последно за 2013

по традиция последния пост за годината завършвам с цитат от книга, която чета в момента.

Душата на света. Фредерик Льоноар

„Срещат се също и хора, които изобщо не желаят да станат свободни. Корубата на страхпвете и вредните им навици ги успокоява. Нищо не може да се направи срещу подобна доброволна подвластност, остава единствено надеждата, че животът им ще стане непоносим и накрая ще решат да се освободят от своите окови.“

„Любовта представлява могъща енергия, най-силната, която цари във Вселената. Любовта иде от Душата на Света … любовта ни залива с все същата музика на свързаността и даруването.“

последно за 2012 – Карин Бойе
последно за 2011 – Калин Терзийски
последно за 2010
последно за 2009 – Айн Ранд
последно за 2008 – Мураками

героите на протеста. Юлия.

julia-b

Юлия е от истинските герои на нашия протест. вече 200 дни е на площада. всяка вечер, почти без изключение. с голямо знаме. с голяма усмивка. енергична. оптимст. с любов за България.

Юлия, огромен респект и обич!

снимка: Васил Гарнизов

видео с думи на Юлия за протеста тук

още от моите герои на протеста: Мишо, Апостол, Мария, Иво, Христо

бъдещето зависи от нас сега

IMG_4189

„Спокойно, г-н Орешарски. Не ви искам оставката. Съзнавам, че няма как да я дадете. Това е просто едно от хилядите неща, които не зависи от вас. То кое ли изобщо зависи, вие сте заложник. Заложник на показ. И аз, и тези като мен Ви обещаваме, че ще се погрижим историята да Ви се присмива дълго. Дълго след като Вашите похитители ви сметнат за вече ненужен.“
Самуил Петканов: Новогодишно обръщение към Пламен Орешарски

„какво точно е оставката – морален акт на човек със свободна воля, който по този начин формализира своето признание за допусната грешка. В случая нямаме нито морал, нито свободна воля, нито признание, нито дори разбиране на същността на това кое е грешно и кое правилно. Но имаме правителство без фундамент от доверие и основни ценности, което виси на крехка нишка от зависимости.“
Нервната акула: 13те думи на 2013 година

„Малцина са вече тези, които вярват, че правителството се интересува от общото благо, което пък вкарва властта в порочния кръг на грешните решения, всяко от което допълнително ерозира доверието. В тази ситуация оцеляването на правителството е възможно само чрез доизяждането на чуждите пари и нарастване на вътрешната и външната задлъжнялост.“
Васил Гарнизов: Имунната система на българското общество започва да се възстановява

#оставка #избори #България #дансwithme

Ода на радостта на Климт

gustav Klimt2

този пост чака от октомври. длъжница съм му. както и на блога, който в последните 6 месеца е основно свързан с протеста.

Климт. един от най-любимите ми художници. картината му Бетовенов фриз: Ода на радостта ме разплака. с нежността си. с мъдростта си. с всеобхватността си. с изобилието и в същото време оскъдността си.

борбата на душата, стремяща се към радост. любов. живот.

gustav Klimt, Beethoven Frieze - Longing for Happiness Finds Repose in Poetry (right) 1902

картината е всъщност временна рисунка на стена. във Виена. рисувана е 1902-ра година. горният фрагмент може да се види в Белведере, наред с няколко други прекрасни произведения на Густав Климт.

всички българи заедно

photo

26 декември 2013.

днес бяхме много. точно като в ден 1 – 14 юни. Да, 196 дена по-късно бяхме отново хиляди пред МС. с тази разлика, че бяхме още хиляди и в над 30 града по целия свят – всички българи заедно – София, Стара Загора, Лондон, Копенхаген, Будапеща, Силистра, Варна, Бургас, Хасково, Плевен, Русе, Шумен, Кюстендил, Сливен, Благоевград, Добрич, Велико Търново, Пловдив, Ямбол, Смолян, Атина, Хамбург, Мюнхен, Монреал, Барселона … може би пропускам много места, където хора са излезли на площада в знак на протест … заедно граждани, Ранобудните, Протестна мрежа, ДАНСwithme Глобал – всички заедно! гледам снимки на усмихнати хора в зимни якета, с плакати и послания, обединени, единни!

вероятно ще има някои, които ще кажат – хей, какво от това? няма оставка, нали?! да, но фактът, че днес бяхме заедно, толкова много, навсякъде е уникален. никога до сега не сме били толкова заедно, каквото и различно от това да диктуват опорните точки на управляващите. и пътят  е ясен: Европа и България, от която не искаме да бягаме, а да живеем тук пълноценно и достойно.

продължаваме. продължаваме. продължаваме.

#избори #протестнамрежа #оставка #България #за1

в един по-добър свят …

IMG_3012

в последните седмици реших да си представям и споделям в статуси какъв би бил един по-добър и възможен свят за всички нас. свят, който е резултат от нашите съзнателни избори ежедневно. малка колекция запазвам тук. колкото повече хора си го представяме така, толкова по-възможно е да се случи наистина.

В един по-добър свят мнозинството ще заспива с книга, а не с дистанционното в ръка

В един по-добър свят щяхме да виждаме всеки малък повод за усмивка и щастие, навред в живота, който носим и създаваме, а нямаше да сме вечно намръщени и нещастни, винейки другите за това.

В един по-добър свят хората щяха да имат повече време за приятелите си, отколкото за електронните си устройства.

В един по-добър свят хората, които викат щяха да са по-малко, за сметка на хората които пеят, разказват вицове или просто мълчат.

В един по-добър свят по-лесно щяхме да виждаме това, което ни обединява, отколкото това, което ни разединява.

В един по-добър свят „моля“ щеше да е по-често казвано от „искам“ и „благодаря!“ – по-масово от „идиот!“

В един по-добър свят хората щяха да си мерят не п**е, не колите, не парите, не телефоните, не влиянието, а знанията, идеите, дареното, стореното за другите.

В един по-добър свят Коледните елхи не биха били от отрязани живи дръвчета. Хората биха се събирали да си говорят за отминаващата година и за бъдещата с любов и надежда, а не с гняв и отчаяние.

В един по-добър свят медиите биха бързали да отразят първи добрите новини, а не скандалните. Имената на истинските им собственици биха били изписани, а не негласно подмятани в обществото.

В един по-добър свят депутатите просто нямаше да имат нужда да имат депутатски имунитет. Нямаше да има нужда и да купуват гласове, защото биха били силни, обаятелни личности, които вдъхват доверие и респект.

В един по-добър свят политиците щяха да чуват хората и щяха да говорят с тях, вместо да бягат винаги от задния вход.

В един по-добър свят образованието щеше да е преди подслушването като приоритет на държавата, а здравеопазването преди гласуването на ваканции и бюджет за нов автомобилен парк.

кредит илюстрация: Али

#избори #за1 #България #човешко

героите на протеста. Мария.

IMG_8647

Мария е едно от децата на протеста, изкарало най-дълго по жълтите павета. вероятно броят на дните от тези 200 до момента, които е била с родителите си на площада е равен на тези на малкия Филип, за който ще пиша скоро.

Мария е едва на 4, но обича да е на протест. помага всеки понеделник при раздаването на в-к Протест на площада. вика добре „оставка“ и има много приятели сред нас.

Мария за мен е герой. тя е смисъла на това да сме на площада. тя е бъдещето. и няма как да не вярвам в нея.

още от моите герои на протеста: Мишо, Апостол, Иво, Христо

героите на протеста. Мишо.

IMG_9382

Мишо е от най-светлите хора на протеста. носи мъдрост и безкрайна доброта. често е с колелото си и винаги с голяма усмивка.

по идея на Мишо „писахме“ много пъти „за чиста и свята република“, „за чисти ръце“

Мишо вярва, че започва новото българско възраждане и 2014-та ще е годината на пречистването за нас

„Научете децата си, че нямат нужда от нищо извън себе си, за да бъдат щастливи – нито от човек, нито от място, нито от нещо – и че истинското щастие се намира вътре в тях. Научете ги, че са достатъчни сами на себе си.
Научете децата си, че неуспехът е измислица, че всеки опит е успех и че всяко усилие постига победа, като първото е не по-малко достойно за уважение от последното.
Научете децата си, че са дълбоко свързани с всичко в Живота, че са Едно Цяло с всички хора и че няма да бъдат отделени от Бога.
Научете децата си, че живеят в свят на великолепно изобилие, че има достатъчно за всекиго и че най-великото е не да трупаш, а да споделяш и тогава ще получиш най-много.
Научете децата си, че няма нужда да се състезават с никого за нищо и че Божията благословия ще получат всички.
Научете ги на това и ще сте им дали велик урок.“

още герои от протеста: Христо, Иво, Апостол

след оставката какво? Зира.

1. Ново правителство, без комунисти.

2. Лустрация.

3. Търсене на варианти за максимална независимост от Русия.

4. Артистично и ново по вид управление.

5. Проевропейско и проамериканско ориентиране на политиката.

6. Наливане на пари в образованието като приоритет и истински, а не плакатни реформи там.

7. Даване шанс на всеки да си развие бизнеса, без да се страхува от мафията.

8. Просташки шоута, вестници, чалги, сериали, насочени към преднамерено опростачване на населението, да се изтикат назад от първите редици.

9. Да се гледа на природата като на ЖИВО богатство, включително Национална програма за справяне с бездомните животни. Зоополиция. Хуманно отношение.

още гледни точки от Светла, Елена, Михаил.