добри странични ефекти покрай протеста #ДАНСwithme

IMG_3826

протестът върви с голям заряд, споделят го всички, които са вечер по площадите. вече 11 дена.

но се случват някои странични ефекти, които ме радват. изброявам част от най-важните, според мен:

хората станаха по-добри, по-толерантни, по-емпатични. на протеста хората са любезни един с друг, съпричастни, притичат се на помощ при нужда, помагат си, колаборативни са, дори да са непознати помежду си. а това е голяма крачка напред.

върнахме си знамето. ако до преди протеста да развееш знаме се тълкуваше като „националист“ и имаше негативни конютации всичко патриотично, днес България си върна знамето и името, които както си му е реда са на всеки, не само на ултрасите.

всички сме единни и знаем какво не искаме. дори да нямаме единно становище какво искаме, то е категорично ясно какво не искаме – не искаме лъжи, измами, пълно сливане на мафията с държавата. а това е голяма крачка напред.

знаем, че не сме сами. ако сме носили до онзи ден гняв поединично, сега знаем, че не сме сами, а сме хиляди. навсякъде. и можем да го направим, заедно.

трябва да се справим сами. да, помощ отвън няма да има. но ние сме достатъчно силни, за да успеем. имаме волята.

младите имат бъдеще тук. най-радващото е, че младите, които най-често са пасивни и не знаеха за кого да гласуват, трябва ли да гласуват, бяха скептични дали гласът им е чут днес разбраха, че имат силен инструмент да оказват натиск, да защитават правата си и да се борят за своето по-добро утре тук.

и за децата ни – урок по гражданско общество. заедно преподадохме на хиляди деца, на нашите деца, един важен урок – за активната позиция на всеки, за лъжата и измамата, за изборът, който всеки осъзнато прави.

само 11 дни по-късно ние сме вече различни.

важно уточнение: всичко това не можете да го усетите, ако не сте с нас, там. през телевизора не става. и през twitter само не става.

радвам се, че имаме подкрепа:
от Кристалина Георгиева, която вчера в Twitter ми написа, че заслужаваме след 23 години по-добро управление:

Screenshot-39

от Ралица Василева, която направи материал за CNN виж тук

от Президента Плевнелиев

поздрави за всички българи, които се включиха в протестите от Лондон, Торонто, Варна, Пловдив, Виена, Сан Франциско, Силистра, Стара Загора, Швейцария, Хамбург, Грац, Мадрид, Чили, (ако изпратите снимки от други места – ще допълвам!)

днес 18.30 в центъра на твоя град

#заедноможем #ДАНСwithme #идвайте #BulgariaExists

One thought on “добри странични ефекти покрай протеста #ДАНСwithme

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *