Отворено писмо до МОН относно детското четене

14119

На вниманието на:

Сергей Игнатов

Министерство на образованието

Копие до:

Министерство на културата

Регионален инспекторат към образованието

гр. София

Копие до:

Национални медии

Отворено писмо

Уважаеми г-н Министър,

На 30 март в Столична библиотека се проведе национална кръгла маса за детското четене. На нея бяха приети настоящите препоръки относно насърчаване на четенето от деца в училищна възраст:

– Да залегне в учебните програми задължително посещение на местна библиотека минимум по един път на месец за децата между подготвителен и четвърти клас.

– Актуализиране на списъците за лятно четене чрез допитване до ученици, родители, учители и библиотеки и по-голяма свобода на учителите в подбора на заглавията и насърчаване включването на произведения от съвременни детски автори.

– Модернизиране на текстовете в учебната програма и включване на повече съвременни автори – чрез включване на учители, библиотеки, деца и родители от цялата страна.

– По-голяма свобода на учителите при избора на текстове, които отразяват целите на учебните програми.

– Промотиране на различни форми на извънкласно четене, в които и учителите и родителите да са активно въвлечени.

– По-голяма финансова подкрепа на библиотеките за комплектуване на литература, включена в учебните програми.

Силно вярваме, че с настоящото писмо ще допринесем за оптимизиране на взаимоотношенията между различните институции,свързани с детското четене, за възпитаване на по-висока култура и мотивация за четене у бъдещите граждани на България.

30.03.2012

София

фантастичното време, в което живеем

Screenshot-14

времето, в което ако си талантлив, упорит, оригинален, уникален можеш да станеш популярен из цялата планета за по-малко от месец-два. поредното доказателство – Walk off the Earth

пет души и една китара. и песента Somebody That I Used to Know. качена е на 5 януари 2012-та. към момента само това копие има 81 139 001 гледания!!! а тези готини млади хора са популярни вече почти колко, а не бих се учудила и повече от Сартър или Малер, например

кажи ми после, че времето, в което живеем не е фантастично. използвай го. покажи се.

Добавено лято на Евгени Черепов

10378сред голямото количество издавани български автори все по-често започват да се срещат наистина добри. само за последните месеци прочетох няколко впечатляващи текста. ето и следващата изненада.

добавено лято е роман, който ме грабна за гърлото и не ме остави до края. върна ме далеч в детството, в милите, топли и уютни дни на безгрижни игри до късно вечер, на пакости и смях, на влюбвания и трепети. не, не прекали с това, защото през цялото време действието прекрачва твърдо и в настоящето.

поредния текст за емигрант, завръщащ се. но в идеално недосадна, дори напротив, добра интерпретация на темата. за завръщането и спомените, за обичта към града, твоето място, твоето дърво, в чиито клони като дете си чел Пипи, твоите улици, твоето училище. и страха, страховете от детството, които са завинаги.

добавено лято ме разтърси, разплака, умили, натъжи, замисли. и ми хареса много. мисля, че ще ти хареса и на теб.

„можеше да си позволи малко безделие, моментно отпускане сред роден въздух, контролирано приключение, което на порции да убива и възражда в поносим вид така дълго таената носталгия“

„с вглеждането навън оставаш сам. няма нужда да бързаш, да полагаш усилия, да се стремиш. влакът те носи със скорост, която не зависи от теб. просто се отпускаш и примиряваш. изолираш се от ежедневието, стигаш до себе си. осъзнаваш задъхването на живота, който може би не е твой. тих преврат на подтисканите емоции, които в този момент са съзрели възможността да поживеят. учудваш се, че ежедневно пренебрегваш кой си. не помниш кога за последно си бил дете, кога си се радвал, просто защото следобедът е слънчев, откога в снега виждаш проблем, а не приказка. обещаваш си да се върнеш към това. обещаваш си да бъдеш онзи, който навремето мечтаеше. и се отпускаш на прозореца, оставяш се на този шарен и красив филм“

браво на Сиела за поредното добро попадение. и на Евгени браво, наистина добър текст

още за книгата – в Kafene.bg

био и еко е нормално, всичко друго – не

Screenshot-12

понякога се чувствам като сектантка, като говоря на приятели и познати да не ядат вредни храни (вафли, чипс, зайо-байо …), да четат подробно етикетите, да внимават със ситните буквички и Е-тата, да изхвърлят пластмасите от кухнята си ….

ясно е, че думите „еко“ и „био“ звучат доста „модерно“, „фенси“, леко като поза, като демонстрация. много хора са отблъснати от това, а „еко“ общността се разви до определени мащаби и се капсулира в себе си.

мда …

иска ми се вече да прескочим тази бариера. био и еко да се възприемат като каквито са – естествени и не те да са отделени в ъгълчето на щандовете със специален надпис, а всички останали боклуци да са сгушени в края. иска ми се бозата да е само като тази на Хармоника, а козметиката – като тази на Weleda и всеки бизнес да е устойчив, което ще рече поне една идея повече с мисъл за хората и планетата. защото био и еко са норма, а всичко друго – не.

писах още: нямане и хранене, най-злите родни храни, „здравословен продукт“

как децата ни да четат повече

Screenshot-11

днес на форум Пространство за общуване имахме възможност група хора да поговорим за детското четене. получи се нещо като фокус-група и бързам да споделя резултата, защото ми се струва любопитен. в групата имаше родители, учители, хора, които още не са родители и скоро са завършили училище. изводи:

– библиотеките трябва да са по-активни, ежедневно нещо забавно и интересно за децата да се случва в тях;

– ако децата имат електронни четци вероятно ще четат поне една идея повече;

– на децата трябва да се чете от малки, да са обградени от книжки;

– в детските градини да не се пуска телевизия и филмчета, а да им се четат приказки, най-вече преди заспиване на обяд;

– родителите да са по-активни и да предлагат, даряват книги на детските градини, училищата и библиотеките;

– летните списъци да станат препоръчителни и да се актуализират с интересни за децата текстове;

– книгите, четени по време на учебната година, откъсите в учебниците да се актуализират с по-интересни и съвременни текстове.

какво мислиш? какво ще допълниш към този списък?

писах още: колко четат децата ни, интересни факти за родното книгоиздаване

колко четат децата ни

IMG_1382

няма какво да се лъжем – при наличието на телевизия и Интернет децата ни четат по-малко. но, нека сме реалисти – ние колко четем? или колко сме чели на тяхната възраст? ама всеки да си признае честно.

мисля, че понякога драматизираме повече. а от друга страна – не полагаме достатъчно усилия в посока да променим нещата. констатираме и точка.

хубавото е, че в последните година-две поне говорим повече за това. и има раздвижване. миналата година БНТ направиха „Голямото малко четене“, Az-deteto.bg и Столична библиотека имахме кампанията „Забавното лятно четене“, Аз чета тези дни извадиха интересни статистики за библиотеките, идния петък пък Az-deteto.bg и Столична библиотека организираме Национална кръгла маса за детското четене …

и тук ми се иска да направя няколко коментара към изнесените от Аз чета данни. едното е, че София чете най-малко. според проучването на Az-deteto.bg пък децата в София четат доста. разликата идва от това, че децата в София, според мен, посещават по-малко библиотеките, защото библиотеките, особено с детски отдели, са малко и придвижването е трудно. затова пък тук сме най-облагодетелствани откъм големи книжарници и книги се купуват. факт.

втори лек коментар е по отношение броя книги за деца по градове, специално изнесените за Варна 200 000 – колегите от Детски отдел на Регионална библиотека Варна са притеснени от цифрата и специално ми обясниха, че това са детски и юношески отдели взети заедно, а колегите от Столична библиотека казаха, че има официални статистики за броя книги и те са по-меродавни.

при всички случаи е ясно, че книгите в библиотеките са малко и хората като цяло забравиха библиотеките. ако ви се намира нова книга в дублаж, ако искате вместо кафе и минерална вода един път да направите добро – купете книга от книжарниците наблизо и минете до библиотеката да й дарите.

няма смисъл да спорим кокошката или яйцето. ясно е, че и библиотеките, и децата, и учителите, и родителите имаме доста да направим, за да променим ситуацията, вместо за пореден път да констатираме пасивно и виним държавата

писах още: културната ни политика, интересни цифри за родното книгоиздаване, време за книги и време за библиотеки

за 300 здрави бебета повече

DSC_2042

300 здрави бебета повече могат да се раждат у нас ако майките планират бременността си и подходят отговорно, като подготвят организма си за това, приемайки фолиева киселина предварително и през първите седмици от бременността. малрофмацията се нарича спина бифида – безатваряне на невралната тръба, като последствията често са трагични или водят до усложнения и тежък живот. в допълнение малко от децата с подобно заболяване живеят повече от 10-20 дена след раждането, но оживелите по-често са оставени в домове или за отглеждане в медицински центрове. ужасно

в последните няколко години Az-jenata.bg работим за каузата популяризиране превенцията на спина бифида. днес проведохме поредната акция пред Майчин дом, София – налепихме 300 бебешки стъпчици излизащи бодро от болницата

в предните години се събирахме на кортовете Малееви и показвахме колко много са 300 души, садихме 300 цветя пред Майчин дом, боядисвахме и почиствахме района, пускахме 300 балона с пожелания за здрави бебета …

300 вероятно изглежда твърде малко, но зад 300 бебета с малформации стоят много семейства, страхове, болка. решението е лесно и се радвам, че все повече хора научават за него. тази година отново имахме силна медийна подкрепа, за което съм благодарна. продължаваме, докато бройката намалее драстично. мисията е възможна

снимка Ружин, модел Катето

писах и за: какво пожелавате на българските бебета, ето така започна всичко през март 2006-та

еротичните спомени на Златко Ангелов

10190една книга, в която любов и еротика са наравно със смъртта, тежките тайни, целия живот

пет текста, новели, в които емиграцията присъства, без да се натрапва, а Америка е видяна като провинция, без холивудския й блясък. и за малко България от 60-те. красиви жени. и мъже. различни любови, все заплетени и ако ги четеш една след друга може да се почувстваш на моменти като в бразилски сериал. пет различни смърти. и отношения деца, родители и техните родители

мисля, че заглавието подвежда и би привлякло повече мъже, но книгата е доста женска. корицата – нежна. а Златко Ангелов е чаровник

още – в Kafene.bg

емпатия в семейна и училищна среда

Денят е посветен на учителите и родителите и търси единството на връзката родител-учител-дете при възпитаването и отглеждането на децата. Съответно денят включва както представяне на емпатичното образование, така и част от теорията на ненасилствената комуникация за възпитаване на деца. Част от програмата е възможност за среща и неформално обсъждане на проблемите на родителите и учителите, обмяна на опит и намиране на общи решения.

Втората половина от деня включва практически срещи за учители и за родители, като всеки участник на форума ще може да участва на две последователни практически занимания, за да придобие личен опит с представения материал, да зададе своите въпроси и да получи нови гледни точки и насоки като родител или учител. Гост на деня ще бъде Д-р. Беате Шмид Белау – обучител и мениджър на Европейски проекти за образование от Германия, която ще представи срещата между родители и деца като среща на две култури: на децата и на възрастните.

25 март 2012г., от 9.00ч. до 18.00ч

регистрацията е тук

поканих те и на Емпатия и емоционална интелигентност в бизнеса

Елиф Шафак идва в България!

да, вече не е новина, но популярната Елиф Шафак ще  е тук в началото на април по покана на Мтел за техните Медиа Мастърс!

прочетох Любов точно преди година, по препоръка на Райна. писах за това тук, но повече от книгата се впечатлих от речта на Шафак на TED. искрено се радвам, че ще имам шанс да я видя и на живо (надявам се).

харесва ми също, че Мтел подаряваха книгата й Любов в някои цветарски магазини на 8-ми март. а също ми харесва, че в предните години каниха все готини автори – Лаура Ескивел и Бегбеде

ето така пролетно в очакване 🙂