ще помогнат ли sms-ите на Могилино?

дочувам, че е стартирала дарителска sms кампания за децата в Могилино, мащабно нещо, по една от най-големите телевизии …

и потръпвам, недоумявам, отвращавам се 🙁

пари ли са нещото, което липсва на тези деца? и купува ли се с пари това, което им липсва?

нека припомня, че въпреки всичко никой министър не подаде оставка; бе обявено, че домът ще бъде закрит; а ние пускаме sms-и, нека!

7 thoughts on “ще помогнат ли sms-ите на Могилино?

  1. Най-после някой да се реши да го каже. Аз опявам на местно равнище, но виждайки еуфорията, обзела зрители и творци, направо се чувствам като „ненормална“, задето не виждам смисъл от цялата работа, а само един грандиозен ПР. Сега си позволих да публикувам статия по темата на Любослава Русева, която казва доста нелицеприятни истини:
    http://sami.zavinagi.org/blog/?p=56

  2. Не знам кой дресира народонаселението, че с sms може да се реши какъвто и да било социален проблем.
    Тече едно ръцемиене и отхвърляне на виновност, впрегнато в де-що технология е измислена.

    Продължавам да твърдя, че експертен панел ТРЯБВА да опише проблема и ще ти дам един нов аргумент за това. Изоставените деца на България са МНОГО ПОВЕЧЕ от официалната статистика. Баклава е поредното доказателство. Белгия кипна втора и поиска ревизия на членството на бг в ЕС. Членките на ЕС са 27, филмът е показван дотук в две държави извън бг.

    И като си говорим за ревизия, такава още не е поръчана или извършвана в домовете за деца.
    Официално и неофициално НЕ СЕ ЗНАЕ какво става. И пет милиона смс да пратиш, няма как да се докаже, че правиш разлика.

  3. В първоначалната идея за експертния панел писах, че дискусията трябва да се ограничи с Могилино. И да не се излиза с решение за ВСИЧКИ домове, да не се генерализира проблема с изоставените деца въобще.

    Днес чета че съм в грешка. Има изследване какво се случва и то реди така :

    24 часа” съобщава за резултатите от изследване, направено сред тинейджъри на възраст между 13 и 19 години. От него става ясно, че в България има места, където 60% от родителите са на гурбет в чужбина и са оставили децата си на отглеждане от баби и лели. В дълбоката провинция по-малко от половината деца са виждали морето, а 1/3 никога не са били в голям град (областен център). Според тийнейджърите училището не е добро място – то не дава образование и не подготвя за живота. „Младежите „виждат“ ромите не толкова като етнос, колкото като начин на живот и поведение“, обясни Йордан Йосифов от „Български инициативи за развитие на детето“, четем още в „24 часа”.

    Въпрос
    колко смс решават проблема ? Чий е проблема ?

    Отговор
    на работодателите през 2012. Ако някой се е припознал, да почва да действа (коментарът не е морализиращ, както вече писах някъде – в неделя белия ми кон е на паша)

  4. Ааа, Sami, и аз съм от ненормалните, още за коледата на Гоце ревнах. Ама какво да се прави, народа прост, живота … знам ли какъв е… 🙂

  5. Виктор, и аз писах за коледата, много сме! 🙂 ама за жалост – малко, за да оправим поразиите тук

  6. SMS е най-лесния начин да отметнем порива си да помогнем, без да сме отделили време да вникнем в проблема. А той не е толкова пари, щом се изясни, че в Могилино всъщност са се вложили пари за подобряване на базата. Въпросът е на бездушие/манталитет на хората, лошо управление, незаинтересуваност към проблема на цялото общество, липса на система създадена от държавата, така че да не се изоставят в дом децата със специални нужди.

  7. http://www.focus-news.net/?id=f8296
    и отговор от любимия ми министър за оставка
    Гергана Грънчарова: Днес ще бъде второто ми посещение в Могилино. Това не е част от моята професионална работа, но за мен, като българин, първата реакция е, когато изгледах този филм, който е абсолютно потресаващ, беше да отида там. Не смятам, че проблемът на Могилино е материален и никой не може да ме убеди в това. Да, прекрасно е, че българската общественост се събуди, хубаво ще бъде, ако един такъв филм, въпреки различните интерпретации, послужи за мобилизиране на обществена енергия за децата в такова положение изобщо, но не смятам, че материалните проблеми са в центъра на проблема с Могилино.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *