днес учредихме ДЕОС.

IMG_1183

вълнувах се много. като малко дете на голям празник. дойдоха толкова много хора днес в парка, толкова много приятели! познати и непознати. с децата си. с кучетата. с още приятели.

времето беше намръщено, но ние бяхме много усмихнати. беше емоционално. беше леко хаотично. беше много ДЕОСко.

дойде едно момиче, пътувало от Брюксел специално за учредяването на ДЕОС. дойдоха хора от Хасково, Велико Търново, други краища на България.

бяхме в парка. партиите обикновено се учредяват в зала. с наем, ток, книжки и строго гласуване. ние избрахме, както във всичко до тук, а надявам се и в бъдеще – да сме различни. паркът ни беше идеалното решение. лятната естрада – великолепна.

гласувахме предварително онлайн членовете на Управителния съвет и на Надзорния съвет. единствените структури, които законът изисква да има всяка партия. в ДЕОС взимаме решения социократично. ще рече – за да се вземе едно решение следва никой да не е против. това се постига чрез говорене, разговори, спорове, убеждаване, комуникация. затова и хората в УС ще имат по-скоро формални функции. всички решения ще се взимат от всички ни, чрез онлайн платформа за гласуване.

мда, мнозина очакваха че аз ще съм в УС или в НС или ще имам някаква „ръководна роля“. е, в ДЕОС всички сме равни. затова и съм извън НС и извън УС. ще работя активно за идеята, както и до сега. вървим напред. заедно и само заедно ще успеем да променим посоката.

при Надзорния съвет е една идея по-различно. тези хора не са членове на ДЕОС, но имат задачата да ни дават знак, когато сме кривнали от набелязания път или сме се вторачили прекалено дълго в нещо незначително, например. любопитен детайл е, че преди днес бяхме решили, че НС ще се състои от 5 души, но днес бе предложен нов член, в допълнение друг се самопредложи и напълно по ДЕОСки решихме, че НС ще е съставен от 7 души и така 🙂 (вероятно няма друга подобна случка в която и да е партийна история).

ДЕОС не сме нито леви, нито десни. ДЕОС сме либерален проект, роден от протеста. намерихме се на площада, след месеци наред по жълтите павета. мислим, че свободата е върховно благо за всеки. свободата е над демокрацията. че всички хора са равни. че инициативата и предприемачеството следва да се насърчават. че държавата трябва да се меси по-малко на всяко ниво.

за ДЕОС основните приоритети за реална промяна са три: образование, правоприлагане, устойчиво развитие на бизнеса. вярваме в електронното гласуване. вярваме в пряката демокрация. вярваме в спазването на законите. вярваме в равенството в брака. вярваме, че сме нещо ново, което дава надежда.

не обещаваме спасение в 800 дни. не раздаваме кебапчета. нямаме лидер. не сме ГМО проект, финансиран и управляван задкулисно. не сме кьорфишек нито пирамида.

вярваме в промяната. и в това, че заедно можем повече.

защото утре е днес.

отново да благодаря на всички приятели, които дойдоха и подкрепиха създаването ни!

подробностите са на сайта ни.

ако ДЕОС като политическа платформа е близо до теб – ела при нас!

ДЕОС в първо лице: Димо, Руми, Емо, Дарин, Гари, Иван.

One thought on “днес учредихме ДЕОС.

  1. Страхотно!
    Как мога да вляза в тази партия като член? А след като вляза, мога ли да саботирам всичките ви решения взимани социократично като винаги гласувам против?!
    Хубаво е да си идеалист, ама чак пък толкова…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *