8 идеи за як подарък за 8 март – лични препоръки

IMG_3341

  1. Книгата Баба. Разкази, която излиза тези дни. Разказите са писани специално за сборника от 14 автора със съставител Кремена Димитрова. Има и мой разказ 🙂
  2. Фотокнига или календар с ваши снимки с най-милите на сърцето ви майки, сестри и дъщери от PixiPhotobooks – много са ефектни, стават бързо и са си персонални със семейните ви спомени на снимки.
  3. Отидете заедно на ескейп рум, като препоръчвам тези на 3KEY Rooms или Лудостта на гения.
  4. В любимата ми Книжарница зад ъгъла има много сладки ръчно работени подаръци, както и книги, разбира се, на ул. Найден Геров 6 са, в София.
  5. Може да подарите разкошни лалета от плат, като подкрепите Предай нататък.
  6. Чудна ръчно правена козметика от Буболинкас е много мил подарък според мен.
  7. Книгата Моята София и други образи на талантливата млада художничка Вяра Бояджиева ми е много любима за подарък и я препоръчвам с голяма усмивка.
  8. Която и професионална книга да изберете от книгите на РОЙ или пък книгата на Ивелина Атанасова Методът БРАВО. Тук мога да добавя с лекота и бутилките Dopper.

Специално подарък от родители за учители имам идея за много различен подарък – участие в 8-то издание на Училище за бъдеще, което ще се проведе във Велико Търново в края на март.

И още едно бонус-предложение – сугестопедичен езиков курс в 7 ключа.

Мда, да не забравя да спомена, че подаръкът е малък жест. Може да е някое от горните предложение, може да е просто едно цвете, картичка или само усмивка. Но задължително върви с уважение. Не само на 8 март, не само през март, а винаги.

Тази публикация не е платена, просто съм фен на тези брандове и организации и ми се ще да ги подкрепя. Всички те са инициативи на жени (които много уважавам и обичам) и с активното участие на жени, така че това си е малък жест за женския месец и за тях.

Три подкаста на български език, които препоръчвам за лято 2021

IMG_6517

В тези августовски дни решавам да споделя три подкаста на български език, които следя с интерес.

Писах вече за трите подкаста за култура – Арт Каст, Бошлаф и Бележка под линия. Но минавам да кажа, че новите епизоди на Бележка под линия са супер и препоръчвам да чуете. Има и блог – тук https://belejkapod.wordpress.com/

Стефан Русинов е супер – забавен, с лекота води разговорите за книги (най-вече преводи, но всеки, който обича литературата ще открие много).

 

IMG_6518

За Анекдоткаст на PlayBoyko и Калин научих на една стендъп комедия в София и силно се зарибих. Слушам и нови и старите им епизоди и тези хора са мега забавни, като говорят за много сериозни теми. Аз си ги слушам в подкаст платформата, но който не използва или предпочита – имат си и як youtube канал – тук.

Силно препоръчвам епизодите Хомосексуалност и комунизъм, двата епизода с Джок Полфрийман. Ами, после ще се зарибите за всички 🙂

 

IMG_6516

Радини вълнения, признавам си, не слушам съвсем всички епизоди, но има много важни и силно задълбочени разговори, най-вече на тема еко. Рада си има също youtube канал и блог – за който предпочита 🙂

Доста епизоди са супер, но силно препоръчвам този с Яна (38) за отговорния добив, Професия природозащитник с Роси и Косьо (22), Електронните отпадъци с Даниел (32).

Ето за момента доста за слушане 🙂

В другия блог имам пост за по-сериозните – новинарско-медийни подкасти на български, които препоръчвам да се следва.

Как се слуша подкаст – обяснение стъпка по стъпка.

Още любими подкасти описах тук.

АртКаст – подкастът за култура и изкуство

 

арт каст - екран плейър

арт каст – екран плейър

Много назад във времето имах около 4 години свое радио предаване – Виртуален час по RFI. Тогава Мартин Митов бе така добър да ме покани, Людмил да ме приеме в семейството на това уютно френско радио. Преди около година си спомних колко щастлива ме правеше да водя този формат и си намислих, че искам да ми се случи нещо подобно отново.

Така от началото на 2019 с Гори, Хели, Силвина, а по-късно и Мая правим блога и подкаста Създателите – дигиталните оптимисти на България. За този проект, който ми е мил и важен – друг път.

А през юни 2019 с Ирина и Енея стартирахме ArtCast – подкаст за култура и изкуство. И йеее – оттогава всяка седмица имам гост и си говорим за сцени, филми, книги, поезия, проза, музика, рисуване, картини, създаване, креативност, креативни пространства, процеси, хора.

 

Най-любими (дано няма сърдити) епизоди са ми

Маги Петрович в АртКаст

Маги Петрович в АртКаст

Мммда, епизодите до момента са близо 30 и мисля, че всички са интересни и достойни да им се „даде едно ухо“ 🙂

Има и два епизода на английски с гостуващи автори – с Джамал Уариаши за романа му „Глад“ и съвсем скоро ще е готов този с Ким Тхуи за любимия ми роман „Ру“.

Ким Тхуи в студиото на АртКаст, дек 2019

Ким Тхуи в студиото на АртКаст

Едно от много вдъхновяващите за мен събития за 2019 бе срещата ми с Ирина, с която ме запозна Енея. Благодарна съм и на двете. И на Ирина и Ружин за Прокастърс желая успешна 2020!

Подкастът може да се слуша от Spotify АртКаст – може да послушаш и да ни последваш.

Подкастът може да се слуша и в Youtube тук АртКаст

Ето го Арт Каст тук – дайте моля по един фб лайк.

Хайде, АртКаст чака с много готини епизоди за слушане 🙂

Як март 2017 в моя блог – женски март!

b01a8a94666ebab1706e07707f76b069

Този март бе ударно женски за този блог и се радвам, че ми се получи! Затова и правя това обобщение, да не потъне из следващите публикации 🙂

Сияна и Айсен от Design WeekEnd в Севлиево ми гостуваха и споделяха какво е да доброволстваш и какво ти дава.

С Лили от 3Key rooms си говорихме за предприемачеството и жените

С Петя от Ампоа Ателие говорихме за еко в модата и за момичетата предприемачи

Вики разказа за ученето, амбицията и реализацията

Мира, която търси още доброволци да снимат абитуриенти в затруднено положение

Писах и за първия Уикипедиански редактон за създаване статии за значими жени от историята ни

Жените в ДЕОС и изборите с #ДА16 – включиха се Катина, Елена, Кати.

Три силни интервюта за феминизма с Галя, Събина, Енея.

Няма да е единична тази акция.

Още 10 нови статии в Уикипедия по теми и личности от деня

„In time of destruction, create something … a poem, a parade, a community, a school, a vow, a moral principle; one peaceful moment.“

Maxine Hong Kingston

Така следва 4-тата ми #10wikidays поредица с интересни и значими, според мен, личности и събития:

Да се допринася в Уикипедия е вид доброволстване, което всеки (който чете този текст) може да прави. Всеки има познания в дадена област или знае език, от който да преведе вече съществуващо съдържание на други езици в Уикипедия. Свободното знание е знанието, което ще ни направи свободни. И колкото повече – толкова повече.

Опитай.

Уики обича Земята – България 2015

IMG_5463

Любимият ми проект Уикимедия стартира през юни инициативата Уики обича Земята!

И ви каня да се включим всички! Уики обича Земята e публичен фотоконкурс за природните богатства по света, организиран от сдруженията на Уикимедия. Всички са поканени да качват свои авторски снимки на природното богатство под свободен лиценз. Уикипедия се стреми да съберем пълен списък на природните обекти по света в Уикипедия, включително и техни снимки, които да дадат една уникална представа за природните красоти на всяка страна.

Освен да обогатим Уикипедия това е и уникален шанс да покажем България и нейните чудни места! Сигурна съм, че много от нас имат прекрасни снимки, които биха предоставили под отворен лиценз за достъп от всички. Хайде!

На първо време качих три снимки от любимата ни река Велека.

Подробностите са в Уикипедия тук

вестник Протест брой 1 #дансwithme

Screenshot-174

истина. звучи ужасно демоде в 2013-та да се прави вестник. но предвид обстоятелствата се оказа, че е важно. в момента пред завършек е брой две, но пропуснах да кажа за брой едно.

вестникът включва текстове от блогове и снимки от социалните мрежи. авторите са дали съгласието си материалите им да бъдат публикувани. няма хонорари. всичко се прави с доброволен труд. и се получава.

вероятно ако четеш това имаш принтер. моля, изпринтирай поне едно копие и занеси на човек, който не използва Интернет и се чуди защо и как протестират хората. предваритело ти благодаря!

страницата на вестик Протест във фб е тук, ако решиш – харесай я
ако искаш да принтираш брой 1 – най-лесно е от тук

и готин текст в НЕ!новините за вестника

#оставка

#дансwithme

здрав дух в здраво тяло. три линка

106897_1в соц-а си имахме чудно клише „здрав дух в здраво тяло“

днес си мисля, че погрешно това е останало само в соца и само като клише, кухо без смисъл

за жалост наред с това, че малко четем, като нация, и малко спортуваме, ама много малко

ето три любопитни линка от днешния ден, които да те мотивират да започнеш редовно да тичаш, да плуваш, да караш колело или да ходиш в залата и да тренираш. редовно означава минимум 2 пъти в седмицата за по час

10 души над 70, които тренират повече от теб

тренировките горят малко, регулирайте храната си и оставете хамстерите да тичат с часове на пътечката във фитнеса, казва убедително Милко

за всички, които казват, че не им достигат пари за фитнес – ето съвети за тренировки на лостове, каквито има в доста училищни дворове и паркове

писах още: анти рак, тайните на хората, които не боледуват, Марто за тренирането на тялото и духа, три важни поста за дълголетието

блогдайджест 26март. три жени

Гордостта като епидемия срещу добротата като мода е текст на Алиа. за доброто, благотворителността, обществото ни. размисли „за приемането, защото за даването се говори достатъчно“
„и е време да поговорим за това, да се научим, че не е срамно, не е обидно, не е зла прокоба да бъдеш сам, отчаян, нуждаещ се, обезверен и нещастен. Защото там, някъде, все има нещо или някой, който може да те спаси, когато не виждаш никакъв друг изход.“

The Nu Project – Яна пък не е съгласна с „красотата“ на жените, които не се грижат за телата си. колкото и да е скандално, все повече съм съгласна и аз с нея

Шефе, къде ми е короната? – Петя разказва за колега, който е работлив, предприемчив и прозорлив
„след само една година работа, CV-то му изглежда бомбастично и то единствено защото не се свени, а настоява за повече задължения, повече отговорности, по-сериозна титла (та макар и без финансово поощрение)“

да дадем на децата си …

IMG_9477

Има само две трайни неща, които можем да се надяваме да дадем на децата си. Едното е корени, другото е криле.
Ходинг Картър

и в тази връзка три публикации от последните дни:

Началник на децата си от Теодора Димова

Събуждаме се не с имената си от Елин Рахнев

Тече. Всичко тече от Тишо