Прага 1939. Атина 1973. София 2013. ранобудните. респект.

IMG_2650

През 1939 г. нацистката армия атакува Карловия университет. На 17 ноември девет студенти са убити и над 1200 са изпратени по лагерите. Две години по-късно започва да се отбелязва 17 ноември като ден на студентите. През 1973 г. гръцки студенти окупират Политехническия университет в Атина, в знак на протест срещу режима на Военната хунта. На 17 ноември режимът изпраща танкове срещу университета. Вследствие на атаките 23 студенти са убити и над 1500 са ранени. Няколко години по-късно, отново на тази дата, започват студентски демонстрации в Чехословакия, които дават началото на Нежната революция.
Наясно с извършеното от нашите колеги в миналото, ние, Ранобудните студенти, продължаваме да се борим за по-достойно бъдеще и по-добър свят. Защото в историческия речник зад думата студент стоят думите: независимост, кауза, бунт.

#occupysu #протест #оставка #солидарност

One thought on “Прага 1939. Атина 1973. София 2013. ранобудните. респект.

  1. Малко нескромно ми изглежда „пърформансите“ на нашите да се сравняват със ситуации, когато студенти с кауза които наистина са рискували живота си. Да не говорим за пропорциите – там хиляди арестувани, а тук всичките заедно не са и хиляда.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *