всички, за които Facebook, Twitter, Google … са естествена част от живота

Академия за ИТ Лидери кани

Тема: Social Media: How social networks are changing the media landscape

Лектори: : Rasmus Moller-Nielsen, Managing Director, KOMFO
Michael Andreas Hansen, Commercial Director, KOMFO

Кога: 1 декември 2009 (вторник), 18:30-20:00 ч.
Къде: ФМИ , бул. Джеймс Баучер 5, зала Мусaла

Вход: свободен

За повече информация: http://fmisociety.org/ITLeadersAcademy/

как се започва или Start Up в действие

за да започнеш ти трябва добра идея, хъс (или желание в голяма доза) и много, ама много работа, поне според мен, а както казах на дискусията с майките-предприемачки на Start Up 2009 – трябва ти и кауза

когато започваш – често започваш на шега, като хоби, защото ти е интересно и забавно, а после се увличаш, отдаваш напълно, а след време установяваш, че всъщност си вече в бизнеса и нямаш друг избор, освен да продължаваш напред!

когато започваш парите не са решаващият фактор – нито тези, които влагаш, нито тези, които днес или утре ще изкараш, те са следствие. и товага ще са достатъчни, но ти няма да мислиш за тях!

когато започваш най-често си сам, а навсякъде пишеш и казваш „ние“, за да тежиш повече и трябва време и отново много работа, за да станете екип, а после и този екип да се разрастне. а това наистина ще стане един ден!

когато започваш наоколо всички ти казват „не“ – те не виждат както теб света, не осъзнават потенциала на идеята ти, имат своите си страхове, мързел, а може би и стадно чувство и искат да те смъкнат при себе си, да те накарат както тях самите да не правиш нищо – не им се давай! продължавай!

безкрайно ме радват млади хора, които започват своята добра идея и не я изоставят на пътя. и за този пост ме провокира поредната среща с такъв човек – това е Юли (Юлиян Спасов), който вече втора година движи проекта Every.bg – сайт с много видео интервюта с различни хора, авторски, оригинални, по разнообразни теми от ежедневието ни. Юли е ученик от Френската,  на 17. освен интервюто с мен на сайта има доста други любопитни видеа, а интервютата Юли освен че заснема, обработва също и „сваля“ в текст и много се старае. темпото на обновяване на сайта е много добро, предвид че го прави основно един човек, при това ученик, т.е. наред с други доста важни занимания. убедена съм в успеха му. успех, Юли!

той и тя: скандалите полетяха из нета с усмивка

Жена ми и аз отидохме на среща на съучениците. Аз непрекъснато наблюдавах една пияна жена, поглъщаща питието си на съседната маса. Жена ми попита: “Познаваш ли я?”
“Да,”, казах аз, “Тя е старото ми гадже. Разбрах, че е започнала да пие, след като сме се разделили и оттогава не е изтрезнявала.”
“Господи!”, каза жена ми, “Кой би повярвал, че някой може да празнува толкова дълго време?”
И тогава започна скандалът…

още много сладки скандални ситуации между него и нея има тук

студентски онлайн

от няколко дена по инициатива на Георги курсът Масови комуникации ПР и журналистика випуск 2011 се сдоби с блог – ето го и да им е честит! наличието му, както и фактът, че в него пишат вече не един, а няколко души и още толкова коментират го приемам като една от малките си победи на седмицата! вярно е, че Алекс в туитъра ни разкритикува, че едва в трети курс им се случва, но, както той каза „явно късно ги подхващаш, нас Нели Огнянова ни светва още в първи курс!“

а междувременно започна гласуването за любим преподавател на годината и сред номинираните от студенти имена са и проф. Толя Стоицова и моята приятелка Деси Бошнакова. гласувайте за любим преподавател още сега тук. резултатите – около студентския празник

събитията преди Коледните и веднага след това

след изключително наситената откъм събития в уеб година се задават последните няколко, а на хоризонта е и първото много яко за 2010-та, ето ги в резюме:

. утре вечер, 26-ти ноември, сбирка на хората от онлайн медиите и маркетинга в Чил аут, последна за годината;

. другата седмица, 3-ти декември – MICE България – ден, посветен на специалните събития, много любопитна програма и включване по темата „Как популяризираме събития ефективно в интернет?“ с мен; пълната програма е тук, а регистрацията продължава още няколко дена;

. TEDx България ще се състои веднага след празниците, на 9-ти януари! сис сигурност е събитие, което не бива да се изпуска, билетите са в продажба и по вътрешна информация – са на приключване.

днес е един еволюционен ден

днес е един еволюционен ден. на тази дата в далечната 1859 година е отпечатана за първи път книгата на Чарлз Дарвин „On The Origin of Species by Means of Natural Selection, or The Preservation of Favoured Races in the Struggle for Life“, по известна ни като „Произход на видовете„. оттогава насам, полека, но устойчиво, идеите за еволюцията променят мнооого неща в науката, живота и къде ли не
днес в Британския съвет ще се чества този 150 годишен юбилей, входът е свободен, а подробностите са тук
http://www.britishcouncil.org/bg/bulgaria-science-darwin-origin-day.htm

майките-предприемачи Q&A Start Up 2009

по идея на Вальо, Капитан на Start Up, в първия ден от двудневната конференция, т.е. вчера, се проведе специален панел, в който три майки-предприемачки отговаряхме на питанията на присъстващите и искахме да разкажем, че не е толкова страшно да успееш едновременно да си добър родител и да движиш успешен бизнес. въпросите бяха много, времето не стигна, но се получи интересно. тук ще нахвърлям някои от въпросите, които запомних и накратко отговорите ми. ако има други въпроси или гледни точки по темата ще се радвам да ги чуя

въпрос: първо бизнеса или първо бебето?
отговор: когато му дойде времето, т.е. когато си готова за майка и имаш човекът до себе си – тогава, не отлагайте много, момичета, не жертвайте личния си живот заради кариерата!

въпрос: как намирате баланса между семейство и бизнес?
отговор: трудно. повечко самодисциплина, сложен тайм мениджмънт. но време за семейството трябва да се отделя. с работа и на „втора смяна“, т.е. през нощта. въпрос на навик. но с или без деца, ако човек прави бизнес работата и мислите в главата му по темата са денонощни и без почивен ден.

въпрос: защо няма много жени-предприемачи?
отговор: защо няма много жени-предприемачи?! мисленето ни е все още много патриархално. стереотипът е ясен – жената да си стои у дома, да бърка манджи, гледа децата и да си трае, а мъжът да носи парите. иска време да се излезе от този модел. хм … предполагам много години ще минат това да се промени. ето, в залата от около 200 души едва под 1/4 са момичета … !
и все пак – момичета, горе главите! можете да се справяте чувесно с предприемачество, стига да искате! не оставяйте други да решават вместо вас или да ви въвличат в нежелани роли!

въпрос: как се справяте със стреса?
отговор: децата много зареждат. стресът се „съблиача“ на входната врата, с усмивката на децата

въпрос: от къде намирате мотивация да продължавате?
отговорът отново е – децата.

въпрос: а мъжът до жената-предприемач?
отговор: ако за да прави жената бизнес трябва да е силна, то тя има нужда от още по-силен мъж до себе си. за успешен бизнес трябва добро, здраво семейство.

въпрос: има ли предимство в това да си жена и да правиш бизнес?
отговор: всъщност няма разлика дали си мъж или жена, просто това е бизнес и точка. някои по-консервативно мислещи хора у нас, предимно от по-старото поколение, са на мнение, че жените немогат или не трябва да се занимават с бизнес, не изглеждаме сериозно в очите им. не, няма друго предимство, освен това, че, хм, все пак оставаме едни гърди напред 🙂

п.с. Ирина, благодаря ти, че за пореден път бе с нас с бебо из университетски коридори

нарисувай ми … жираф!

pb210013

тя се е хванала на бас, че ще събере 1 милион жирафа, нарисувани или направени лично от хора по цял свят, получени онлайн, до 2011-та, остават малко повече от 400 дена до тогава

нарисйвах и изпратих един, но бях пропуснала, че снимани неправени от теб не става и така имам два излишни, от разходката в Южния вчера, затова ги споделям тук, а ако се вдъхновиш и нарисуваш жираф, а може би и повече от един – мястото, на което всичките близо 400 000 жирафа до момента си дават среща и чакат твоя е ето тук

pb210015