столичните големи магазини – с по-малко пликчета

от сайта на столична община: „Столична община изпрати проект за споразумение до търговски вериги, разглеждащо въвеждането на мерки за намаляване на замърсяването с отпадъци от употребата на полиетиленови торбички. Проекта за споразумение е изпратен до „Билла България” , „Метро Кеш енд Кери България”, „Фантастико”, „345”, „Фамилия”, „Практикер, „Пикадили”, „Сити център София” „Хит”, „Кауфланд България” „Скай сити” и „Мосю Бриколаж”.
С инициативата общината стартира процедура за въвеждане на мерки за намаляване на замърсяването с отпадъци от употребата на полиетиленови торбички, чрез въвеждане използването на биоразградими опаковки в търговските обекти на територията на столицата.
Със споразумението търговските вериги поемат ангажимент да използват торбички , произведени от биоразградими материали и да изискват от доставчиците сертификат за годност . От своя страна Столична община ще популяризира инициативата и ще участва в различни съвместни акции за опазване на околната среда на съответните вериги.
Споразумението ще бъде отворено и към него могат да се присъединят и други търговски обекти.“

3 thoughts on “столичните големи магазини – с по-малко пликчета

  1. Една статия по темата за материала, от който са направени биоразградимите торбички: „Деграленът и има ли почва у нас“

    Лично аз смятам, че насоката би трябвало да е изобщо към премахване на полимерите и ползване на хартия, картон, плат и т.н.

  2. Или най-малкото – да се стимулира употребата на преизползваеми торбички за пазаруване.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *