как децата ни да четат повече

Screenshot-11

днес на форум Пространство за общуване имахме възможност група хора да поговорим за детското четене. получи се нещо като фокус-група и бързам да споделя резултата, защото ми се струва любопитен. в групата имаше родители, учители, хора, които още не са родители и скоро са завършили училище. изводи:

– библиотеките трябва да са по-активни, ежедневно нещо забавно и интересно за децата да се случва в тях;

– ако децата имат електронни четци вероятно ще четат поне една идея повече;

– на децата трябва да се чете от малки, да са обградени от книжки;

– в детските градини да не се пуска телевизия и филмчета, а да им се четат приказки, най-вече преди заспиване на обяд;

– родителите да са по-активни и да предлагат, даряват книги на детските градини, училищата и библиотеките;

– летните списъци да станат препоръчителни и да се актуализират с интересни за децата текстове;

– книгите, четени по време на учебната година, откъсите в учебниците да се актуализират с по-интересни и съвременни текстове.

какво мислиш? какво ще допълниш към този списък?

писах още: колко четат децата ни, интересни факти за родното книгоиздаване

9 thoughts on “как децата ни да четат повече

  1. Аз мисля, че електронните четци нямат място при децата в периода, в който се приучват и свикват да четат. Задължително осъвременени текстове в учебници и особено адекватни летни списъци. И нещо, което е основа на темата, която коментираме (освен редовното четене на децата) – активно четящи и купуващи книги родители 😉 При тази комбинация няма начин децата да не четат.

  2. Оказва се, че в доста държавни градини заможни родители правели дарения телевизори (за всяко помещение?!) и пускали на децата филмчета … за мен недопустимо!

    Милена, съгласна съм. Но за 10-12-14 годишните, при които се забелязва отдръпване от четенето вероятно електронните четци биха помогнали. Да, нова за родителите ние, четящите родители все го изпускаме, но е важно! 🙂

  3. Да, в смисъл, че не виждат ли постоянен пример у дома, нищо няма да се получи, независимо колко им четат в градината или колко интересен е списъка… Всичко започва от семейството;)

  4. Понеже синът ми вече е голям, искам да си призная колко много ми липсва четенето на книги с малко дете… Честно казано, не сме го ограничавали откъм гледане на филмчета – от Робин Худ през Рапунцел, всички щуротии на Уолт Дисни и съвременни, и „класика“. Но удоволствието от четенето беше споделено – спомням си как се смеехме на Бранислав Нушич, как се въодушевявахме от Джими Копчето, как заспивахме с Мечо Пух до възглавницата. Едно от най-прекрасните неща в родителството…

  5. Нови и интересни за съвременните деца автори и книги 🙂
    Класиката за деца която сме чели ние , не е достатъчно интересна за нашите деца 🙁

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *