за учителите и за таксиджиите

/един безсмислен пост/

учителите и те като таксиджиите напоследък, силово го дават

не знам кой крив и кой прав, но искам хората да живеят достойно, както и достойно да се трудят

приемам стачката като форма на свободна волеизява, но не приемам инатенето и извиването на ръце
смятам, че човек трябва да е отговорен и поемайки да върши нещо да го върши достойно и доколкото е възможно добре

смятам, че поведението на учителите в последните дни е проява на незрялост, каквато на таксиджиите някак по-им е простена

Боян – Петър: учителите – изнудвачи или жертви?

Йовко: за Мерцедесите и някои други разлики

Лидия: покрай учителската стачка

5 thoughts on “за учителите и за таксиджиите

  1. Незрялост ли? Или най-после узряха, че политиците от друго не разбират? Дано да не спрат! Ей това може да е майтап, ама май е истина!e-vestnik.bg/2270

  2. Едно не ми е ясно… от няколко дена следя различни форуми и сайтове за „Проблема“ с учителската стачка. Защо всички, които толкова много критикуват образованието и учителите не могат да пишат на правилен български език? Препинателни знаци се раздават насам-натам безразборно, думи сгрешени… еее, толкова са тъпи тия „очители“, направо не „засложават“ да получават нормална заплата, отговаряща на нормален живот.

    Ученик съм. И съм с две ръце за каквато и да е стачка в конкретния момент, която да е свързана с повишаване на жизнения стандарт на хората. Защо наистина не се възропта срещу стачката на шофьорите на градския транспорт? Гледам преди месец табела – „Търсят се кадри за назначаване на шофьори на автобуси. Начална заплата – 700 лева, добавки до 300 лева“. Не, че един шофьор не заслужава 700 лева.

    Напротив – заслужава си ги, и още как. Защото и неговото е труд като на всеки друг. Но един шофьор те вози от точка А до точка Б, докато един лекар, който учи и специализира към 10 години, че и повече докато стане квалифициран кадър, те води от точка СМЪРТ към точка ЖИВОТ. Е, нека не споменаваме колко получава лекарят.

    Има оплаквания, че младото поколение е тъпо. ДА, тъпо е. Но аз в моето училище не съм видял един учител, който да не иска да преподаде нещо на учениците, които на свой ред са страшно незаинтересовани към каквото и да е. Уви, лошото на „възрастните“ е, че обичат да говорят, без да знаят практически за какво иде реч. Днес тийнейджърите знаят кой е Азис и не знаят къде е Дунав, НЕ защото не са им го преподали, а защото не ги интересува. Чалгата, Бритни Спиърс и „модерното“ – деградацията, която се излива на талази от телевизия и медия, ето нещата, които могат да се обвиняват на воля. Именно проблемът е там, че днес е по-„яко“ когато стоиш в кафенето, пушиш цигара и пиеш кафенце, работиш лятото като сервитьор/ка и не ти пука за Аристотел. Днес е по-яко да пригласяш на Ивана и да зяпаш гърдите на Ан-Джи, отколкото да научиш коя е столицата на България.
    Днес никому няма да направи проблем, ако някой напише, че Робинзон Крузо е „кораборушенец“, ако се смята, че хипарите са модерни обувки, ако навред цари убеждението, че връх Еверест е най-високия връх в България.

    Не коментирам начина на представяне на стачката – не съм запознат подробно, знам единствено, че към нея има насочени много негативи. Мисля, че е крайно време духовното – знанието, изкуството, стремежа към общата култура (макар и разтегливо понятие), – да бъдат издигнати над останалите неща.

    Защото именно ТОВА ни прави хора – четмото и писмото. Иначе досега да сме си останали при австралопитеците.

    Тъжно ми е, когато чета в интернет толкова негативни мнения за хора на духа, към които някога се е издигал култ. Жалко е да се прочете това в държава, която мисли да дърпа напред.

    Искрени поздрави,
    Георги.

  3. Георги,

    явно нещо се съм се изказала правилно – аз съм ЗА достоен живот, нека шофьорите взимат 700, нека учителите взимат 1000!

    майка ми е учителка, вече в пенсия, но имам респект към професията (а защо не и призванието – учител), не само поради този факт и знам, че винаги учителите са били с долен праг на заплатите, което е унизително

    съгласна съм с повечето ти аргументи

    против съм на формата – именно стачка и съзирам в нея по-скоро манипулация отвън

    помисли и за първолаците, например, първите учебни дни са примес на любопитство, възторг, страх от новото, вълнение, че вече си станал голям и ходиш на училище – и бам, магията спира, грубо сравнение – все едно тъкмо да си си отворил сладоледа и да си близнал така желания вкус и бам – взимат ти го

    първолаците – те не са виновни за всичко това, достатъчно малки са, за да разберат какво е стачка и защо никой не им дава на любимите им госпожи повече пари …

    ако попиташ моя син за парите, ще ти каже, че ги дават в банката или в работата и ако иска майка му да взима повече пари, за да може да му купува например повече или по-хубави играчки – мама ще трябва да работи повече, така ще каже

    за неграмотността съм на твоето мнение, а за грешките при писането ми тук съм споменала в ‘уговорки’

  4. Ох, сега като прочетох мнението си, осъзнах, че звучи обидно и не съм се изразил правилно. Всъщност, това е цитат към един от многото блогове, където непрекъснато се говореше против учителите и относно това, че те били най-низшото стъпало на живота.
    Тъй като писах дълго време този пост и реших да го споделя и тук… 🙂

    За първолаците сте напълно права! Племенницата ми доста дълго време очакваше този ден и тамън когато се зародиха идеи за стачки с приятелката ми си говорихме точно на тази тема – как ще се почувства тя ако дълго време е искала да ходи на училище и накрая… училището го няма.

    И аз по принцип съм против много форми, но как другояче можеш да накараш някои хора да погледнат… трезво на нещата? Не знам какво конкретно постигна стачката за Странджа, но поне знам, че след нея правиха няколко промени в закона (например).

    Иначе – за правописа нямам нищо против, всеки може да пише както иска и много често изяждането на букви не е израз на не-интелигентност.
    Репликата ми беше просто насочена към една майка, която се „уплаквала“, че „очителите“ не научили децата и на „ништо“.

    Поздрави!

  5. 🙂 радвам се и се чувствам реабилитирана :))

    просто в стачката виждам повече политика, отколкото смисъл, наистина
    смятам, че имаше и други форми на протест, които биха били по-ефективни

    ако вървиш с рогата напред, най-много да разкъсаш нещо, но не и да постигнеш напредък, а те сега – с рогата напред

    от друга страна предполагам е трудно икономически изведнъж на цял сектор да се вдигнат заплатите със сто процента

    монетата винаги има две страни, а животът – най-малко две
    🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *