december boys, juno, децата (от Могилино, от домовете и извън тях)

знам че рискувам да стана банална
знам, че темата за децата в домовете наду ушите на всички, а хората, които четат блогове в основния си обем са може би една идея встрани от темата, защото са млади, още в етапа, в който децата не са им на дневен ред
но тези две споменати неща не могат да ме спрат да пиша, и пак и пак, защото решение няма, а има хиляди, десетки хиляди пропиляни човешки души / съдби

December boys – идеалистична картина за един декември извън дома за четири момчета-сираци

Juno – идеалистична картина за една твърде ранна и непланирана бременност, завършила с даряване на бебето на майка, която не може да има свое

Могилино ще бъде затворено
80 организации искат затварянето на домовете
институциите мълчат, ако ли не – закриват, това е начина да решават проблема
хората от Русе, където е планирано да преселят децата от Могилино роптаят, все едно децата от Могилино са боклука на София и никой не го ще
8500 деца по официалните данни на ДАЗД има в домовете у нас
лесният начин догодина да са 5000 и да се отчете прогрес е да се прехвърлят механично в други институции, без да се мисли какво става с тези деца след това или да се оставят в друг дом, сходен на Могилино, ама по-добре скрит и този път с изричната забрана чуждестванни и не само журналисти да не се допускат, и там, по естествен начин да …
думата за това е геноцид, нали?
да закрием домовете. има деца – има проблем. няма деца – няма проблем. и нужда от домове няма. и нужда от грижи няма. и разходи няма. държавата ще процъфти. а политиците й – алелуля!

32 thoughts on “december boys, juno, децата (от Могилино, от домовете и извън тях)

 1. Журналистите представиха по изключително манипулативен и грозен начин реакцията на хората от кв. Средна кула. Виждам, че и на теб са повлияли.

  Ще ти задам един въпрос. Ако утре съборят съседния блок и кажат, че ще правят дом за деца с тежки увреждания, ти как ще реагираш? Когато се правят такива неща, трябва да се даде време на хората да свикнат с идеята. А не просто да им я натресат. Сигурна съм, че нямаше да има такава остра реакция. Всъщност реакцията щеше да е същата, независимо в кой квартал на кой град беше решено да се построят защитените жилища за децата. Не си ли съгласна?

  Не е малка работа всеки ден да се сблъскваш с такава гледка. Хората си имат някакви чувства. Какви мисли ще минават през главата на една бременна жена, която всеки ден ще вижда децата от Могилино? Знам, че за повечето хора е трудно да възприемат нормално тежките увреждания. И нито образование, нито възпитание могат да променят тази нормална човешка реакция на страх от непознатото. Тези деца в никакъв случай не са дискриминирани от хората в кв. Средна кула, но просто не могат да бъдат възприети нормално, не и толкова бързо.

 2. Сравнението на реакцията по отношение на децата от Могилино с тази по отношение на боклука на София е много точно. И много тъжно. Не бих могла да го кажа по-добре.

 3. Да ви обърна внимание върху едно друго явление, което повече заслужава думата геноцид. Позагледайте се в младите или семействата около вас – без деца, едно дете, без деца, едно дете, тук-таме, като голям подвиг – две. Повечето от хората го правят не от егоизъм или от нежелание за деца, а защото смятат, че няма да могат да осигурят сносен живот на семействата си.

 4. Ако един мъж реши да се жени или да живее с някоя жена примерно – колко трудно вече е да осигури буквално покрив над главата на жената и детето си. Нормално е да протестират жителите на квартала – на тях дали някой ще вземе да им построи къщи в центъра ? Друг път. Нормално е да си мислят: моите деца с какво са по-лоши? Иле майка за едни, мащеха за други?

 5. Тези грижи, на които ние се опитваме да подражаваме, са възникнали в едни по-богати общества. Преди девети с благотворителност са се занимавали материално обезпечените – обикновено жени на военни, индустриалци, които, освен че са били домакини, са имали и помощници в домашната работа. Вярно, че са имали и повече деца. Наистина тази благотворителност е била в много случаи и показна. Сега често работата в НПО-те си използва като трамплин за политическа и бизнес кариера.

 6. Тук някъде ми изчезна едно мнение. Не че е толкова ценно, но… Идеята за по-малко деца в домовете е много добра. Далеч съм от това, че нищо няма да стане и колко е хубаво ближния ти да се провали. Напротив – и най-малкото усилие в тази насока си заслужава.

 7. Емил Спахийски/Сега е оставил наръчник за употреба на човечността.
  Минал е през града-държава, където различните са убивани, експериментите на нацистите за създаването на арийска раса и е обвинил русенци в недъгавост.
  Странно щото в държавата България, преди много много години, Русе бе единствения европейския град.

  Ако човечността не расте в градове, в семейството ли да я търсим ?
  Възрастта не може да е причина да си встрани от темата Приемливо ли е в европейска страна да съществува Могилино. Освен ако имаш адрес в 4400 и Lost.

 8. Доста тъпа статия на Спахийски. Ако той беше отгледал едно дете от дома, щях да му повярвам. Между другото къде е този квартал на Русе, нямам спомени от него. И в крайна сметка защо се реши Русе – заради чистия въздух и благоприятния климат?

 9. Отгледалите дете имат някаква диплома за човечност ли ? Откога така ?

  Могилино е русенско – нямам друго обяснение.

 10. Още едно между другото – защо великолепните от БиТиВи не купиха земя за строежа на къщите? Целта ни каква е – да изберем по-подходящо място за децата и да учим хората на толерантно отношение към тях или да се покажем пред БиБиСи или „Запада“?

 11. Чернобелият поглед към света не оставя място за грешки, БХ.
  Мисията на тв като тази, базата на съществуване на Бтв, подготовката на програмния й екип не включва упражнения по трасето човечност-жестокост;
  нещата са доста по-прости – хороскоп, времето и мерикански сериали с кофти превод.
  Прескочи до дир.бг и прочети защо наричат медията „жалка“

 12. @Бенихил всъщност няма нищо лошо да се построят върху общинска земя – спестените пари, които щяха да отидат за покупката ще се вложат в по-качествени материали при строежа или за обзавеждането. Нищо лошо не виждам в това.

  Но не мога да се съглася със сравнението между децата и боклука. Не можеш да искаш от някого да се примири с гледката от чуждото нещастие. Просто не е етично да се възмущаваш на протестиращите хора, седейки си в софийския офис пред компютъра и под климатика, далеч от проблема.

 13. Днес, в Хоризонт преди всички,аз и Хр.Мутафчиев изнесохме аргументите
  на писмото, с което БГгражданите, подкрепени от съюза на артистите и Сдружението на писателите се дистанцираме от клака на Масларова.Хич не е важно коя съм аз, много от коментарите, които вмъкнах, взех от тук, от този блог. Някой трябваше да ги каже тия неща в десет минути ефирно време. Майките се ошумулиха нейде…Благодаря и на Лида от Норвегия, която спря да ми пише, но най – силните аргументи бяха от нейните писма до мен. Мутафчиев си изпусна нервите по адрес на евродеп., ама поне ще вдигне врява. Душана отговори, че щяла да носи някакви мартеници от Варна в Брюксел и че искала на 4.март да празнува 3 март????Събрах сетни сила да плагиатствам Линда, че Данъчната декларация на Масларова е сред най-интересните четива на прехода и че там може да открием достатъчно причини, домове като Могилино да съществуват. Нали поетите и лудите( имам предвид мен и Мутафчиев, в този ред:)…
  Имам малко инфо и за Кулата ;

 14. Кулата е далеко от центъра на Русе. В самия център обаче има две места, които от години пустеят, защото не могат да се раберат, кой ще ги изпапка. Едното е старата сграда на у-ще Любен Каравелов, на ул. Л.Каравалов, а другити е на ул. Александровска, централната пешеходна улица на града, на две крачки от един разкошен парк, мястото е голямо, с много дървета, пълно със сгради, едни са за събаряне, други за реконстукция, било е школа за санитари на военните, сега има шивашки цехове, но само част от сградите се ползват – мястото е огромно. Кажи ми сега, чий болен мозък ще преедложи да съборят единственото училище в района на Кулата, след като сгради в самия център има? Нали ще се обезлюди района без училище. Тук, в Испания, ако някой район се обезлюдява, канят семейства, усигуряват им работа и безплатна квартира, само и само да си запазят училището!!!!Защото някой има изгода да настрои обществеността срещу дечицата или заюото не му стига акъла на едно магаре сеното да раздели. Писала съм го вече и го вярвм с цялото си сърце – колкото злини за направени от алчност , ревност и злоба, два пъту повече са направени от глупост.

  И ако баба Пена е проста, на мен ми е жал за нея, но ако кмета или общинските съветници не искат да гледат дечицата покрай къщите си, щото те в центъра живеят, не в Средна Кула, и са решили да се правят глупави и хитри, то аз съм БЯСНА!!!

 15. И аз избеснях. Този път, на сериозно.
  Такова безсилие ме удари, че ми дойде да хвана клавиатурата и я надробя по канта на бюрото.
  Никакъв „епилог“ не тече ! Още сме на пролог – което е обнадеждаващото в процеса. Що ли така нЕам нЕрви

 16. Между другото, какво стана с изчезналото уж британче от стаята си в хотела в Португалия, както обявиха родителите му? Как се разви случая? Все пак БиБиСи и Кейт Блюит като са се загрижили за децата да ни информират и за този случай.

 17. БХ, португалската полиция подготвя за издание наръчник как да НЕ СЕ вземат веществени доказателства от местопрестъплението.
  Последно, родителите се прибраха в Англия.

  Предлагам следващата инфо от ВВС да е какво става с търговищките плъхове, дето опитаха да изядат онова 28 дневно бебе. Какво ще кажеш ?

 18. Безумията нямат край ! Явно.
  http://www.europe.bg/htmls/page.php?id=13018&category=223

  Дискусионен форум „За децата на България – откровено и ангажирано” като част от инициативата “Българските дебати” прави в неделя в Русе Георги Първанов, президент на България.

  Ще бъдат дискутирани най-острите проблеми, свързани с отглеждането и развитието на децата у нас, състоянието на детското здравеопазване и домовете за деца.

  Проявата е по инициатива на Първанов и с негово участие, пишат медиите и допълват: „За участие са поканени представители на държавни институции и местната власт, на неправителствени организации, директори на специализирани институции за деца в неравностойно положение, представители на бизнеса, на средствата за масова информация и др.“

  Форумът се реализира с медийната подкрепа на БНТ, Би Ти Ви и Нова телевизия. Водещи на дискусията са журналистите Ани Салич, Петя Тетевенска и Николай Дойнов.

  Срещата има и „амбиция“, а именно: „да бъде привлечено общественото внимание върху този стратегически за обществото ни приоритет. Да се формулират конкретни идеи и предложения, да се обединят усилията на държавата, гражданското общество и бизнеса в неговата реализация.“

 19. http://www.vsekiden.com/?p=24595
  Филмът за децата от дома в Могилино е част от една антибългарска кампания, но не знам кой с каква цел я провокира. Това каза президентът Георги Първанов при откриването на дискусия в Русе на тема “За децата на България – откровено и ангажирано”

 20. Филмът за Могилино но БиБиСи е направен по каноните на социалистическия реализъм – едно време така правеха филмите за западния начин на живот. Подбрани са най-тежките кадри, монтирани са по подходящ начин така, че да се постигне максимална степен на внушение – и хоп, ето ти социално ангажиран филм. Само че подобни филми са нож с две остриета – вместо да предизвикват разбиране и съчувствие към децата, те внушават отвращение. Няма защо да се чудим тогава на реакцията на хората от Русе, в чийто квартал искат да разположат „къщичките“ на БиТиВи.

 21. Не знам антибългарската кампания ли е, но все пак някой има изгода от това да издържа финансово журналистката почти една година в България, да дава пари за снимане на филм, който не е много евтин и най-вече да хвърля пари за шума около него и разпространението му. Няма да се учудя, ако спонсорите на филма плащат на телевизиите, за да го излъчват – това не е нещо ново.

 22. Обсъждаме друго – откога ловджии на лисици могат да се произнасят по теми като правата на децата ? Или и тази дейност се управлява от оперативни работници на ДС ?

 23. дами, не знам доколко сте следили кампанията ни от преди година, но Гоце и сие вървяха в тази си „акция“ неделна именно по нашите стъпки
  хм, противно, неадекватно, нагло
  да бяха взели прошка от всички деца, повече щеше да им отива

 24. Трябва да има преливане на социалните каузи, а не състрадателното гражданство да влиза от един проблем в друг, без да проследява връзката. Щокиращите и чудовищни факти като този от днес надхвърлят възприятията на обикновения човек и минават под графата изолиран случай. Трябва да има надпартийна фомация, сравнително обезпечена, в смисъл да има средства да действа не само в извънработно време
  Това, което Свежа ми разказа е поразително(Свежа е бг писател, политически емигрант в Щвеция от 25г., има 4 дъщери, една от които със синдром на Даун, общински съветник в Стрьомсдат). Т.г. министър си е подал оставката, защото медиите разкрили, че преди години не си е плащал таксата за обществена телевизия. Напушва ли ви смях?
  За да разбера, защо тези такси са толкова важни за шведите Свежа ми обясни ето това : Медиите са основните механизми за манипулация – зад тях може да стоят финансовите интереси на Кока Кола, на Садам, на Путин и на кого ли не?Новините дори и най-вече се превръщат в пиар. Ето защо щведите гледат обществена телевизия – плащат високи такси за да я издържат, плащат високи заплати на журналистите и всякакви часни или политически финансирания са изключени.
  Прочетете сега какво казва М. Захариев за медиите в БГ. На кого са, кой ги финансира…
  Ето какво може да се направи с малко пари според мен, в каратки срокове. За съжаление за създаване на една такава медия в България сигурно има много пречки, нямам си представа даже какви, но…

  Учередява се награда за късометражен филм на тема: деца с увреждания/изоставени деца/самотни майки/осиновени/ деца в институции
  Награда за 20 секунден клип, сниман с GSM на същите теми
  Награда за есе с различни възрастови групи от 6 клас до университета
  Награда за разследваща журналистика
  Награда за рисунка
  Награда за песен
  Награда за сценарий
  ……………………………
  Награда за социална реклама
  Акцията може да се казва ???

  Така се трупа маса от ангажирани с проблемите на децата хора от различни обществени слоеве( задължително с международно участие)
  Наградите се вмъкват в престижни фестивали в България . Най- въздейсващите кадри от събрания материал се пускат в медиите, билбордове и т.н ,както говори преди време Стайков. Някъде ще излязат безплатно, някъде ще трябва да се плаща…Ангажират се и хора от чужбина, с повече или по-малко пари, може и някой проект да се види.

  Това дето аз не схващам е идва английска журналистка и прави филм за продажбата на бебета друга наблюдава един дом и прави филм за животинското отношение на българи към деца с увреждания и българина дето има деца, дето обича деца и за който е неприемливо децата в Могилино да нямат простичкия избор кои дрешки да облекат, какво да ядят, дали да се къпят или не..все баналности тоз българин вярва че решението е в държавата ?!Изолирайте проблема от импотентността им да управляват. Покажете зъби, стига с усмивки.. Тия деца са български, не на Масларова.
  Една разходка из пространството на опозицията ще ти покаже, че и те са доникъде, не могат да излъчат име и авторитет. Младенов и Елеонора Николова спрятат една нова партия, но им трябват минимум 2г. да наберат скорост.Костов и ДСБ си бият шамари, да не забравят че са живи. България както и спряха еврофондовете може да стане и първата държава, изритана от Евросъюза…И знаеш ли защо са толкова нагли управляващите – защото те лично са на издръжка на Русия. И защо мислиш не признават Косово – защото изчакват Брата да разреши, не е от някаква любов към Сърбите. Руснаците и турците отново си спретнаха едно битаче от нашата родина.
  Ако това превителство остане още две години – България е загубена. И аз нищо друго не мога да предложа на родителите на деца с увреждания, освен да емигрират.В Испания има райони, в които заселват млади семейства, намират им работа, само и само да не се обезлюди района. Защото ако останат са длъжни да използват всички механизми, за да искат оставки. Дължат го на децата си.
  Мирни протести до дупка. И ние, хората в чужбина ще трябва финансово да помагаме за една такава акция, да се обединим, да намерим медии и т.н за това трябват и пари, а като не са партийни трудно се намират – ето да направим един фонд – подкрепа за бутане на правителството…В тая посока мисля.

 25. Хич не ме интересува ще иска ли прошка Първанов, или не дай Боже Масларова… Те не представляват нищо, освен себе си на моменти…Аз не мога да си намеря място, че съм на трийст и кусур години, здрава права, и нищо особено не мога да направя…
  Това е.

 26. Бенихил, не са по каноните на соца, не дей така, това ми беше дипломната работа, все още нещо си спомням. Филмът просто е много скромен и няма никакви напъни да чупи жанра, в който е реализиран.Нито пък изисква някакъв кой знае какъв бюджет. Ясно е. Но пък лично на мен не ми е известно авторката му да е участвала в конкурси и фестивали с него. Така че няма проблем. Има похвати, които са малко изтъркани и лесни асоциации и дрън дрън…да не продължавам, но соцреализъм няма.Няма бе, туй е..

 27. No father figure in the house
  and i’m wonderin’ how i’m gonna work it out

  oh my friends keep on tellin’ me how i don’t need that man but they don’t really understand

  there’s far too many presures in reality but dealing with the pain and stress and poverty
  and i gotta be myself because there’s nobody else for me (ohhhh)

  (heading there with me)[b]sometimes it takes a different kind of love to raise a child[/b]
  (so don’t give up)so don’t give up
  (when presures come down)sometimes it takes a different kind of dream to make you smile
  (so raise it up)so raise
  (hang in there with me)sometimes we need another helping hand to show the ways
  (so don’t give up) so don’t give up
  (when presures come down)sometimes it seems inpossible and that’s why we pray
  (so raise it up) we raise

  [HOPE] seems to be nothing left for me mommas gone daddy didnt wanna be and now im all by myself wonderin where is love or
  should i just give up

  life falls down on me, cuts into my soul but i know i got the strength to make it throgh it all cause im still standin tall
  breaking throgh this wall im gonna give my all

  [HOPE] feelin like a motherless child hankered into my soul its bringing me down cant find my smile on a face of a
  motherless child
  im gonna break down these walls gonna give it my all ya know
  yeah yeah yeah yeahhhh
  (hang in there with me)sometimes it takes a different kind of love to raise a child
  (so dont give up)so dont give up
  (when pressures come down)sometimes it takes a different kind of dream to make a smile
  (so raise it up) so raise it up
  (hang in there with me) raise it up
  sometimes it takes another helping hand to show you the way
  (so dont give up, when presures come down)
  [HOPE] sometimes it seems impossible thats why we pray
  SO RAISE IT UP

  Jamia Simone Nash and Impact Repertory Theater – трябваше да са с оскар за оригинална песен, ама кой ме пита мен..

 28. да поиска прошка за себе си, Първанов, не за децата … за Масларова да не говорим

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *