свободната класика – за всички

популярните книги за училище – за свободен достъп и в аудио формат – вече са достъпни на openculture.com. Оруел, Шекспир … всичко. разбира се, не говорим за българските класики.

вероятно за 2011-та е нереалистично, но за 2012-та си пожелавам родните министерства на Културата и на Образованието да инвестират в сайт-библиотека, в който да са достъпни в свободни формати родните класици, както и учебниците, всичките за всички класове. за ползване през web, през мобилно устройство – който както му е удобно.

защото класиката е за всички. а образованието и културата са веднага след слънцето и въздуха за всяко живо същество.

дали това може да стане?

писах още: е-книги vs хартиени

4 thoughts on “свободната класика – за всички

  1. опасявам се, че това няма да се случи – и двете посочени ведомства функционират по съвсем различен начин и нямат интерес да създават каквото и да било.

  2. Димитър, позволи ми да не споделя песимизма ти. министерствата се движат от хора. зависи от хората. вярвам в хората. понякога се случват и чудеса. да не е 2012, нека е 2015-та, но ще стане.

  3. не, не иде реч за песимизъм, напротив. Акцентът е върху *създават* каквото и да било – ако някой им предложи готов продукт или проект, който те одобрят, биха го финансирали или дори откупили. (имам подобен опит с МК, може би за съжаление – неуспешен)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *