не купувай малки пластмасови бутилки

вероятно ще погледнеш скептично на заглавието, но ако изчетеш текста и се замислиш – ще се радвам. говоря за малките пластмасови бутилки, които се разглезихме много и използваме постоянно, без да се замислим. да, удобни са, леки, купуваш – пиеш – изхвърляш. дори в заведения ти поднасят вода в бутилка. после пак – на боклука. една след друга. хиляди, милиони …

да, дори да ги изхвърляш. на правилното място. разделно. пак има проблем.

пластмасата не се разгражда лесно. дори почти въобще не се разгражда. изобретение на новото време тя е навсякъде. но е и голяма беля. няма отърване от нея. но виж тази снимка:

Screenshot-187

хиляди птици загиват от нея.

виж и това, не е монтаж, истина е.

1125182-3x2-340x227

и моля те, другият път, когато решиш да си взимаш (малка) пластмасова бутилка вода, безалкохолно, бира, мляко – замисли се. има начини да опазим малкото останало от планетата.

малки стъпки. всеки ден. всеки от нас.

3 thoughts on “не купувай малки пластмасови бутилки

  1. Така е. Не трябва да се купуват пластмасови бутилки за еднократна употреба. Не само, че замърсяват околната среда – трябват им стотици години за да се разградят, но и те са изградени от вредни за здравето ни химични вещества, които влияят зле и на течността, а ако такава пластмаса ползваме и за транспортиране на храна… направете си сметка какво отива в нашето тяло… после сме били болни… ами като не се замисляме за влиянието на съда върху храната, която ще консумираме… то сега има и много малко качествена храна, но поне ние можем да си осигурим безопасно и здравословно съхранение не само на сурови плодове и зеленчуци, но и на сготвена храна, на любими напитки, приготвени в домашни условия…. като ползваме висококачествена пластмаса, каквато е тази в съдовете ТАПЕРУЕР – ето малко и от мен за пластмасовите бутилки: http://desss-samokov.ovo.bg/news/eko_butilka_taperuer/2013-08-25-86. Пожелавам все повече и повече хора да започнат да се грижат за здравето си не само като спортуват, а и като започнат да съхраняват добре храната си, напитките си, любимите си вкусотийки… Успех на всички. 🙂

  2. И да си носим напитките в шепи ли?

    Вече пластмасата се рециклира и в България. Мургавите ни сънародници са го разбрали и понеже са находчиви, събират бутилките в каруци, специално оборудвани за целта и решават проблема по-ефективно от фирмите за разделно събиране, за които въобще не се знае, какво всъщност правят.

    А номерът с „не купувайте“, не работи.

  3. Да. 🙂 Някои помним един министър-председател, който остана в историята със „За Бога, братя, не купувайте.“. На мен това ми прилича като например: „За Бога, братя, не мислете лоши неща, уважавайте се един друг, не крадете, не лъжете, обичайте се.“. Ето колко е лесно. Само дето не става.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *