Ослепелите мъже не умеят да се бръснат сами

гост-блогър – моят добър приятел Виктор

Ослепелите мъже не умеят да се бръснат сами, а ако са достойни и със силен характер, трябва да се удавят, като оставят на брега горната си дреха и предсмъртно писмо. Това беше според мен внушението от един филм, който снощи телевизия BTV излъчи.

Седя си аз, редя си книжки и си ровя по диска, и дочувам нещо за сляп, ослепял, реплики от сорта „Когато разбрах, че ще ослепея…“ и т. н. Това ме засяга лично, обижда ме, защото аз се имам за достоен мъж, винаги съм се бръснел сам, и преди да ослепея и след това, а предполагам, че повечето слепи мъже спокойно се бръснат сами, при това не по-лошо от виждащите. Нека хората от тая телевизия заповядат, да им покажа, може да донесат и бръснач, ще го използвам по предназначение.

Преди да ослепея, или по-точно, когато разбрах, че ще ослепея и аз съм мислил за самоубийства, но ето, жив съм, и какво сега излиза според внушението във филма? Слабохарактерен съм, защото не съм имал мъжеството да се удавя.

Според мен с излъчването на този филм телевизия BTV уврежда доброто име на всички слепи мъже, представя ни пред света като хора, които не умеят да се избръснат, а когато опитат, нарязват се страшно и в крайна сметка се самоубиват, при това не се гръмват в банята, а отиват да се удавят. Ами какво ако няма наблизо водоем?…

И така, прочее, смятам да поровя и да изпратя копие от това писмо до и-мейл на BTV, да поискам да ме реабилитират, като в някоя от централните си емисии съобщят, че слепите мъже се бръснат спокойно, дори могат да бъдат полезни на обществото и не е необходимо да се давят. И изобщо не ме интересува това, че филмът не е правен от BTV, и че мнението за слепите мъже на екипа на телевизията може би не съвпада с внушенията във филма, че аз не съм схванал сюжета, не съм вникнал в сложните мисли на режисьорите, сценаристите, каскадьорите и дубльорите… Нито пък ме интересува, че Слави Трифонов май търсил щраус, който да се съгласи да го носи на гърба си, че да влезе по-зрелищно в студиото. Още повече, че сигурно още има следи по интернета от онова време, когато се разчу, че шоуменът Слави щял да ослепее, та даже хората взеха да ме питат как да му записват книги в MP3, че да слуша.

А сега ще се поинтересувам има ли някаква възможност да се обърна към съда, за да поискам чрез него от телевизия BTV да си понесе отговорностите по този случай.

Иначе, в тая телевизия нямало агенти на службите на тоталитарната държава, милиционери, какви там още. Хубаво, браво.

12 thoughts on “Ослепелите мъже не умеят да се бръснат сами

  1. Браво, Виктор!

    Подкрепям те в този поход срещу глупавото насаждане на стериотипи и дискриминация.

  2. Да кажа в интерес на истината, че изобщо не зная нищо за този филм, може и хубав да е бил, но докато слушах с половин ухо, щракайки си по клавиатурата, това ми остана в съзнанието от него, което и пише по-горе. Тази телевизия иначе е от дейните, ако мога така да се изразя. Рекламите може би идват малко в повече и страшно дразни това, че когато почнат реклами, звукът се усилва чувствително. Това също е обидно.
    Ето малко от историята, едно време от тази телевизия ме объркаха със софийския университет „Климент Охридски“. По-точно, объркаха сайта ми с този на университета, та съм уточнявал, даже им се обадих по телефона, а те ми намекнаха, че не трябва да съм недоволен, а може би да се радвам… сигурно са искали да кажат, че са направили безплатна реклама на сайта ми. 🙂 Мерси, няма нужда.
    „10 юни 2003 – Вечерта на 10-ти юни по телевизия BTV стана малка грешка. Вместо URL-а на библиотеката при Софийския университет „Св. Климент охридски“,
    беше прочетен адреса на този сайт (123.dir.bg). Това стана, по повод специализираните услуги за хора с увреждания, които въпросната библиотека въвежда.
    Ето и адреса, който трябваше да бъде прочетен:
    http://www.libsu.uni-sofia.bg.
    Ето и e-mail-а на Университетската библиотека:
    lsu@libsu.uni-sofia.bg.“
    Тогава сайтът ми беше на този адрес на dir.bg, сега е bezmonitor.com, и някак жалко е, че не съобразих и като изоставих адреса на dir.bg, сега го е заел някакъв човек на име Малин Малинов и като че ли някак не му отива. 🙂 Прочее, там с години този Малин нищо интересно не е поставил, даже май съвсем нищо, някакъв блог, в който понякога питат за старото съдържание на адреса.
    Та така със слепите, телевизиите, щраусите, книгите и малините. 🙂

  3. Докато все още в Вългария има „степен на инвалидност“ и наричаме хората с увреждания – инвалиди (invalid = невалиден), Виктор ще има нужда от подкрепата на всички нас, за да защити правата си на достоен и „нормален“, като всички нас човек. Медиите и социума в България имаме нужда от социални кампании и комуникация в тази посока, за да се научим да приемаме различните и да се отнасяме с респект. малко дълго стана… иначе има още какво да кажа…..

  4. Ot tvoqta usta, v bozhiite ushi…Ta posle dano Bog se smili i vnushi na vseki TV redaktor, che dori i da e publikuval samo edna lyzha v izdanieto si, za da ostane myzhestven, trqbva publichno na ploshtada da se razkae, da si posipe glavata s pepel i da ide v manastir do kraq na zhivota si, za da izkupva greha si sys sadene na zele i domati.

  5. Благодаря. 🙂 Лично на мен думата инвалид не ми звучи обидно. По-неприятни са ми разни сложни изрази от рода на хора със специални потребности или възможности… По-важно е наистина обществото да разбере, че не всеки сляп, глух сакат и прочее е неспособен да направи това и това, да работи и да е полезен също. Между другото един много любезен полицай в метрото в София онзи ден реши, че е необходимо да ми каже, че има асансьор, ако искам с него да сляза, да не би да ми е нещо неудобно с ескалатора. А аз предишния ден показвах на щерка ми как може човек да се спързаля по ескалатора като се разкрачи и стъпи на лайсните отстрани. 🙂
    А по повод дискриминацията, любимите ни мобилни оператори наскоро направиха така, че ако набера номера, за да си чуя колко пари имам в картата, ще ми взимат стотинки. Това до преди около месец беше без пари. Безплатния вариант не се изговаря а се изписва на екрана. Това си е май нещо като дискриминация. Е няма да купувам апарат с операционна система за няколкостотин лева и говорящ софтуер за още толкова, така ще си карам.
    Май вече е дошло време да си се обръщаме към съда и за такива работи…

  6. Викторе, трябва да се обръщаш към съда! Разбира се, че е дискриминация това с безплатния вариант. Само, ако видят, че имат нещо да губят, биха направили това, което ние смятаме за правилно.

  7. Що се отнася до мобилните оператори, да ви кажа, едно време, като им писах за кода в картинка при изпращане на безплатни есемеси от сайта им, реагираха много добре, премахнаха кода в картинка за всеки сляп човек, който им писа, за неговия акаунт само. Но сега пак ли аз да им пиша… Има сума организации на и за слепи, ще изчакам тоя път да им дам възможност да свършат някоя полезна работа и те, стига са харчили пари, давани в името на слепите, пък за какво се харчат, не винаги е много ясно.

  8. ВъпросТната телевизия продължава със слепешката струна, дърпа я яката. 🙂 Оня ден слепият се давеше, защото не можел да се избръсне, днеска слепият е супермен, карате владее, жените го харесват, леле-леле. 🙂 Филмът е май „Дявол на доброто“, или нещо от сорта… Уффф… Очаквайте „На безимянных высоте“, Алексей Мересиев, Островски, прочее героизми, простотии и епоси. 🙂 Няма да се обаждам повече, че току-виж, телевизията си сверява популярността през интернета и вмъкне още подобни сюжети и програми…

  9. То покрай американските простотии, съветските филми по някое време ще започнат да ни липсват. Но нека показват, да има, нали затова се борихме, дето викаха едно време баш червените борци. 🙂

  10. Аха, говорим за Daredevil
    За Бога ! Това е в същата категория като Спайдърмен, Батман и Супермен. Внуците ми (2, 4 и 11 г) се увличат по този тип фантастика.
    Боксерките им са с тия комикси.
    През цялото време си представях че дискутираме нещо сериозно

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *