Шареният ПР и Google

тези дни в НБУ се състоя Лятна школа по ПР под надслов Шареният ПР
присъствах вчера и туитвах от там (#summerNBUpr). това, което ми направи впечатление бе, че почти всяка презентация започваше с „и потърсих в Google“, макар темата за Интернет да бе засегната минимално. за пореден път си дадох сметка колко е важна Google репутация и онлайн репутация като цяло

на база това днес направих бърз тест и под „лятна школа ПР НБУ“ Google ми показа резултати от 2003-та до 2008-ма, но нищичко за 2009-та, дори при търсене на „лятна школа ПР НБУ 2009“ релевантният линк бе само един и то на втора страница. ще оставя без коментар

като цяло студентите се бяха постарали, макар на моменти в опита си да са оригинални ставаха леко смешни дори за колегите си

сред нещата, които откроих за себе си бе смелото сравнение на Андрей Велчев в темата му Хип-хоп Журналистика и Рап ПР, аналогията му е много добра, едните правят нещо на база вече направено, а другите само го миксират и пускат, доста точна оценка за родната журналистическа и пр практика

от своя страна разказах за успешното участие на студентския екип от НБУ под мое ръководство в Google online marketing challenge 2009

ето така, пр-ът продължава да е все по-шарен

4 thoughts on “Шареният ПР и Google

  1. Хип-хоп и рап са два различни музикални стила тъй да се каже, не мисля че сравнението е правилно. Не всяко парче, в което има рапиране е Рап и не във всеки хип-хоп трябва да има рапиране.

  2. Аз още не връзвам ПР и бг.
    Кой от проблемите решават тия рагаци по-точно ? Предполагам че е семантика, но пр е като бланширане на лук при сосоправене.
    Има сто други начина да се представиш блестящо с ястие собствен дизайн в кухнята, пържен лук е само един от тях.
    Кво е тва взиране, вглъбяване, видиотяване в две букви „пи“ „ар“, като че са философския камък ?

    Сега сериозно. Може и да си минавала при Боян Юруков и да си сканирала какво написах за връзката между българското и информираността в рамките на гражданско съзнание и демокрация.
    Важи и за бизнес и връзки с обществеността.

    Фокусът им бяга. Клиентът не им е в обектива. Това личи ужасно от първите опити да се представят в интернет, с някакъв сайт, с някаква лека (light) форма на формулиране Защо ни има.

    това дето липсва е ясна и конкретна визия на вземащия решения.
    Него/нея я няма никакъв в процеса изоставен изцяло на мъдростта на сисадминчето и човека от продажби (маркетинг в още по-лека, едвам зебележима форма)

    Лидерът има една единствена роля в общността, в която оперира – да удовлетвори очакванията на последователите си (човешките ресурси, Stakeholders по модерному). А последователите имат прима очакване: някой да изкомуникира с тях комплексните проблеми на разбираем език.

    моите очаквания към НБУ са, да бъде модерно учебно заведение и се концентрира върху есенцията от последните ми две изречения. Учебна програма ориентирана около създаването на модерни и етични лидери, с комуникационни умения трябва. Останалото могат да го правят рабфаци и разклоненията им.

  3. Снобизмът в неговите псевдо измерения на гореписаното показва прихванати фрази, които далеч не са собствени на автора, просто опит да се покаже по-интересен. Иначе няма лошо да се изразява отношение какво следва да има една лятна школа по ПР. Обаче нека застанем на страната на организаторите: как се прави Лятна школа, които са активните студенти и участици? Нещо, което вече толкова години се организира и се е наложило, е положително и стойностно. Да, има грешки, повторения, опити да се формулират тези от студенти, които са още са студенти и се учат, подражават,имитират, търсят акративното представяне. Обаче показат резутати. Хайде сега се сетете къде в друг университет студентите имат такава възможност да участват в подобни формати? Потърсете и питайте и ще видите какво се е случило досега. НБУ наистина е модерен универститет, има своите недостатъци, но и редица предимства, има свой облик и се е наложил като най-големият и престижен частен български университет у нас. Тук няма лидер на общността – има управление – менажиране на събитие, а то си е специфично ПР научно събитие. Това с термините все още се губи като съдържание на някои. Студентът не е Stakeholders

  4. Авторът опита НБУ във времето, когато ставаше модерен университет.
    Липсваше връзката между преподаваното и практикуваното.

    Не ми се дискутираше що лятната школа по пр няма интернет присъствие (десет години), затова изместих диалога в техниката пр в бг.

    „ПР научно събитие“
    ето това е снобски поглед или, с думи прости, академичен поглед
    Правим нещо заради самото нещо
    Въртим педалите в кръг, десет години, заради марката НБУ и подмарката преподавана там, ПР

    Авторът горе е практик човек, с академична баластра равна на половината тегло. Но не взема себе си толкова сериозно, че да не може да види разминаването между университетската атмосфера на стерилни презентации произведени извън реалността и живота на улицата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *