да кърмиш детето си е върховно благо

няма по-голямо благо от кърменето
майчинството е благословия
поне така мисля аз

в подкрепа на кърмещата майка в началото на световната седмица на кърменето (1-7 август) Бу и приятелки създадоха един невероятно нежен клип
а аз реших да сложа снимки от този много личен момент, да споделя емоциите си и да кажа – майки, кърмете децата си, не си / им отнемайте тези съкровени моменти!

това е моят син, на снимката на около два месеца, годината е 2001-ва, кърмих го до 7-мия месец

Томи суче мляко

това сме с моята дъщеря, с нея вече не ми пукаше и я кърмех къде ли не и това се отразяваше прекрасно и на двете ни – на снимката е на около 4 месеца, май 2006-та, на разходка с корабче около Барселона

Али и мама

6 thoughts on “да кърмиш детето си е върховно благо

  1. Уф, сега ще кажа нещо… Всъщност, мъка ми е – и все едно се изповядвам. Буквално.
    Приветствам тази кампания, защото няма съмнение, че майчината кърма е незаменима. Обаче възприемам кампанията като обвинителен акт – тя сякаш тиражира мнението на активистка, че „няма такова нещо като родилка да няма кърма, несъстоятелни оправдания“. Да, ама има такова нещо. Навремето имаше „банки за майчина кърма“. Не знам, има ли ги още? Бях доволна, че поне едно хранене може да бъде с естествена храна, а не с химия.
    Да не говорим за униженията, на които бях подлагана в родилното, че нямам кърма… А това е генетично – за лош късмет в това отношение съм наследила баба си, а не майка си. Без друго го изживявам тежко, тази кампания (в някакъв смисъл) не отчита, че има и такива като мен и ни подлага на допълнителни страдания. Биха могли да са по-деликатни, не ли?

  2. Хайде още малко истина. Има бебоци, които отказват да бъдат кърмени.
    Се моа. тва са първите страници в албума ми. Аз, в устата биберон с лъжица.
    Казвали са ми, че са прилагане всякакви трикове, че да засуча. Цъ.

    Клипът на Бу и приятелки кърти мифки!

  3. Illa, благодаря за споделеното. Права си, наистина. Много от приятелките ми, с които раждахме заедно бяха от тези „ортодоксални майки“, за които секциото е лошо, защото не е естествено (а при мен бе по медицинско предписание и все пак не се гледаше с добро око на това) и това, че кърмих „само“ до 7-ми месец също бе зло – в техните очи поне до годинка … А е факт, че не винаги нещата стават така, както ги искаме. Все пак по-важното е да обичаме децата си и да се грижим по възможно най-добрия за тях начин така, както го позволяват обстоятелствата.

    Ако трябва да съм честна първият месец кърмене бе кошмар с болки, разранявания. Въпреки че съм с едър бюст млакото не бе достатъчно. Стресът от липсата му повлиява още повече нещата. По-нататък стана по-добре – млякото не беше повече, но поне спря да боли. А втория път и млякото бе повече и не болеше и бе истинско удоволствие.

    Мисля, че по-скоро посланието в клипа е към повечето млади жени днес, които с оглед на естетика или желание бързо да се върнат към „нормалния“ си начин на живот с цигари и алкохол, работа и вечерни излизания отказват или рано спират да кърмят без да мислят много за децата си.

    in2h2o – има такива бебета – с характер от малки 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *