предизвикателство за пишещите – новелови 09

остава по-малко от месец до крайния срок за литературното предизвикателство за млади авториновелови награди 2009 – подробностите са тук, а това са споделени мисли на трима от победителите в предните издания на конкурса

Биляна Атанасова: Каквото и да каже човек относно спечелването на която и да е награда, все ще е клише, разбира се, че носи удовлетворение, радост и самочувствие. Всяко явяване на конкурс е смелост – да се покажеш, да застанеш зад творбата си, дори ако не спечелиш или дори най-вече тогава. Новеловите награди са, според мен, една от малкото отворени врати за младите автори у нас – стига да имат смелостта, винаги могат да излязат през нея като победители. Пожелавам успех на конкурса и на всички участници и с интерес ще следя неговото развитие!

Евгени Филипов: След завършването на конкурса нямам нови издадени произведения (за съжаление). Вмомента на компютъра ми отлежава завършения ръкопис на роман, по който обаче ме очаква ужасно много работа.
Силно се надявам тазгодишните участници в Новеловите награди да са още повече! Бих искал да споделя, че няма по-невероятно чувство от това, да видиш произведението си издадено в хартиен формат. Каквото и да се говори за компютрите, нищо не може да замени една книга, паснала в ръцете на човек. Смисълът на конкурса обаче не е това да те издадат, нито пък паричната награда. Това, поне според мен, е само повод да седнеш и да сътвориш нещо. Героите и историите, които оживяват сред играта на думите – ето това е истинското удоволствие на писателя.

Елица Бонева: Когато преди една година видях обявлението за старта на конкурса „Новелови награди“, първото което изпитах, беше страх. Но съвсем не се уплаших от самия конкурс – напротив, мислех, че да участвам, е нещо съвсем естествено, както би трябвало да е у всеки млад човек, търсещ пътя до своите думи.
Писането на новела е сериозна възможност младите да надмогнат страха от големия текст, за да се гмурнат в радостта, която писането може да им донесе. Докато съчинявах новелата си „d’Ева“, живях историята и изпитвах тръпка, че думите ми се дърпат и трябва да търся свои начини за разказвачество.
Не съм мислила за самата награда. Фактът, че такова престижно жури ще разглежда новелите, ми беше достатъчен стимул.
След като книгата стана факт, получих десетина писма от хора, които са прочели новелата ми, споделяха впечатления или просто искаха да ме поздравят. За времето от тогава публикувах два разказа и сега подготвям сборник с работно заглавие „Пирографически упражнения“.
Конкурсът сам по себе си е литературно предизвикателство и шанс да повярваш на себе си.
Успех на новелистите в тазгодишното опитомяване на таланти!