предпразнични дни ежедневно ви срещам с хора с мил, локален, добър, смислен бизнес, които познавам и съм виждала и използвала продуктите и услугите им и затова ги препоръчвам. Много е хубаво да ги подкрепим, мисля си.

Затова и споделям с вас 🙂 Ден 6 – Лилия Моллова или само Лили от стаи на загадките 3KEY ROOMS.

Играла съм във всичките им стаи и съм голям фен на стаите на загадките по принцип и на 3KEY ROOMS като супер забавление. Също съм подарявала това – на екипа си, на приятели, на студенти мои. Много нетрадиционен и як подарък!

Какво сте подготвили за Коледните празници за Вашите клиенти?

Времената носят много стрес и ежедневна тревожност. Хората имат нужда от разведряване, да отведат мислите си поне за малко далеч от проблемите. Но и да си докажат, че имат капацитет да се справят със заплетени случаи. Играта в ескейп стая по начало е бягство – бягство от ежедневието. Но сега това важи с по-голяма сила от когато и да било.

Затова решихме да предложим изгодна възможност хората да купят ваучер за игра сега – само до края на декември, а да преценят сами кога – чак до края на 2021 г, да го ползват. Нека сами решат кога са в най-добра форма, кога се чувстват спокойни и кога най-силно се нуждаят от тази умна форма на разтуха. Офертата освен удължена валидност, включва 20% отстъпка от цената на играта, електронен носител на ваучера и опцията да променим дизайна на вече закупен ваучер така, че ако получателят му прецени, да го ползва за персонализиран подарък на някой друг (вместо сам да играе с него). Така един вид ваучерът има инвестиционна стойност – все ще изкочи повод да зарадваш някого с готин подарък и да ти се прииска да го изпратиш да се позабавлява.

 

Какво те мотивира и вдъхновява да си предприемач?

Това, че имам известна свобода във взимането на решенията – стратегията за развитие на продуктите, тонът на бранда, комуникационните решения. За всички нас – създателите на 3KEY Стаите – предприемаческият опит е безценен. От една страна правим нещо, което ни радва истински, позволява ни да предадем форма на креативността си. Учим се страшно много. От грешки, от успехи, от трудности. От друга работим за клиенти, които страшно много харесваме. Хора, млади по дух, които търсят умни забавления и обичат да работят в екип. Те са страшно зареждащи и вдъхновяващи. Това го е изпитвал всеки, който е имал възможност да работи в escape room.

 

Ако имаше магическа пръчица какво би променила веднага тук, за да има по-добра бизнес среда?

Честно казано – хората. Бих променила нагласата им. Един към друг. Към работата им, към партньорствата им. Твърде често наблюдавам, че хората са склонни да гонят целите си агресивно, да не любопитстват за чуждата гледна точка, за интересните на околните. Win-win решенията са възможни почти винаги. Вместо това има един дух на преследване на личния интерес на всяка цена, който всъщност прикрива страхът, че всичко и всички играят срещу теб, искат да те прецакат. Това е повсеместно – сред институции, сред бизнес участници, сред клиенти, сред граждани, по новините… Когато всеки се настрои да работи като част от един екип, една общност, магията ще се получава по-често! Подай ми сега тази магическа пръчица!

 

 

 


Подарете на Лили и чудните 3KEY Rooms един фб лайк или си направете як подарък – семеен или за приятели, като изживеете някоя от стаите им!

Познаваме се с Лили от М3 College, където преди много години преподавах дигитални комуникации.

Това не е платена публикация, а приятелски пост с голяма усмивка и вяра в доброто.

Срещала съм ви с Лили и преди – интервю за ескейп стаите с нея има тук.

И за София – ескейп столицата на Европа – тук.

Коледни идеи за подаръци: тахани и мед от Атанас и фамилия

кошница-1

В тези предпразнични дни ежедневно ви срещам с хора с мил, локален, добър, смислен бизнес, които познавам и съм виждала и използвала продуктите и услугите им и затова ги препоръчвам. Много е хубаво да ги подкрепим, мисля си.

Затова и споделям с вас 🙂 Ден пети – София и семейния бизнес на Атанас и фамилия.

Докато си говорихме тази седмица със София за коледните им предложения – кошници с прекрасните им продукти, София кърмеше малкото си бебе Атанас. Роди съвсем скоро и веднага е обратно в семейния бизнес. А бебето е много сладко и е с майка си през цялото време. Картинката ми напомни за моите кърмения с моите деца – много специални са тези моменти. Така че – още един път браво за София и бебе Атанас!

Какво ви мотивира и вдъхновява да сте предприемачи?

Преди две години завръщайки се в родния град Харманли, ние (Аз – София, моят брат Павел и съпругът ми Тихомир) знаехме какво ще правим тук. Развитието и разрастването на семейната ни таханджийница е движеща сила за всеки един от нас, искаме „Атанас и фамилия“ да бъде синоним на онези успели млади хора от малкия град, които променят света около себе си към по-добро.

Вдъхновение за нас са хората, които ни се доверяват. Онези, които започват деня с лъжица тахан и биха предложили същата и на децата си, защото знаят, че влагаме много внимание и сърце във всяко бурканче старателно събрано „здраве“.

кошница-2

Какво сте подготвили за Коледните празници за Вашите клиенти?

Тази Коледа ще бъде по-различна от другите – по-смирена и споделена! Очаква ни повече време с любимите ни хора и нека се постараем то да е пълноценно. Освен с игри, филми и подаръци…

Защо да не изненадаме децата с работилничка за коледни сладки?
* Защо да не зарадваме добрата домакиня с интересни нови продукти?
* Защо да не подарим полезен подарък с кауза на нашите приятели?
* Защо да не оценим българското производство с мисъл за здравето ни?

Именно тези въпроси ни вълнуваха, докато се чудехме как нашата фамилия да зарадва любителите на здравословната храна. Ето защо комбинирахме в подаръчна кутия бадемов тахан, лешников тахан и пчелен мед. Двете таханчета се оказаха любими на нашите последователи след кратка анкета във FB страницата ни @ ТАХАН и МЕД от Атанас и фамилия. А пчелният мед от Южен Сакар е идеално вкусово и кулинарно допълнение.

Подаръчната кутия „Коледна изненада“ идва красиво декорирана с коледна картичка на преференциална цена от 30лв. в сайта www.tahanimed.bg

Ако имахте магическа пръчица какво бихте променили веднага тук, за да има по-добра бизнес среда?

Смятам, че липсват адекватни възможности за финансиране на малки предприемачески бизнес идеи, които биха могли да се развиват устойчиво.

Успешния път на малките производители е те да се обединяват и заедно да вървят напред. Вярвам, че местния бизнес на Харманли се стреми именно към това и лоялността ни едни към други ще бъде увенчана с успех. През тази необичайна 2020 година сме благодарни, че все повече хора избират българското.

Желаем на всички читатели споделени и весели коледни празници и нека новата 2021г. ни донесе благоденствие и здраве!

Подарете на София, Атанас и фамилия по един лайк или си поръчайте от чудните им продукти!

Поръчки може и от фб, но по-лесно от сайта им – Тахан и мед – Атанас и фамилия.

Познаваме се със София и брат й Павел от Ринкърс, където им бях ментор, а те бяха Победители в Академия за местни предприемачи 3.0 (2020), Голямата награда.

Това не е платена публикация, а приятелски пост с голяма усмивка и вяра в доброто.

Коледни идеи за екипи и фирми: Тиймбилдинг с кауза

В тези предпразнични дни ежедневно ви срещам с хора с мил, локален, добър, смислен бизнес, които познавам и съм виждала и използвала продуктите и услугите им и затова ги препоръчвам. Много е хубаво да ги подкрепим, мисля си.

Затова и споделям с вас 🙂 Ден четвърти – Тони.

131462150_238434057710618_5467044974485836736_n

Това е ТИЙМБИЛДИНГ С КАУЗА https://ecotourconsulting.eu/

А Антония Чиликова е сред най-смислените и интересни хора, които познавам. Изтършувала е много кътчета на страната и знае във всяко малко село коя баба какво може да готви и да сподели с градските хора така, че да им е хем интересно, хем полезно.

Какво сте подготвили за Коледните празници за Вашите клиенти?

Covid-пандемията ни изправи пред истинско предизвикателство – целта на тиймбилдингите е да скъси социалната дистанция, нещо немислимо в сегашната ситуация. Много фирми минаха на дистанционна работа. Трябваше да се адаптираме и да дадем алтернатива – да помогнем на екипите да останат мотивирани и сплотени, и едновременно с това да запазим същността на бранда – събития в партньорство с вдъхновяващи малки, семейни предприемачи от селските региони. Така се роди идеята за нашите онлайн тиймбилдинги. Избирате някоя от темите – крафт-бира и сирена,  коктейли, готварско или козметично ателие, чай и йога – и ние изпращаме до всеки участник пакет с продукти от нашите партньори. След това онлайн провеждаме забавни и интересни събития с игри, дегустация, куизове – вече реализираме такива събития  и като коледни онлайн партита.

Специално за коледните празници съвместно с  Multiplayer Team Training Platform подготвихме виртуални игри и коледни забавления , както за екипите, така и като подарък за служителите, които могат да играят с децата си през ваканциятаПодарък, който можеш да направиш и на близки, които са далеч! Освен забавни, нашите игри са и начин да учите, например столиците на света! Платформата е ситуирана в Дубай, но движена от семейство българи, които подпомагат и много проекти за образование в българските училища.

131391195_995594807599563_5963536671048189746_n

Какво те мотивира и вдъхновява да си предприемач?

Обичам работата си. Българското село, опазването на българската природа и традициите, е моя лична кауза вече повече от 20 години. Щастлива съм, че все повече хора откриват тайната на щастието в простите неща, които предлага селото – спокойствие, чиста храна, красива природа…..но и общност! Там се чувстваш уютно, сред приятели – това е магията на селото. Магия, която се опитвам да вплета и в корпоративните събития, които организирам. Малките производители, семейните бизнеси, които са мои партньори, имат нужда от подкрепа в тези времена на изпитания, за да оцелеят.
За мен е важно и че чрез събитията, които организираме подкрепяме и социални каузи – например възрастни самотни хора или деца с увреждания – сега за Коледа, включваме в пакетите за събитията и сувенири изработени от майки на деца с увреждания.

131616892_296966518418251_5589465249441202903_n

Ако имаше магическа пръчица какво би променила веднага тук, за да има по-добра бизнес среда?

На първо място ще премахна този ужасен вирус, който отне толкова животи и който нанесе зашеметяващ удар върху много малки бизнеси, поминъка и мечтите на хиляди. Двата сектора, в които работя – туризъм и организиране на събития, пострадаха най-силно от ситуацията. Самонаетите, в т.ч. собственици на малък и семеен бизнес, къщи за гости, свободни професии, дребни търговци и занаятчии, са сред най-засегнатите от пандемията и здравните мерки срещу нея. Парадоксално е, но те са и тези които получиха на практика най-малко финансова подкрепа и обезщетение. Правителството пренебрегва самонаетите лица, тази важна обществена група.

Като изключим ситуацията на пандемия, това което пречи на бизнес средата в България, според мен е липсата на ясни правила и законност, сигурност и доверие в институциите, като и ширещите се корупционни практики.
Но вярвам, че подобно на Мюнхаузен, можем да се изтеглим сами от блатото, с общи усилия да преодолеем кризата и да се борим за промени. Важно е сега да имаме силата да подадем ръка на тези които сега са най-уязвими.

Лайк за Тони и каузите й във фб тук.

И още един разговор с нея от преди година 🙂

 

Това не е платена публикация, а приятелски пост с голяма усмивка и вяра в доброто.

Коледни идеи за подаръци: Книжарницата зад ъгъла

tr

В идните дни ежедневно ще ви срещам с хора с мил, локален, добър, смислен бизнес, които познавам и съм виждала и използвала продуктите и услугите им и затова ги препоръчвам. Много е хубаво да ги подкрепим, мисля си.

Затова и споделям с вас 🙂 Ден трети – Троя.

Това е Троя и Книжарницата зад ъгъла. Едно от местата, които често посещавах тази година – любимата ми книжарничка. Троя е много мила. Мястото, което е създала е уютно и много хубаво.

Какво сте подготвили за Коледните празници за Вашите клиенти?
Мисля си, че сме приготвили най-хубавия подарък – книгата! Заедно с книгите предлагаме и прекрасни арт изделия – картички, ароматни свещи, принтове, сувенири – на млади и талантливи автори. Така всеки може да подбере чудесен подарък за близък човек, а защо не и за самия себе си? А за тези, които не могат да решат какво да изберат, предлагаме и подаръчни ваучери.
Разбира се, подготвили сме се с и с настроение и усмивка, но с тези неща посрещаме всеки ден нашите приятели на книгата зад Ъгъла.

Какво те мотивира и вдъхновява да си предприемач?
Желанието да имам това красиво малко място, моята книжарницата, и то да се развива и привлича все повече хора. Вярата, че всеки може да успее с трудолюбие, постоянство, коректност и уважение към околните.
Около себе си виждам много млади хора с идеи и желание да ги осъществят, и разбирам, че посоката е правилна.

Ако имаше магическа пръчица какво би променил веднага тук, за да има по-добра бизнес среда?
Много би ми се искало да може документацията около бизнеса да се движи по електронен път. Бих искала в институциите да срещам компетентни хора, а не просто служители. Бих искала и държавата да направи така, че малкият бизнес да се чуства удобно и сигурно тук.

По един лайк във фейсбук за Троя – тук 🙂 И наминете да посетите това уютно място!

По-ранно интервю с Троя тук.

 

Това не е платена публикация, а приятелски пост с голяма усмивка и вяра в доброто.