и изкуството да продаваш книги

години наред си купувах книги само онлайн. книжарницата беше books.bg, избирах си редовно и ми ги доставяха. после последните поръчки нещо не дойдоха, опитах и с други онлайн книжарници, но не останах доволна и минах на класиката – офлайн книжарниците.

обичам книжарниците
защото в тях мирише на книги, на хартия и мастило,
защото в тях е тихо и книгите създават неумоверен уют,
защото можеш да потънеш с часове, без да усетиш как ще излети времето,
защото там има толкова много книги, дори и в по-малките книжарнички, и винаги поне няколко, които да купиш за себе си или приятели, или просто ей така,
защото почти винаги наоколо има магьосник-книжар, любезен човек, който е повече книжен плъх от теб, чете всичко, което мине през ръцете му, има мнение, от местата, по които се заглеждаш из редовете с книги вече знае какво харесваш и веднага ти подсказва какво ново е излязло и може би не си го прочел и би ти било интересно, или нещо важно, което си пропуснал, а после си говорите и за други книги и автори, книгоиздаването, кориците, преводите и какво ли още не, а другия път като се мернеш наоколо си говорите за последната закупена книга и после за следващата и следващата

ето такова е усмихнатото момиче, чието име не знам, от Писмена на НДК
такъв е и симпатичният човек от книжарничката на Оборище, срещу Испанската

ако всеки работи това, което обича
и всички, които продават книги ги обичат
светът ще е едно по-добро място, сигурна съм.

2 thoughts on “и изкуството да продаваш книги

  1. Аз не чета. Или поне не художествена литература. Преди четох по много и от всичко, но напоследък спрях. Не е от липсата на време или място. въпреки това обичам усещането на книгата. Особенно като мирише на нова или когато са по много наредени в библиотека и усещаш някаква уседналост и десетки стотици години пропити в кориците и дървото на лавиците.

    Във Франкфурт бях попаднал на кафе, което беше и книжарница/библиотека. Беше мнгоо приятно, защото си сядаш и можеш да четеш каквото и колкото си искаш. Всъщност повечето книжарници тук са така – големи, с кресла и можеш да изчетеш цяла книга, ако имаш време. Повечето обаче започват книгата и като ги грабне, си я купуват за вкъщи.

  2. Я, ама то books.bg съществува още и да же изглежда по същия начин от преди 6-7 години. И аз предпочитам книжарницата до нас, става в пъти по-бързо от онлайн, а преди доста пазарувах през books.bg. Сега може би сайтът на Пингвините и Хеликон работят добре, но не съм пробвал.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *