майките-предприемачи Q&A Start Up 2009

по идея на Вальо, Капитан на Start Up, в първия ден от двудневната конференция, т.е. вчера, се проведе специален панел, в който три майки-предприемачки отговаряхме на питанията на присъстващите и искахме да разкажем, че не е толкова страшно да успееш едновременно да си добър родител и да движиш успешен бизнес. въпросите бяха много, времето не стигна, но се получи интересно. тук ще нахвърлям някои от въпросите, които запомних и накратко отговорите ми. ако има други въпроси или гледни точки по темата ще се радвам да ги чуя

въпрос: първо бизнеса или първо бебето?
отговор: когато му дойде времето, т.е. когато си готова за майка и имаш човекът до себе си – тогава, не отлагайте много, момичета, не жертвайте личния си живот заради кариерата!

въпрос: как намирате баланса между семейство и бизнес?
отговор: трудно. повечко самодисциплина, сложен тайм мениджмънт. но време за семейството трябва да се отделя. с работа и на „втора смяна“, т.е. през нощта. въпрос на навик. но с или без деца, ако човек прави бизнес работата и мислите в главата му по темата са денонощни и без почивен ден.

въпрос: защо няма много жени-предприемачи?
отговор: защо няма много жени-предприемачи?! мисленето ни е все още много патриархално. стереотипът е ясен – жената да си стои у дома, да бърка манджи, гледа децата и да си трае, а мъжът да носи парите. иска време да се излезе от този модел. хм … предполагам много години ще минат това да се промени. ето, в залата от около 200 души едва под 1/4 са момичета … !
и все пак – момичета, горе главите! можете да се справяте чувесно с предприемачество, стига да искате! не оставяйте други да решават вместо вас или да ви въвличат в нежелани роли!

въпрос: как се справяте със стреса?
отговор: децата много зареждат. стресът се „съблиача“ на входната врата, с усмивката на децата

въпрос: от къде намирате мотивация да продължавате?
отговорът отново е – децата.

въпрос: а мъжът до жената-предприемач?
отговор: ако за да прави жената бизнес трябва да е силна, то тя има нужда от още по-силен мъж до себе си. за успешен бизнес трябва добро, здраво семейство.

въпрос: има ли предимство в това да си жена и да правиш бизнес?
отговор: всъщност няма разлика дали си мъж или жена, просто това е бизнес и точка. някои по-консервативно мислещи хора у нас, предимно от по-старото поколение, са на мнение, че жените немогат или не трябва да се занимават с бизнес, не изглеждаме сериозно в очите им. не, няма друго предимство, освен това, че, хм, все пак оставаме едни гърди напред 🙂

п.с. Ирина, благодаря ти, че за пореден път бе с нас с бебо из университетски коридори

8 thoughts on “майките-предприемачи Q&A Start Up 2009

  1. Това, което казват е вярно в голяма степен. Но проблемът е не в това как трябва да стоят нещата (по това има някакъв консенсус на теория поне, ми се струва – никой не би заявил открито, че е ок да си разтовари стреса върху децата), а как се постига всичко това. Интересен блог, в който има много по-темата има Пенелоп Трънк. Ето и един конкретен пост – http://blog.penelopetrunk.com/2006/09/07/taking-good-care-of-a-family-is-relative/ и още един – http://blog.penelopetrunk.com/2009/06/17/whats-the-connection-between-abortions-and-careers/

    Но все пак е страхотно, че се говори по темата:) Сигурно можем много да научим и ако някой интервюира децата как се справят бизнесите на родителите си – може би така ще се научим по-добре да съвместяваме двете роли и то не задължително от собствените си грешки, което ще е особено ценно наистина. Или да поговорим за провалите си поне от време на време, вместо само за стремленията си…

  2. Мерси за репортажа! Имаше ли голяма публика? Какво беше половото разпределение сред тях? 🙂

  3. Изгледах записа (50 мин) и първата ми мисъл накрая бе: много честно.
    Чест Ви прави, да се изправите пред 200 души и да споделите лични детайли от опита си !
    Темата бе изместена от дискусията за партньорството в семейството и партньорството в бизнеса; тая територия е освободена от конкуренция, иначе се получава – в бизнеса, банкрут..в семейството, още по-зле.
    Бе приятно да чуя гледни точки, които споделям ако идеята за предприемачество, дето каза оназ мацка, да не ме стимулира точно в момента.
    Допада ми философията за каузата като лост за бизнес регулиране и контролен механизъм за успех. Мисля че това се губи в бг пейзаж често: целта на един бизнес не може да бъде положителна цифра в баланса, щото такъв бизнес не резонира в нито един от проблемите от времето си.
    Много приятна изненада, като цяло.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *