над 8600 деца в институции

в Европа в последните седмици България се споменава с едно – Могилино
който още не е гледал филма – да го направи!

Филмът е на BBC, кадрите са потресаващи

над 8600 български деца да настанени в институции! това са официалните данни на Държавната агенция за закрила на детето (по неофициални данни броят им е значително по-голям!)

в Могилино виждаме болни деца, а в нашия филм, с деца от дом Надежда (Младост, София) – здрави, но всички с една съдба и всички с една мечта – мама

вчера бях на конференция по темата в НДК, представяха се доклади от изследване по проект, включващ пет държави – България, Литва, Румъния, Франция, Италия. бяхашефовете на Юнеско и Председателя на представителиството на ЕС у нас, както и италианският посланник и въпреки това обявените по-рано г-жа Масларова и г-жа Местан не бяха дошли, бяха пратили заместнички, които повториха сценария от писмото в края на филма на BBC, не са добре нещата, но ние сме направили мнооого, за да ги докараме до този хал, бяха много по-зле – не ги е срам! не знам колко пъти който и да е от управниците ни е бил в дом, пък било то и за здрави деца, предлолагам нито един път – срам!

България е страната с най-голям процент деца в институции – 1 от 15 деца е в дом!!! некаприпомня, че тези деца, 98% от тези деца иматживи родители!

нормата в Италия е 1 леля-гледачка за 3 деца, у нас са средно по 19-20 деца на човек … а жените, които работят в тези домове са със заплати около 160 лева … (естествено това не ги оправдава)

едно момче, отрасло в дом, говори пред всички присъстващи вчера на конференцията – Драгомир – на 24 години; говори за децата с умствено изоставане, които след 8-ми клас отиват никъде; някои от тях от дома отиват директно в дом за пенсионери

когато дете в дом (е доживяло да) навърши 18 то получава 1 одеало и 100 лева и това е, довиждане

модерна България, златни куполи и умиращи от глад деца