жените са много добри в управлението

макар и рядко да ги виждаме в управлението (у нас) – жените се справят много добре с подобни роли. най-клишираните примери – Маргарет Тачър и Ангела Меркел, например

смятам, че жените трябва да имат по-голямо представителство в управлението. не с квоти, а с реален избор, по естествен начин. но без квоти нещата ще се случват бавно. затова съм „за“ квотите. това би дало повече самочувствие и увереност, би позволило на можещи и знаещи хора да покажат своите възможности, би повлияло и на други аспекти от обществения и бизнес живот у нас

с риск да се повторя: защо са малко жените в управлението?

  • защото нямат достатъчно самочувствие и увереност, че ще се справят;
  • защото им е вменено, че мястото им е у дома;
  • защото управлението се счита за мъжка дейност.

хайде дами, по-смело.

в полза на тезата, че дамите се справят добре и нямат пречки пред себе си е и снимката на италианската евродепутатка Личия Ронзули заедно с дъщеря си в пленарната зала на Европарламента в Страсбург (снимка Vincent Kessler, подробности – Дневник.бг)

zx450y250_964603

за жените в управлението писа и Ана – тук и в-к Пари – Какво казват влиятелните за квотите

писах още: жените са много добри в бизнеса и новите предприемачи на България

9 thoughts on “жените са много добри в управлението

  1. Основна слабост при жените на ръководни постове е действията им в нестандартни ситуации,за които не са подготвени.Взимането на правилни решения при критични условия е силната страна на мъжете ,затова и по-голяма част от управляващите бордове е мъжка.

  2. Не мога да спра да се смея на орехите по-горе, а минаха 16 часа.
    Ако може, пускай по една такава тема на ден, за чета и си удължа живота

    Сега сериозно
    Когато говорим за квоти в директорските съвети, трябва да споменен че на територията на батковината, те са освободени от управление.

    Управлението има препратка в правенето на информиран избор. Това се учи. Такова бг училище още няма, затова пътуваме да го научим навън. След известно време в преследване на ..изгубеното време по Пруст и в търсене на мениджъра, девет години има-няма, мениджър е ултра рядка порода. В бг, име на списание. Из бг вестници, термин. Наяве – йок.
    Няма го в един бизнес учебник, няма го и като сянка в бизнес училищата, по форуми и дебати. Без разлика от етнос, пол, религия или социален багаж, отсъствието му бележи връх. Инвеститорите си го внасят…инвеститорите си го внасят.
    Знам, тъжно е.
    Няма школа, няма кадър.

  3. Мдаа смешно е, особенно в разгара на кризата,като стана напечено женската част излезе в майчинство ,като по команда.Или гледката на разплакана топ мениджърка безсилна да спаси екипа си.Смях голям.
    Вярно е че се внасят мениджъри(факт е че те са средна ръка,за да предпочетат да се върнат тук),има обаче компании поели по дългият път на обучение на кадрите си по програми разработени по поръчка от световни университети.Това е скъпичък метод,но когато не ти трябват 5 а 50 обучени за практическа работа мениджъри си струва.

  4. Нека отбележим, че последната криза бе създадена от мениджъри,от хора с МВА обучавани как да вземат решения, анализират обстановката и насочват ресурс. Последната криза не падна от Луната, а бе – с години – грижливо отлагана, докато стана невъзможно да се поддържат изкуствено кулисите..нека спомена само Исландия.

    Много опасно и доста по бг вредно деление е мъже:жени в управлението. Още повече когато все още не може да говорим за управление, хайде честно сега.

    Това че някой си е написал СЕО и изпечатал 500 визитки, влиза от лъскавата си кола в дваж по излишно мраморен офис, все още не го нарежда между ония, за които четем в казусите по бизнес училищата.

    В най-добрият случай, говорим за първо поколение предприемачи от прехода. От тях не се очаква много, от тях не се иска много – те са първите. Учим от грешките на растежа. Не го преподаваме, щото няма къде да го преподаваме..колко книги са издадени от предприемачи в кризата. Това дето пречи на трансформацията на предприемачите в мениджъри е формата на мислене, мащаба на пазара. бг е ..една човешка длан.

  5. Животът е колело.Винаги ще има кризи и възходи.Въпросът е как управлението реагира в различните ситуации и дали реакцията зависи от пола.Може да се изненадате от резултатите 😉

  6. Като се замислих, не мога да работя за някой дето не знае да плаче
    Не мога да работя под социопат

    Кризите са нужни, за подмяна и изхвърляне на ненужното. Кризите се случват, щото е сгрешена посоката и сме принудени да въвеждаме правила, за да върнем системата в баланс. Мениджърите имат доста конкретна задача – оценка на риска и действие.
    Нека не прехвърляме дискусията от същност във форма: разлики ще има.
    За късмет, тоя свят не е днес дето е, щото някой е чел. А щото е действал. За късмет, кризите свършват някога и след тях остава само това, дето е трябвало да остане.

  7. Има силни жени, които успяват да съчетаят отговорна работа с грижите за дома и семейството. При това са се доказали в професията си. Примери има доста и в България – Диляна Грозданова, Саша Безуханова, Кристалина Георгиева…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *