7 начина за повече детско четене в деня на детската книга

IMG_7896

много хора се питат: как да накарам детето ми да чете повече? ето няколко отиграни от нашето семейство начина:

1. започнете с четенето отрано. рано-рано – още докато е бебе му четете. нека заобича книжките и бъде обкръжено от книги винаги. вие самите също четете около него, своите книги. когато вижда, че четете, детето ще иска да ви имитира най-малкото и също ще иска да е с книга в ръка 🙂

2. хубави и нови детски книги. не че е голяма тайна, но децата не обичат да четат стари книги. искат красиви, лъскави и примамливи с илюстрации и оформление издания. да се опитваш да им пробуташ любимата си от детството книга, която от много препрочитания е станала на парцал – няма да мине.

3. заиграване покрай четенето. покрай книжката могат да дойдат и рисуване на сцени с главните герои, доизмисляне и донаписване на истории с тях, посещение на театър или гледане на екранизацията на историята, игри в парка, взаимствани от книгата или разиграване на сценки у дома. всичко това прави книгите и приключенията в тях още по-примамливи.

4. „заменяне“ на четенето. заменихме следобедния сън, който беше нежелан с четене, т.е. отново почивка в леглото, но с книга в ръка – чудесен ход и някакси доста добре приет.

5. изборът на книга заедно. избирането на книга за четене си е цял ритуал. налагането на заглавия и автори далеч не е най-доброто. нека детето само избере. дори това да е енциклопедия или комикс – важното е да е книгата, към която то само посегне в библиотеката или в книжарницата.

6. четене заедно. понякога четенето заедно помага. четене на глас, изразително, с интонация, смях, звуци от родителя показва, че четенето може да е още по-забавно.

7. готин разделител. свеж разделител за книги, детски, „специален“ със сигурност също помага.

е, това е накратко. темата е с продължение 🙂

писах още за преди да стана Боб, Юлка за детските книги, българските детски автори от днешния ден

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *