не всички в студенти са „главанаци“, дори напротив!

обещавам това е последен пост на тема студенти
държа да отбележа, че не споменавам учебно заведение, кои мои студенти, къде (преподавам на няколко места)
това писмо получих докато публикувах оценената с отличен работа, но реших че е добре да го представя публично и да се съглася с Преслава, че студенти, които учат за дипломата, заради родителите си или по други причини, но не и за да научат нещо, такива, които гледат през пръсти на нещата има навсякъде; по-важен е фактът, че у нас днес има наистина добри, умни, амбициозни и креативни млади хора, които желаят да учат, стараят се, влагат мисъл в работата си; щастлива съм, че има/м такива студенти във всеки курс, че работя с такива млади хора, това е истински вдъхновяващо и зареждащо – поздравявам ги и им желая кураж

ето и писмото от Преслава*:

„Здравейте, аз съм Ваша студентка и бих искала да Ви отправя една „здравословна“ критика. Чета блога Ви редовно и, както повечето, много се забавлявам на студентските „бисери“… или поне в началото беше така. До третия пост на тази тема бях съпричастна с мнението на коментиращите, но след това започна да ми идва в повече. Мисля, че чашата преля, когато установих, че половината от въпросите в „Интервюирайте ме, моля“ бяха свързани пряко или косвено с „главанаците“ и“титаните на академичната мисъл“ – студентите (които незнайно как и за мен са успели да сътворят такива „шедьоври“). Не познавам лично повечето от колегите си, но се почувствах задължена:
1. да изразя мнението си като част от колектива
2. да защитя студентите
Според мен хората, които цитирате, не са нито събирателен образ, нито квинтесенцията на студентите, те са по-скоро изключение. Такива изключения ще намерите навсякъде, а дори и в западни университети. Но те не са важни. Те просто са скандални и интересни. И предизвикват реакция. И доста повече активност в блога. Ако това е целта Ви – mission accomplished.
Не това е целта Ви – знаем! Вие сама го казахте/написахте: „Надявам се, че с публикуването им (на „бисерите“, б.а.) помагам на останалите студенти по някакъв начин“. А някои от „останалите“ със сигурност са хора с потенциал и бъдеще. Аз лично съм присъствала и участвала в доста адекватни дискусии във Ваши лекции. Факт е, че има студентски работи, на които самата Вие сте поставяли отлична оценка.

Защото искам да се уча от добрите вместо от лошите практики. Защото не искам да бъда поставяна под общ знаменател с „главанаците“. Защото само така е честно.

Поздрави: Преслава Лъскова

P.S.: От Вашия курс научих много. Наистина. Благодаря.“

Преслава, аз благодаря за смелостта да напишеш това писмо!

*публикува се с изричното съгласие на авторката

9 thoughts on “не всички в студенти са „главанаци“, дори напротив!

  1. Ааама, главанаците на Стругацки са интелигентни, дори по-интелигентни от хората. Така че, изобщо не й е мястото на тая дума тука и се употребява съвсем неправилно.
    Апостол така и не каза какво значи според него. Словотворчеството, нали, ама трябва и повече четене.

  2. Преслава описва себе си като студент, като част от общност.
    Понеже тази общност е под обстрел, от всяка съществуваща медия и дискутиращ с интернет, Преслава чувства нужда да се защити.

    Преслава иска да уважавам избора й, иска да я сравня с колеги в западни университети защото предполага че качеството на аудиторията, качеството на преподаването, на преподаватели, учебен материал, теми..се припокрива.

    Преслава греши.

    Няма да коментирам КАКВО дължат бг медиите на Преслава.
    И дали е смело да сложиш името си под мнението си в защита на една нехомогенна група, която не търси зашита, респект, признание…не знам какво търси, защото не го е декларирала ясно.

    Приемам писмото като атака и опит за цензура на Жюстин. За мен няма съмнение, че Томс приема ролята си на преподавател сериозно. Възможно е, Жюстин да приема ролята си на преподавател Твърде Сериозно, защото друг блог с толкова грижа за студентите, за бъдещето им, за новото от света на маркетинга и технологиите – не чета. Тук може да ме поправите и ми предложите линк.

    В представите ми
    (не познавам Жюстин по друг начин освен чрез блога и споделените тук идеи !)
    темата не бе правопис, не бе лична нападка към някои конкретно.
    Бисерите бе опит за комуникация, както всяка друга тема в този блог.
    Бе протегната ръка в свят за размяна на идеи. Извадени от контекста на блогосферата, интегритета на Жюстин като публична личност, преподавател и човек на перото, тия теми биха били точно това дето Пресава описва – мисия по привличане на трафик.

    За разлика от Преслава, аз не се забавлявах на бисерите. Не ги намирам нито за скандални, нито за интересни. Може да е щото в западните университети, където завърших ги няма и на мен не ми се налага да чувствам задължение да защитавам някого.

    Видях ги в света, дето обитаваме тук – и ми се сториха послание от едно минало свършило време. Спомних си за баба си, фолклора на седянките, но нищо не ме наклони да си мисля че това е писано от млад човек преследващ академична кариера.

  3. Може би в Русия думата „главанак“ би звучала по-различно, но на мен ми беше разяснено, че в България тя идва от харманлийския край и означава „див селянин“ (с риск да бъда атакувана за употребата на „селянин“, но се надявам, че разбирате какво имам предвид). Не мисля, че има нужда от семантични спорове тук – аз просто определено усетих негативната конотация (ако само аз я усещам – извинявам се за неправилната употреба на думата)

    В оригиналния вариант на mail-а си личеше ясно както целта му, така и конкретната общност, която имаше нужда да бъде защитена. Поради известни съображения някои части бяха махнати/редактирани, което до някаква степен наруши скелета и ритъма му, но оределено тезата на Преслава се вижда.
    Писмото не беше опит за цензура, а израз на свободата на словото и правото на отговор. Преслава по никакъв начин не се стреми (а и не мисля, че има право) да атакува или поставя под съмнение сериозността на Жюстин като преподавател – Преслава ЗНАЕ каква е Жюстин като преподавател и и е изключително благодарна.
    Май Преслава приемаше постовете и най-вече коментарите към тях повече като атака към студентите, отколкото като опит за комуникация (много точно дефинирано от in2h20 – благодаря за коментара) без да осъзнава, че не е споменато нито учебното заведение, нито конкретни факти. Със сигурност възприемането и интерпретирането на постовете от човек, имащ пряка връзка с главните действащи лица, е по-различно от възприемането и интерпретирането им от страничните наблюдатели. Но ви уверявам, че сега тя вижда the big picture доста по-ясно 🙂
    Преслава все още не може да сравни обучението в България с това в западните университети, затова се опитва да го оцени само по себе си. И тъй като Преслава е оптимист (надявам се и оптимист да си остане)се хваща и за малкото истински и ценни неща и хора в нейното обучение (едно от които е курсът на Жюстини и самата Жюстин).
    Преслава слага името си
    1.защото първоначалната му идея беше да е личен mail до Жюстин
    2.защото, колкото и странно да звучи, Преслава се чувства част от тази общност и не се срамува от това
    Толкова за/от Преслава

  4. дами и господа,

    големи страсти се развихриха, от една страна се радвам, че се въвлече толкова емоция – означава че образованието (в частност висшето) не ни е безразлично на всички нас, от друга обаче, като виртуален домакин на тази сбирка и дори по някакъв инициатор се чувствам неловко

    Преслава, както и останалите студенти, които знам че четете, нищо че не пишете – бунтът ти е разбираем, аз лично му се развам изключително много, той показва позиция и то смело изразена, а съгласието да го публикувам показва още по-голям кураж!

    Преслава, махнах само името на учебната институция, защото не мисля че е редно да намесваме и нея; Преслава, благодаря за добрите думи, надявам се наистина да ги заслужавам; Преслава, г-н Апостолов само е минал от тук мимоходом и е ръснал това „главанаци“ без много да влага мисъл, според мен който и да е млад човек или въобще човек не би могъл да бъде наречен с подобна дума; виж обаче Виктор, като възпитан човек опита да интерпретира нещата в позитивна посока

    отново, не исках с всичко това да предизвикам такъв шум; исках да посоча съществуващи проблеми, на които много хора не обръщат внимание, а после се чудим защо няма специалисти и защо завършили ПР специалисти (независимо в кой бг университет) пишат „слетобет“ (истински пример от личната ми практика); аз се възмущавам от това и не искам да е така

    естествено, както вече писах, фактът че има доста слаби студенти, немотивирани, нахални, неграмотни (предполагам винаги и навсякъде е имало) не означава че всички са такива и слава богу! ти, както и доста от колегите ти сте умни, начетени и имате голямо бъдеще – вярвам във вас, затова и съм се заела да преподавам, защото знам, че всички ние имаме нужда от вас и то не утре, още сега

    благодаря ви!

  5. Една образователна система, две идеи за аудиторията й :
    Мнозинство от слаби студенти, немотивирани, нахални, неграмотни
    или
    от добри, умни, амбициозни и креативни млади хора
    Всички те в една аудитория.
    Само аз ли виждам проблем извън реториката на темата ?

    Кои бяха изключение,а не правило че взех да се обърквам – първите или вторите ? Щото ако слушаме работодателите, нещата в Б група са зле. Мнозинство били.
    Ако четем преподавателите, нещата в А група са безнадеждни.

    Преслава взема нещата лично, пише личен мейл, изявява се като говорител на група
    – същата група читатели, дето не се обаждат под Могилино, Рила или друга гореща тема –
    и се пита човек, свободата на словото да не е минала в „моето мнение е миродавно, щото съм в ситуацията“

    Още не ми е ясно от какво е част Преслава ?

    И, споко. Всички сме живели в държавата свободна от свободи. Включително свобода на словото.
    Всички ни е даден шанса да се променим, да отворим ума си за възможностите от света навън, да дискутираме с хора различни от нас.
    Само тези минали в защита на старото, познатото и цензура на различния остават непроменени.

  6. bogus, да … за първия параграф: всъщност едните, т.е. първите не са или изключително рядко са в аудиторията …
    иначе като работодател – …

  7. През цялото време дискутирам от позицията на получател на университетския продукт. Някой ден Преслава ще е в нея. Темата ще изглежда по друг начин.

    Светът не се дели на две групи, цветовете са повече от бяло и черно.
    Мястото бг страда. Много се говори, малко се казва и нищо не се прави.
    Опасността почва, когато младите приемат че нещата са черни или бели, света е от две групи и вложат всички усилия да спрат диалога.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *