ДЕОС в първо лице: Емил. Промяната е в нашите ръце.

Emil-DEOS

Емил Георгиев е юрист и представител по индустриална собственост. Има своя кантора в София, където се завръща след дълги години в Австрия. Днес е сред основателите на новия либерален политически проект ДЕОС.

Какво те мотивира, накара да се върнеш в България след дълги години в Австрия?
Търсех промяна най-вече в професионален план. Към онзи момент (2011 г.) все повече премислях създаването на свой собствен бизнес. Смятах момента за подходящ поради две причини: (1) бях натрупал сериозен опит в сферата на правото и информационните технологии и (2) нямах обвързаности, които да ме задържат на едно определено място. Разговори с близки приятели и семейство само затвърдиха решението ми да скоча в дълбокия и студен вир на предприемачеството.

Какво харесваш в България каквато е тя днес?
Харесвам многообразието в обществото, което някои недобросъвестни политици и журналисти наричат „разделение“. Харесвам социалния живот и произтичащите от него възможности за бизнес.

Кога България ще се промени? Какво е нужно, за да се случи това?
Впечатлението ми е, че за времето на моя престой в чужбина, България се промени много. Промяната винаги е по-видима отвън, отколкото отвътре и това е съвсем нормално. Малко като ситуацията, в която родителите някак си не забелязват как детето им расте, но това пък винаги прави впечатление на роднините, които го виждат само 2-3 пъти в годината.

Иначе истинската промяна (онази за която все се говори) ще настъпи едва тогава, когато всеки я превърне в своя кауза. Да вземем за пример отпадъците, които ни заобикалят буквално навсякъде. Проблемът с тях ще решим устойчиво, когато (1) всички полагаме грижи да ги хвърляме само, където им е мястото и, което е още по-важно, (2) по свой почин и доброволно започнем да ги събираме и почистваме.

Промяната, с други думи, е в нашите ръце. Това трябва само да го осъзнаем и да се възползваме от него.

Какво е ДЕОС за теб?
ДЕОС е общност на свободни и отговорни хора. Там сме, защото вярваме, че надграждането в демократичното общество е възможно единствено по политически път. Защото знаем, че можем да прекратим много от досегашните порочни практики и с личния си пример показваме на обществеността, че няма пречки участието в политическия живот да бъде прозрачно, отговорно и отчетно. Защото осъзнаваме колко важни за обществото ни са безпристрастното правоприлагане, образованието и устойчивото икономическо развитие. Защото знаем, че можем и не се свеним да искаме доверие и подкрепа. От всички онези, които искат да  бъдат дейни, като подкпрепят дейните като нас.

Споделяш нашите идеи? Научи повече и се присъедини към ДЕОС още сега!

#ДЕОС #проект500 #промяна #България #бъдеще