Бен Пар за предприемачеството и желанието да промениш света

Ben Parr
Снимка: @Kmeron

Бен Пар вероятно е най-познат на българската аудитория като журналист и редатор на технологичния блог Mashable. Преди няколко седмици пътищата им се разделиха и Бен сега, както и преди Mashable, се е върнал към предприемачеството. В работата си като журналист и изследващ индустрията, той е разговарял с много предприемачи, събирал е техните мнения и впечатления, които представи от сцената на LeWeb.

Ето какво мотивира хората да се впуснат в предприемачеството:

  • желанието да бъдат шефове сами на себе си;
  • свободата сами да решават как да се развива фирмата;
  • да изградят голяма и печаливша компания;
  • и основното, което е най-вдъхновяващо – желанието да променят света.

(вие сещате ли се за друга мотивация и причина да създадете свой бизнес?)

Три са основните неща, които смущават, според Бен, младите предприемачи, за да се впуснат в начинанието си:

  • Финансовата криза и нестабилност — логично, това е притеснение №1, защото поставя под въпрос дали в следващия момент ще има пари за финансиране на проекта, а потребителите са несигурни дали е изгодно или не да се похарчат средства и да се купи точно този продукт или услуга. Всички усилия са насочени към спестяване на ресурси, вместо за харченето им.
  • Война на талантите — не можеш да изградиш сам своя успешен бизнес, трябват още хора. Трябва да се наемат страхотни инженери. Най-добрите дизайнери. Проблемът е, че най-добрите са вече ангажирани и трябва наистина да бъдат спечелени, за да ви повярват и да се впуснат в начинанието с вас. Но за целта е нужно идеята ви да е уникална, такава, за която си струва. Ако ще правите поредното приложение за споделяне на снимки или за групово пазаруване, откажете се, съветва Бен.
  • Има много идеи. Твърде много идеи. Но не всички идеи трябва да бъдат реализирани, защото повечето от идеите не струват. 50% от тях. Те няма да променят света, защото не са оригинални идеи. Те просто допълват или доразвиват вече съществуващи идеи. Ако бъдат доразработени, те ще бъдат неуспешни и на тях не трябва да им се обръща внимание, въпреки че е по-лесно да се постигнат, по-лесно се събират пари за финансиране (защото са вече познати).

Истината е, че е наистина много, много, много трудно да се промени света и да се направи по-добър. Трите неща, към които е добре да се обърнете, които са водещи към момента и които, според Бен, биха били благоприятни за развитието на идеята ви:

  • Локалната социална мрежа — социалната мрежа на мястото, в което живеете – град, квартал, местни общности. Важно е да се отбележи, че локална не означава непременно свързана с местоположение, а е свързано с географски обособени групи, общности и клубове.
  • Социалният бизнессмесването на бизнес и забавление – Смесването на Холивуд със Силициевата долина и възможностите, които това предлага.
  • Краят на уеб в реално време — което не означава, че всъщност това е краят му, а че имаме нужда от по-добри начини за контрол и обработване на информацията, която получаваме.

В края на презентацията си, Бен Пар даде и 3 съвета на младите предприемачи:

  • Не посаждайте цвете, засадете секвоя – изградете нещо, което ще остане за дълго. Цветето е малко и красиво, то пониква, пораства, разцъфва, увяхва и… изчезва. Създайте нещо, което ще остави следа, което ще остане — секвоята не е толкова красива, няма да порасне толкова бързо, но ще расте, расте и ще оцелява през тежките зими, през трудностите и ще остане за по-дълго време.
  • Бъдете приспособими — страхотните идеи винаги се развиват, както и страхотните предприемачи. Вашето начинание е вашето бебче, но трябва да помните, че не всички бебчета са сладки. Трябва да се научите да получавате критика и да различавате атаката от критиките. Не можете да се придържате завинаги към плана, който сте имали в началото. Пример? Вземете Facebook — днес в него няма почти нищо общо с времето, когато е създаден в общежитието на Марк Зукърбърг през 2004 — непрекъснато се преосмисля, променя, подобрява, еволюира, предлага нови и нови преживявания.
  • Не създавайте компания, изградете кауза — не изграждайте фирма само защото това ще ви донесе печалба и пари, създайте нещо, което си стува, което има значение. Създайте нещо, което ще промени света, нещо, в което истински ще вярвате и ще отстоявате и защитавате, нещо, за което ще посветите времето си и ще работите за него часове наред не само защото това ще ви донесе пари. Пример? Стив Джобс. Да, Стив Джобс беше богат, но това беше резултат от факта, че с каузата, която изгради, той промени света..

Ето и видео на презентацията на Бен Пар, на английски.


гост-блогър по темата предприемачество днес – Димитър Цонев

2 thoughts on “Бен Пар за предприемачеството и желанието да промениш света

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *