онлайн рекламата 07 – смешки

отдавна не бе излизал подобен обзор и ето го – в-к Класа (явно някакво ново издание) и г-н Християн Немски обобщават пазара на онлайн реклама през изминалата година

по моя оценка наистина обемът е около 12 – 14 млн лева (защо не може да се каже с точност, първо защото никой не казва точните си суми; второ защото има разминавания заради „бруто“ и „нето“, с и без отстъпки, бартери; трето защото пазарът много се раздроби, макар че имаше окрупняване и утвърждаване на медийни групи, появили се през предходната/ите години)

любопитно ми е обаче как г-н Немски стига до цитираните конкретни цифри и разпределения, като бързата справка с Гугъл ми показва, че предните теми, по които въпросният господин е писал касаят звезди като Гала, Драго, т.е. теми доста различни от тази, за която е писал сега

цялата „статия“ изглежда като да е писана „под диктовка

има много неточности, например за Dir.bg се говори за „приходи“, а за Нетинфо – за „печалба“ и ако наистина е така, то Нетинфо излиза Номер едно, а не Dir.bg (или за г-н Немски „приход“ = „печалба“?!)
очевидно е непознаването на ръстовете до тук тъй като очевидно темповете на нарастване обемите тази година са по-ниски от предходните:

2006 – 8 млн лв
2005 – 4 млн лв
2004 – 2 млн лв
2003 – 1.2 млн лв
2002 – 0.6 млн лв

а в статията се говори за „драстичен ръст“, който на всичкото отгоре се обяснява с „непрекъснато увеличение на потребителите в мрежата“, което отново е смехотворно, тъй като то увеличението наистина е непрекъснато, но не е чак толкова голямо и не то е основен фактор за обемите онлайн реклама през 2007-ма

смешно и напълно лишено от каквато и да е логика е и твърдението „Интернет се превръща в предпочитания рекламен канал и скоро ще стане и най-евтиния, като измести телевизионния, прогнозират рекламни експерти.“ – та той отдавна е най-евтиният, напротив, тенденцията е да поскъпва, виж за „най-предпочитан“ имаме да мечтаем

ето това изречение е достойно за онези извадки от студентски писания, които цитирам често: „С нея рекламодателят ще постига по-високи показатели, по-добър reach и малко повторения на реклама върху уникален потребител.“, а в текста следват още безсмислия и смешки

какво е позитивното в цялото нещо? може би фактът, че все пак в принт издание се говори за онлайн реклама

p.s. надявам се да успея да направя кратък разбор по темата скоро

2 thoughts on “онлайн рекламата 07 – смешки

  1. Благодаря за линка.
    Разглеждането на интернет пазара ВЪТРЕ в страната винаги ме усмихва. С 8% потребители с интернет достъп(доклад на Американското посолство за инвестиционния климат в страната), голямата част от тях – с посредствени езикови познания, тн вътрешен онлайн пазар представлява все още само потенциали и възможности (не е реално съществуващ).

    А Жеглов направо ме разсмя с „интернет ниши“..това е толкова древен начин на сегментиране, че в интернет ерата не го ползваме ИЗОБЩО. Ползваме стил на живот, ползваме динамични аудитории..и други неща от които дир.бг вече десет години не фела ползваме, ама нейсе.

    Колко зле е онлайн пазара да се мери в:
    – годишни приходи от реклама при 8% интернет достъп ?

    Евентуално може да си сметнеш с приходите от лани какъв процент от вътрешния пазара на онлайн реклама държи АВС. И после ?
    Да планираш в бюджет 2008 – от 23% искаме да се метнем в 24% и ще го направим като прегазим конкуренцията (инвестираме в рендер ферма и почваме стримин видео, изпомпвайки държавната агенция за сигурност..шегичка)

    В най-добрият случай, при едноцифрен достъп до интернет и последни в редицата по употреба на информационни технологии в обществото от ЕС членовете, имаш шанс да печелиш от порйчки за клиенти навън. Клиенти с кредитни карти. Разплащането с пластмасови пари бе идеята зад амазон. Безос не е гении, а борсов аналитик и спекулант.

    Има ли въобще СМИСЪЛ да обслужваш вътрешни клиенти ? Добри платци ли са ? Колко спорадични са проектите/поръчките им ?
    Имат ли идея или концепция, която си заслужава автоматизирането (или правят електронни каталози на стоки които така и така никой не желае)? Бизнес модела им интегриран ли е (по операции да речем – хората във фирмата комуникират през фирмения сайт, всички постъпващи и изходящи поръчки стават онлайн, 90% от ХР функциите се осъществяват онлайн..и тн) ?

    Това са някои от недъзите на растежа, през който се минава за въвеждане ..по скоро..създаване на фирмена стратегия за комуникации. Ми ако я нямат ? И това ли трябва да им правиш ?

    На първо сканиране, това бяха част от въпросите които ми хрумнаха, ако бях в твоите пантофи и трябваше да чертая план на АВС, след прочитане на статията.

    Най-доброто, което ползвам като метод за изследване на интернет пазара е методология на ГрейДижитал. Детайлни са до компота в килера, но най-позитивната страна на анализа е индустриалната картина, която дават. Възможно е ако имат офис в София да е правено подобно нещо. При мен биват наемани от асоциацията на индустриалците, примерно в мебелопроизводството, и правят моментна снимка на бранша.
    Четеш и клатиш доволно глава. Много са добри !

  2. Вероятно данните от тази статия са взити от рекламни агенции и медияшопове. Там се отчита само банер рекламата, която минава през агенции. Рекламата, която минава директно през сайтовете и другите форми на интернет маркетинг и реклама, според мен не се отчитат. Няма водещи играчи – Резон медия груп, jobs.bg, Неоген, сайтовете за запознанства, игрите, които генерират сериозни приходи от SMS. Много от тези сайтове и групи от сайтове са генерирали приходи над 500 000 лв. за 2007 г. Според мен цифрата, която е посочена, спокойно може да се удвои. Знае ли някой например какви пари минават годишно през google adsense и системата на easytrader?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *