протестът в първо лице #ДАНСwithme

IMG_4557

Албена Тодорова
Защо протестираш?
Протестирам, защото вярвам, че протестите ще променят статуквото, въпреки че сами по себе си те не могат да бъдат панацея за проблемите на обществото.

Валентина Миланова
Хората, които аз виждам на #Дансwithme ме вдъхновяват да се върна в България след следването си в чужбина и да се занимавам с политическа дейност. Срещнах много приятели, които обикновено са силно аполитични, видях интелигентни, озарени лица. България вече има гражданско общество, мотивирано и с ясни искания.

Иван Ланджев
Това правителство демонстрира неадекватността си със завидно упорство и размах. Казусът Пеевски бе най-фрапантният случай, но забележете, че тези „експерти“ нямат и нито едно нормално кадрово решение оттогава. Поразително е, че след провала с Пеевски те назначиха бивш сикаджия за заместник-министър на вътрешните работи, а в разгара на недоволството, най-безпардонно сложиха Волен Сидеров да отговаря за парламентарната етика и борбата с корупцията. Това е виц, някакъв градски фолклор, който управляващите родиха… Тези хора вече могат да бъдат интересни единствено от научна гледна точка. Но да не ставаме зли – много е лесно да се подиграваме на това правителство, само защото не става за нищо.

Нека кажем и че то няма приоритети, а задължения – към властващото задкулисие. Следователно, щом правителството е такова, то трябва да падне. И в това твърдение няма излишен патос, нито някаква „литературност“ (в каквато често обвиняват, сякаш е нещо лошо). Смятам, че правителството трябва да падне по силата на необходимостта. Това е.

Много от протестиращите твърдят, че мразят управниците ни. Аз не ги мразя, по-лошо е – дълбоко се срамувам от тях. И от тези, и от предишните.

Христо Карастоянов
Режисиран ли е, според теб, протестът
?
Според мен – не. Той ако беше режисиран, че щеше ли Михаил Миков – цял председател на парламента на парламентарната ни република! – да си позволи да каже, че „ДЕМОКРАТИЧЕН ИЗХОД ОТ ДНЕШНАТА КРИЗА Е НЕВЪЗМОЖЕН”?! Аз не знам дали Петър Младенов наистина е рекъл онова за танковете, но Миков отчетливо и злобно каза: „ОБЪРНАХ СЕ КЪМ МИНИСТЪРА НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ ЗА ОСИГУРЯВАНЕ НА НОРМАЛНИ УСЛОВИЯ НА НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ!” – което си е същото, толкоз повече, че танкове вече май няма за изкарване, но бронирани джипове жандармерията има… Между другото, никой държавник не си е позволявал такива откровени заплахи към хората от улиците – може би само Ердоган и преди това Пиночет. Твърде лесно забравихме, че след панаира, който Волен Сидеров направи в президентството по време на Консултативния съвет по национална сигурност, именно Миков изсъска на президента, че си играел с огъня… Ако в България имаше истински съд, Михаил Миков вече трябваше да бъде подведен под отговорност за държавна измяна, щом като председател на Народно събрание обявява, че според него няма демократичен изход от кризата, и призовава вътрешния министър за осигуряване на нормални условия за работа във поверената му фирма.

Светла Енчева
Кое най-много мечтаеш да се промени в България?
Мечтая българските граждани да проумеят няколко неща. Че търсенето на поредната „силна ръка“ няма да промени живота ни към добро, а животът ни ще стане по-добър, когато ние осъзнаем силата си. Че разочарованието от политиците не бива да бъде разочарование от политиката. Че политиката е истинска политика тогава, когато я държим под контрол. Че омразата към малцинствата, различните, чужденците и т.н. не ни помага, а ни вреди. Че човешкият живот и човешкото достойнство са ценни. Ако се осъзнават тези неща, ще имаме истински политици и истински институции.

#ДАНСwithme #промяна #оставка #веднага

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *