днес 18.30 в центъра на твоя град България казва НЕ на мафията #ДАНСwithme

IMG_4350
„Заклевам се в името на Република България … и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа.“

след 16 дена и над 200 000 протестиращи мирно по площадите на всички големи градове в страната

време е някой да тропне по масата

г-н Плевнелиев, мисля, че на вас се пада тази чест!

IMG_4628

в допълнение дали не е време и други публични фигури да изкажат открито мнението си за всичко случващо се!? искрени поздравления за Желю Желев! за г-жа Кристалина Георгиева също! и Омбдусмана! г-жо Фандъкова, Вашият град вече 16 дена е навън, споделете мнението си! мда, откъм държавници сме бедни …

IMG_4631

Какво да се прави

NYTimes за аферата Пеевски

Фигаро за случващото се в България

Вашингтонпост за случващото се в България

Мисли за България

„да дадеш най-доброто от себе си вече не е достатъчно. Трябва да го използваш, за да променяш средата около теб към по-добро“

„Не искам да живея в нормална страна.
Искам да живея в страхотна страна.

Тя не се създава от нормални партии или държавни институции.
А се създава от страхотни хора.

Твоята работилница за идеи сега е цяла една държава. Не знам какво мислиш да правиш с нея, но това е шанс, който не е за изпускане.“

Петиция за оставката на Орешарски

и днес, 18.30 в центъра на твоя град

искам вашата оставка. веднага. и не съм хулиган! аз съм 80% от България

Screenshot-58

Аз съм Жюстин Томс. на 41 години. Родена, живея и работя в София.
Аз съм гласът на 80% от хората в България!

Искам незабавната оставка на това правилтество, което доказа, че само може да обижда хората и работи единствено и само за собствените си интереси. Разпродадохте България! Разграбихте всичко! Стига! Стига! Стига!

Не ме обиждайте повече на лумпен или хулиган! Не съм такъв! Искам да живея и работя в нормална среда. Да имам нормални управници. Да не ме е срам от децата ми какво им оставям. Защото за момента им оставям кочина. А междувременно ги уча да изхвърлят боклуците си в кофата.

Искам тук да пиша за книгите, които чета, за изложбите на които ходя, за готините хора, които срещам, за зеленчуците в градината, които отглеждаме със семейството ми. Не искам да пиша за вас, които се подигравате ежедневно с народа си, ходите на работа с палки и ви е страх да си подадете лицето от прозореца!

Като ваш работодател, искам незабавната ви оставка!

Още аргументи от хората на България, застанали с имената си в подкрепа на протеста вече 14-ти ден:

Проф. Нели Огнянова – ДАНС, протест, а керванът …

Пейо Попов – Михаил Миков и 14 януари 2009

Магдалина Генова – Писмо до Михаил Миков

Краси Джисова – Точка на кипене

Венци Мицов – Отворено писмо до читателя от малкия град

Михаил Въжаров – Отново съм българин

#ДАНСwithme #оставка #веднага

13-ти ден повече от 20 000 протестираха в София #ДАНСwithme

няма умора. хората не стават по-малко. нищо че се изтъркулиха вече 13 дена.

мега креативност. от днес и музикантите и артистите са с нас! пред МС до тръгването на шествието към Парламента пяха Милена и Васко Кръпката и даваха кураж, а между песните всички в един глас, както всяка вечер викаха „оставка“ и „мафия“

IMG_4461

отсвирвам ви

IMG_4445

упс …

IMG_4527

IMG_4511

търпението ни се изчерпа

IMG_4502

#оставка #ДАНСwithme #BulgariaExists

добри странични ефекти покрай протеста #ДАНСwithme

IMG_3826

протестът върви с голям заряд, споделят го всички, които са вечер по площадите. вече 11 дена.

но се случват някои странични ефекти, които ме радват. изброявам част от най-важните, според мен:

хората станаха по-добри, по-толерантни, по-емпатични. на протеста хората са любезни един с друг, съпричастни, притичат се на помощ при нужда, помагат си, колаборативни са, дори да са непознати помежду си. а това е голяма крачка напред.

върнахме си знамето. ако до преди протеста да развееш знаме се тълкуваше като „националист“ и имаше негативни конютации всичко патриотично, днес България си върна знамето и името, които както си му е реда са на всеки, не само на ултрасите.

всички сме единни и знаем какво не искаме. дори да нямаме единно становище какво искаме, то е категорично ясно какво не искаме – не искаме лъжи, измами, пълно сливане на мафията с държавата. а това е голяма крачка напред.

знаем, че не сме сами. ако сме носили до онзи ден гняв поединично, сега знаем, че не сме сами, а сме хиляди. навсякъде. и можем да го направим, заедно.

трябва да се справим сами. да, помощ отвън няма да има. но ние сме достатъчно силни, за да успеем. имаме волята.

младите имат бъдеще тук. най-радващото е, че младите, които най-често са пасивни и не знаеха за кого да гласуват, трябва ли да гласуват, бяха скептични дали гласът им е чут днес разбраха, че имат силен инструмент да оказват натиск, да защитават правата си и да се борят за своето по-добро утре тук.

и за децата ни – урок по гражданско общество. заедно преподадохме на хиляди деца, на нашите деца, един важен урок – за активната позиция на всеки, за лъжата и измамата, за изборът, който всеки осъзнато прави.

само 11 дни по-късно ние сме вече различни.

важно уточнение: всичко това не можете да го усетите, ако не сте с нас, там. през телевизора не става. и през twitter само не става.

радвам се, че имаме подкрепа:
от Кристалина Георгиева, която вчера в Twitter ми написа, че заслужаваме след 23 години по-добро управление:

Screenshot-39

от Ралица Василева, която направи материал за CNN виж тук

от Президента Плевнелиев

поздрави за всички българи, които се включиха в протестите от Лондон, Торонто, Варна, Пловдив, Виена, Сан Франциско, Силистра, Стара Загора, Швейцария, Хамбург, Грац, Мадрид, Чили, (ако изпратите снимки от други места – ще допълвам!)

днес 18.30 в центъра на твоя град

#заедноможем #ДАНСwithme #идвайте #BulgariaExists

оставка значи да си ходите #дансwithme

IMG_3940

вчера на тръгване от протеста моят 3 годишен син се обърна към мен и ми каза: „мамо, оставка значи да си ходят, нали?!“

след 9 дена из площадите и улиците на града едно 3 годишно дете разбра смисъла на нашия протест. изумително защо тези хора, към които е адресиран призива не го разбират?! ще им се да сме лумпени, ама не сме. ще им се да сме малко, ама не сме. само в София на 9-тия ден от протеста бяхме над 40 000 души!!!

да, уморени сме. днес е 10-ти ден, в който ще сме до късно навън

да, нито ПЕС, нито Европа ги е грижа за нас, очевидно са пас

трябва да се справим сами. да надвием жегата, да надвием умората, да прескочим песимизма на гледащите безучастно и да ги привлечем към нас. трябва да се справим. хайде.

и нека да е ясно, че никой не ми плаща. никой не плаща на хората на площада. плащат на други, да злословят, провокират, разсейват вниманието. ще цитирам гения на площада, създал плаката „не ми плащат. мразя ви безплатно„. не представлявам и не защитавам интересите на никоя политическа партия. и не, този протест не е на никоя политическа партия.

въпреки всички опити на медиите да омаловажат случващото се и да ни представят като „шепа хора“.

цитирам Златарица: „Този протест не е само на жълтите павета, както се опитват да го изкарат. Той е на всички от тази земя, наречена България. Нищо че в дълбоко-провинциалната българска среда хората не са излезли на площада, на улицата това не означава, че не са съпричастни и не се вълнуват от случващото се в страната ни.“

въпреки страховете, които вливат на големи дози към всички, които не са на площада с нас. въпреки, че се правят, че не ни чуват – чуват ни, чуват ни добре и потрепват нервно.

За който не знае: мощта на вълните цунами не е в амплитудата, а в дължината. via Apostol Dyankov

а сега накъде

#обичайтесебе

какво обясних на децата

парламEND

протест и патос

да бъдем по-уверени свалячи

18.30 в центъра на твоя град

#ДАНСwithme ден 1, ден 2, ден 3, ден 4, ден 5, ден 6, ден 7, ден 8, ден 9

бъди промяната. и ти, и ти, и ти #дансwithme

IMG_3942

виждал ли си някога повече български знамена на едно място?! само български, никакви други! не, нали?! вероятно в последните 9 дни са се продали повече български знамена от когато и да е било преди в българската история.

#дансwithme обедини нацията.

чета скептицизма ти. наясно съм с него. и със страховете ти. и с липсата на надежда и вяра. изгуби ги, в годините. умори се да чакаш промяната. но, както казва един мъдрец „ако чакаш промяната тя нама да дойде. промяната си ти“. а аз допълвам скромно „бъди промяната“.

това е мирен протест. съзидателен протест. катарзис – колко намясто ни подхвърлиха думата!

протест на децата и на възрастните, на плащащите данъци работещи и на безработните, на усмихнатите и тъжните, на красивите отвъд силикона обикновени хора.

не, този протест не е на „сините“, въпреки че има викане срещу „червените“.

не, този протест не е само на жълтите павета, както се опитват да го изкарат. той е на всички от тази земя, колкото човешка длан.

този протест не е купон и забава, този протест е на разочарованите и гневните. не, този протест не е на лумпените, не е на тълпата. това е протеста на мислещите, будните.

IMG_4092

събуди се. ела.

„Протестът е за нов базисен минимум от политически и обществен морал. Точка. Това е!“

18.30 в центъра на твоя град

#идетеси #усмихнисебе #BulgariaExists #промяна

България протестира за 8-ми ден #дансwithme #BulgariaExists

IMG_4103

дори отстрани да изглежда голяма забава този протест е сериозен. въпреки приятелските усмивки, радостта от това да сме заедно ние носим гняв. вече осми ден. гняв срещу лъжите и безумията, гняв срещу манипулациите и безобразията. нашият протест е мирен, но ние не сме примирени. напротив. и ако гневът ни не се усеща, въпреки тези осем дена, то е време да се чуе. чувате ли ни?!

IMG_4093

през цялото време текат няколко провокации с цел да разсеят протеста. от една страна силово-страхови: ой, ако падне това правителство следващото ще е много лошо и ще стане мазало …. от друга постоянни скандали, тип бюлетините преди изборите – то не бяха агитки срещу презиента, то не бе Ботев, то не бе лумпени, то не бе избор на неадекватни лица за етични и анти-корупционни комисии.

IMG_4080

всеки казва, че не знаем какво следва. мисля, че след осем поредни брейнсторминга на над 15 хиляди души из улиците на София имаме решение. нещо като с млякото Хармоника на Светла Енчева, която докато се разхождала из София си произвела масло.

не разбирам от политика и в този блог за политика не се пишеше до преди седмица. но някак звучи разумен (не знам дали възможен) сценарий:

  • незабавна оставка на това (безумно) правителство
  • служебно правителство, съставено от Президента
  • насрочване на избори след 3-4-6 месеца
  • междувременно всеки, който иска да гласува на следващите избори е длъжен да прочете поне 5 книги (без значение кои)*

*очевидно последното е шега, но има нотка истина и смятам образованието и културата следва да са първи приоритет на новото правителство

10 мита за протестите

най-добре е хората да дойдат

на протест с приятели

протестни идеи

по следите на изгубената публичност

защо не ме е страх от избори

#дансwithme

протестът ден 1, ден 2, ден 3, ден 4, ден 5, ден 6, ден 7

#дансwithme ден 7 #BulgariaExists

IMG_3917

питат ме хора срещу какво протестираме.

отговарям: протестът е срещу лъжата и измамата, които влязоха официално в Парламента и взеха властта. протестът е срещу хората, които следва да са в затвора, а са назначавани на най-всиши постове в Държавата, a.k.a. Мафията превзе Държавата, ама наистина.

протестират умните, красиви, работещи хора на България, които не са равнодушни към бъдещето на своята страна и не желаят да емигрират, а искат да живеят и отглеждат децата си тук.

IMG_3961

протестът вече победи

защо международните медии игронират протеста

какво чудно има Волен да е шеф на комисията за корупцията

има ли платени агитки – да! разследване на бнт

как спрях да съм мълчалив

ние, протестиращите

Bulgaria’s dance

#BulgariaExists

протестът ден 1, ден 2, ден 3, ден 4, ден 5, ден 6

#дансwithme отприщи креативната енергия на нацията. ден 6

великолепно изживяване е да си сред тези умни, красиви хора. в допълнение – любопитно е да се наблюдава динамиката на протеста от ден в ден. отмина в един ден лекото нажежаване покрай атака. без организация, само с хаштагове хората разбраха и избраха мира. след това разбраха и неуместните „турски“ и „гейски“ забежки в скандирания и плакати. различните артистични съпътстващи дейности също са от чудни по-чудни от ден на ден – тъпани, народни свирци, кукери, артистични хора, различни хора, пъстри, цветни, нетрадиционни, изумителни. мисля, че днес бе кулминацията на позитивно, мирно, креативно, усмихнато протестиране

тези снимки са от 6-тия ден, в който над 10 000 души излизат по улиците на София, а голяма част от медиите, както и сезираните лица и организации (МС, Орешарски, Парламент) игнорират протеста

благодаря на българската полиция

IMG_3836

are you nuts?

IMG_3820

готвим избори

IMG_3811

времето ви изтече

IMG_3838

сега ще бягате вие!

IMG_3833

въпрос на чест

IMG_3837

мама каза …

IMG_3869

мирен протест

IMG_3877

и никой да не е посмял да нарече тези хора тълпа!

ден 1, ден 2, ден 3, ден 4, ден 5